İşçinin (sgdp'ye tabi de olsa) istek ve iradesi dışında yapılan bir çıkışta,tazminat hakkı vardır.merhabalar, emekliyken çalışan bir işçi yaştan dolayı artık belgeleri yenilenemiyor. işten çıkışını yapılacak tazminatı hakeder mi
peki personel belgesi olmadan çalışamıyor ama yaşıda belgeyi yenilemesine engel. yine de aynı durum geçerli miİşçinin (sgdp'ye tabi de olsa) istek ve iradesi dışında yapılan bir çıkışta,tazminat hakkı vardır.
Bana kalırsa burada mahkeme boyutuna giderse konu (işveren'in ödemediği varsayımı altında söylüyorum) işveren'in işçiyi başka bir departmanda çalıştıramayacağının ispatı gerekebilir.peki personel belgesi olmadan çalışamıyor ama yaşıda belgeyi yenilemesine engel. yine de aynı durum geçerli mi
Öyle de olsa, öalışan kaynaklı bir kusur olmadığından,Bana kalırsa burada mahkeme boyutuna giderse konu (işveren'in ödemediği varsayımı altında söylüyorum) işveren'in işçiyi başka bir departmanda çalıştıramayacağının ispatı gerekebilir.
4857 sayılı iş kanununa bağlı çalışanlar için, belirli süreli sözleşme olup sözleşmenin süresinin bitmiş olması nedeniyle sona ermesi durumunda da çalışma süresi 1 yıldan uzunsa kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.Bu aslında önceden öngörülebilir bir durum.Yani çalışmaya başladığında bu tarihten sonra artık çalışamayacağı öngörülüp gerekirse "belirli süreli iş sözleşmesi" düzenlenebilirdi diye düşünüyorum.Böyle bir sözleşme olsa idi,işçi de bu tarihte iş akdi sona ereceğini bildiği için herhangi bir tazminattan bahsetmek gerekmeyebilirdi.İşveren burada kendince "haklı bir sebep" ileri sürebilir ama şu anda sonucun ne olabileceği konusunda çok net bir fikrim yok maalesef.İş kanunu konusunda daha bilgili arkadaşlarımız var.Onlar belki daha sağlıklı yorumlar yapabilirler.
belirsiz süreli ve bir kaç yıldır çalışıyor . Emeğinden dolayı kıdem verilecek ben sadece olması gerekeni merak ettiğim için sordum. Diğer arkadaşlar ve size de sizin alıntınız nezdinde vakit ayırıp cevapladıkları için çok teşekkür ederimhttps://www.star.com.tr/yazar/belir...an-isci-kidem-tazminati-alir-mi-yazi-1579860/
Sonuç olarak, tartışmalı bir konu olan belirli süreli sözleşme ile çalışanlara da işveren feshi (4857/25-II hariç), askerlik, emeklilik, evlilik (kadın için) gibi kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren gerekli şartlar sağlandığında kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Belirli süreli iş sözleşmeleri sözleşme sonunda kendiliğinden sona erdiğinde kıdem tazminatı hakkı doğmayacaktır.
......
Belirli süreli sözleşmelerin kendiliğinden sona ermesi esastır. Belirli ya da belirsiz süreli olsun, 1 yılı aşmış bir hizmet süresi ile çalışan kişinin sözleşmesinin feshedileceğinin ya da yenilenmeyeceğinin işveren tarafından beyanı bir fesihtir ve kıdem tazminatı ödenmesini gerektirir.
Sorudaki sebep, kendiliğinden sonra erme olarak değerlendirilemez mi?