Sayın ugurcadir,
Önceki başlıklarda açıkladım, TDHP'nın en önemli eksiğidir "Alış İadeleri" nin belirlenmemiş olması. Ancak planın ruhuna bakarsak iade bir düzeltme kaydı olmadığı için 150 gurubunda iade işlemek diğer hesapların da işleyiş tekniğine bakarak pek uygun değil. 150 - 153 tekniğindeki yapı da çıkışların esasen imalat bağlantılı olaylar için düşünüldüğünü ( veya şube sevkiyatlarında yer değişikliği ) görüyoruz. Bu konu için çok uzun yazabilirim çünkü ayrıntı da çok maalesef, kısa bir örnek vereyim. Ocak ayında aldığınız malların bir kısmını eylül ayında iade ederseniz artık 150 gurubundan çıkmak bence sıkıntılıdır, ancak ocak ayında iade ederseniz mal hiç gelmemiş kabul edilebilir. Böylece ocak ayı maliyetleriniz değişmez ancak eylül ayı maliyetleriniz ( ortalama değeriniz bozulur ). sadece 153 hesap kullanılan işletmeler için belki çok önemli olmayabilir ancak imalat yapanlar için önemlidir. Bu nedenle kullandığımız alt hesapları hep en geniş anlamda düşünürüz, analiz ve rapor tekniklerinin en geniş anlamda sunulabileceği şekilde. Gelir tablosu analizlerinde de iadeler bu şekliyle ayrı bir kalemde bulunursa değerlendirilmesi de kolay olur. Bu rakamı biliyorsanız sonucun etkilenmesini de engellersiniz. Bir önemli ayrıntı da KDV matrahı edeniyledir, 391 hesap karşılıklarının 600 gurubu içinde bulunması tespit kolaylığı da sağlar, özellikle yüksek sayıda fatura tanzim edilen firmalarda bence dikkat edilmesi gereken bir husustur ki bunu çok yaşadım.
Sayın kbaybora,
Sizden önce bahsettiğiniz açıklamanın tebliğin hangi bölümünde yazıyorsa lütfen söyleyin okumak istiyorum. Tabi "çekmek" kavramı da sizin dediğiniz gib değildir mali teknik böyle açıklamaz.
Analiz zahmet olarak görülmesi gereken bir konu değildir, zahmet olur diye Hesap Planında ayrıntıdan kaçınmak doğru bir yaklaşım olmazsa gerek ancak bu sizin tercihiniz. Dönemsel kayıtların yapıldığı yerde ek maliyet olur dememişrtim, maliyetleriniz değişir demiştim yukarda açıkladığım ocak/eylül nedeniyle. ( sadece 153 hesap kullananlar için daha az önemli olabilir. ) Kaldıki raporlama tamamen ayrı bir konu oldu çıtı başımıza UFRS nedeniyle. ( Yasal düzenlemeler pek uygulanılırlık bırakmamış olsa da. )
Bu arada bakış açınıza olan yararım nedeniyle de memnun olduğumu belirtmek isterim.