tatile giden eleman

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Devrim1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
12 May 2008
Mesajlar
26
bizden çalışan eleman tatile gitmiş.biletleride bize verdi gider olarak kayd etmemiz için.ama iş amaçlı olarak gittiğini kanıtlamamız gerek belki.yada biletleri girersem iş amaçlı olup olmadığını nerden anlaşılacak ki.
 
Ynt: tatile giden eleman

Defterleriniz incelemeye alınınca öğrenirsiniz.
 
Ynt: tatile giden eleman

yani aslında girmemek gerek.girebilmemiz iin biletlerin şirket adına olması gerek.
teşekkürler nane
 
Ynt: tatile giden eleman

Yolcu biletleri fatura yerine geçen vesikalardandır. Yolcu ismine kesilir. Ancak niye tatile giden elemanın giderini yazmağı düşünüyorsunuz?
 
Ynt: tatile giden eleman

herkes kaçırıyo birazda ben kaçırsam ne olur mantığı olabilir mi sizce?
 
Ynt: tatile giden eleman

sadece iş seyahati olabilir diye düşündüm ama girmeyeceğim.
 
Ynt: tatile giden eleman

bilindiği gibi işle ve işin ehemniyetinin gerektiği ölçüdeki harcamalar giderleştirilebilir, tabiki bu yolcu taşıma biletinin mantıklı bi kanıtı olmalı ki (sözleşme,fatura vs.) gider olarak işlensin aksi halde gider olarak işlenmesi mümkün değildir.

Saygılarımla
Ramazan Akkaya
S.M.M.M.
 
Ynt: tatile giden eleman

GİZEMZEHRA ' Alıntı:
bence işle pazarlamaya gittik dersin kim nerden bilecek ???

Merhaba ;

Bu ifadeye katılmadığımı belirtmek istiyorum.

İşi yapanın ya da uygulayanın bile içine sindiremediği bir olaya evet demek ne derece doğru olur ?
 
Ynt: tatile giden eleman

Böyle fikir vermek de doğru değil. yaptığınız harcama ile gelirin doğrudan ilişkisi olması lazım.
 
Ynt: tatile giden eleman

Önce giderin gerlir amaçlı olup olmadığı illiyeti olmalı..
Akabinde gideri yapanın bordrolu olup / olmadığı ..
Bordrolu ise ayni hak olarak bordroya dahil edilip (tavanı aşmıyorsa SSK dahil brütleştirilip ) , SSK , GV , DV kesilerek bordro yoluyla giderleştirilmeli..

Eğer şirket çalışanı olmayan birinin ise (iş yaptırılan biri , avukat gibi) , yine gider yazılamaz, iş yaptırılan kendisi gider yazıp şirkete belge (ft-sm mak.) düzenlemeli ..

Eğer illiyet yoksa ve ben bu biletleri ödeyeceğim diyorsa PATRON,ödeyin KKEG yapın, yada 131 hesaba yazın (risk - 131 hesap kasa-gizlikasa- değildir)

Başka bir seçenek de bu biletlerin acentadan faturalaştırılması olabilir .. Fakat yine özün önceliği gereği içerik olan bilet şirketin gelir elde etme amacıyla alakalı olmalı ..

Sonuç olarak bu haliyle gider yazmak mali müşavir/muhasebecilik mesleğinin yaşadığı acınası durumun tecellisinden başka birşey değil..

BASEL II zaten sapla samanı ayıracaktır ..
Saygılar
 
Ynt: tatile giden eleman

Önce giderin gerlir amaçlı olup olmadığı illiyeti olmalı..
Akabinde gideri yapanın bordrolu olup / olmadığı ..
Bordrolu ise ayni hak olarak bordroya dahil edilip (tavanı aşmıyorsa SSK dahil brütleştirilip ) , SSK , GV , DV kesilerek bordro yoluyla giderleştirilmeli..


Bu ifade doğru değil. eğer şirket işi için yapılan bir harcama ise doğrudan seyahat giderleri/yurt içi seyahat giderleri gibi 770 /740 hesaplar altında izlenir.

Eğer şirket çalışanına seyahet giderlerini ücretin bir parçası olarak ödemiş ise o zaman bordroya eklenir.
 
Ynt: tatile giden eleman

"nguroy "
Kusura bakmayın, katılamayacağım size..
Belgeler objektif olmalı..
Bu şekliyle dışarıdan bir göz baktığında belgenin "şirkete ait olmadığını" söyleyecektir..
Siz de hayır bu bizim personelimiz şirketimizle ilgili işini yaptığından dolayı oluşan giderdir diye subjektif olarak hikaye kısmını anlatacaksınız..
Kaldı ki bizim mali sistemimiz belge üzerine kurulu , avrupa word excell' de mail yazar gibi fatura keserken biz faturanın üzerinde bir eksik olunca USULSÜZLİK cezasına muhatap oluyoruz..
Belgeler objektif ancak aidiyeti belli olursa kendini savunur, sizin yada benim savunmamla aidiyetini ispatlayamaz.
Aynı kişinin özel harcamaları da dediğiniz yöntemle GİDER yazılabilir, maliye bunun önünü alamayacağı için, belgelerin düzenlenme şartlarını, gider yazılma koşullarını belirlemiş..
Hatta belge esas olduğunda İHRACATTA kanunen kabul edilebilen belgesiz harcamalar için GÖTÜRÜ GİDER uygulaması var.. (belgesiz giderler KKEG olmasına rağmen)
Muhasebenin 12 temel ilkesini gözönüne almadan hiçbir yorum yapmam,yapmadım.. Buradaki yorumum da tamamen bu temel ilkeler ışığındadır..
Buradaki olguyu da 2-5-7-12 'nci ilkeler ışığında yorumladım..
Aşağıda bu ilkeler mevcut..
Saygılarımla..


l - Sosyal sorumluluk kavramı:
Muhasebe bilgilerinin düzenlenip sunulmasında tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade eder.
2- Kişilik kavramı :
İşletmenin, işletme sahibinden ve diğer kişilerden ayrı olduğunu, işletmenin muhasebe işlemlerinin sadece bu kişilik adına yürütülmesi gerektiğini öngörür. Bilanço eşitliğide bu kavrama dayanır.
3- İşletmenin sürekliliği kavramı :
İşletmelerin faaliyetlerini bir süreye bağlı olmaksızın sürdüreceğini ifade eder. Bu kavram maliyet esasının temelini oluşturur.
4- Dönemsellik kavramı;
İşletmenin ömrünün belli dönemler bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, aynı döneme ait gelir ve giderlerin karşılaştırılması gereğini ifade eder.
5- Parayla ölçülme kavramı :
Parayla ölçülebilen iktisadi olayların ve işlemlerin muhasebeye ortak bir ölçü olarak para birimiyle yansıtılmasını ifade eder. Enflasyonun ençok etkilediği kavramdır.
6- Maliyet esası kavramı :
İşletme tarafından edinilen varlık ve hizmetlerin muhasebeleştirilmesinde, bunların elde edilme maliyetlerinin esas alınması gereğini ifade eder.
7- Tarafsızlık ve belgelendirme kavramı :
Muhasebe kayıtlarının gerçek durumu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve ön yargısız davranılması gereğini ifade eder.
8- Tutarlılık kavramı :
İşletmenin muhasebe politikasının birbirini izleyen dönemlerde de aynı şekilde uygulanması gereğini ifade eder.
9- Tam açıklama kavramı :
Mali tabloların yeterli, açık ve anlaşılır olması gereğini ifade eder.
1O- İhtiyattık kavramı :
Gelecekte ortaya çıkabilecek gider ve zararlar gibi işletmenin karşılaşabileceği risklerin gözönüne alınması gereğini ifade eder.
11-Önemlilik kavramı:
Bir hesap kalemi ve tabi mali bir olayın nisbi ağırlık ve değerinin, mali tablolara dayanılarak yapılacak değerlemeleri veya alınacak kararlan etkileyebilecek düzeyde olmasını ifade eder.
12-Özün düşünceliği kavramı :
İşlemlerin muhasebeye yansıtılmasında ve onlara ilişkin değerlendirmelerin yapılmasında biçimlerinden çok özlerinin esas alınması gereğini ifade eder.
 
Ynt: tatile giden eleman

İnceleme yapmış olsam soracağım sorular;
Orada kaldığı sürede nerede kaldı? (herhalde gidiş ve geliş arası en az 1 haftadır.) Otel ft? Turistik bir otelde bu kadar süre içinde kaldığına göre firmaya ne sağladı?
Kısaca bu tip ft iş ile ilgili olduğuna kendinizi ikna edebiliyorsanız havai'ye de gidip gelseniz masraf yazarsınız.
-/-
Yapılan işte taşıt kullanma ihtiyacının hiç olmamasına rağmen "kim inceliyecek" mantığı ile alış ve masaf ft defterine kaydedenler gibi düşünürseniz söyleyecek söz kalmaz.
 
Ynt: tatile giden eleman

Not:
İlla gider yazmak isteniliyor ve eleştiriye de muhatap olunmamak da amaç ise , bu durumda BORDRO yöntemi kullanılabilir anlamında ilk mesajımı değerlendirilmesini rica ederim..

Saygılarımla..
 
Ynt: tatile giden eleman

Sn.Tozkan

Öncelikle hoşgeldiniz demek istiyorum. Üyeliğiniz hayırlı olsun.

Ancak yazdığım cevabı iyi okumadığınız acele cevap vermek kaygısı ile bütün soru ve cevapları okumadan detaylı açıklamaya girdiğinizi görüyorum.

Bu kadar uzatmaya gerek yoktur.
Yapılan otobüs bileti iş içinse gider yazılır , değilse yazılmaz.
 
Ynt: tatile giden eleman

Hoşbuldum, teşekkürler..
Görüşünüze saygım var..
Fakat ben çalıştığım şirkette bu şekilde yapıyorum..
Öncesinde denetim şirketindeyken de böyle yapıyordum ..
Geçirdiğim onca "iç" ve "bağımsız" denetimlerden de bu konuda "+" geri dönüşler aldım..
Çalışmalarınızda başarılar..
Saygılar
 
Ynt: tatile giden eleman

elbetteki şirketle ilgili reel bir harcama değil hakkaniyet arıyorsak yazmamalıyız ancak yazılırsada hiç bir olumsuzluk çıkmaz bence pazarlama satış giderlerine atar çünkü şirketin bordorolu çalışanı bu kaldıki patronlar kendi şahsi işleri için gittiği uçak biletlerini vermiyorlamı işleyelim diye bunun gibi neler nelerr :)
 
Üst