fonradar

TEFE ve ÜFE Oranları Arasındaki Uyumsuzluk.?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Merhaba;

4 yıl içindeki gayrimenkul alım-satımından kaynaklanan değer artış kazancını hesap etmeye çalışıyorum.Ancak Devlet İstatistik Kurumunun yayınlamış olduğu ÜFE oranları 2005 ten önce TEFE ismi ile geçiyordu.Bu rakamlarda birbirinden tamamen farklı rakamlar.Yani 2002 de alıdığı gayrimenkulü 2006 satan kişinin iktisap(alış) bedelini güncellerken kullanıcağım rakam 2002 TEFE rakamı olacak, 2006 da sattığı tarihinki ise ÜFE rakamı olacak.Bu durumda bu yıllara ait rakamlar uyumsuz oldukları için uçuk kaçık rakamlar çıkıyor ortaya.
Benim istediğim 2000 yılından bu yaana TEFE oranlarını ÜFE ye çevirilmiş olarak gösteren bir tablo.Çok aradım, ancak ÜFE nin TEFE ye çevrilmiş haline alomaliye.com da buldum.Ancak diğer şekilde bir tablo arıyoorum.Yada bu çevirme-dönüştürmenin bir formulu varmı.?

Bu konu hakkında yardımcı olanlara müteşekkir kalırım.Teşekkürler.
 
Ynt: TEFE ve ÜFE oranları arasındaki uyumsuzluk.?

Sayın nane vermiş olduğunuz linke bakmıştım.Orda 2005 öncesi ve sonrası tutarlar farklı tipte oldukları için sorun oldu zaten.Ancak sorunu giderdiğimi sanıyorum.Yine saolsun alomaliye.com un sitesindeki LİSTE sayesinde sorunu çözdüm.Sizinde ilginize teşekkür ederim.
 
Ynt: TEFE ve ÜFE Oranları Arasındaki Uyumsuzluk.?

Tüm kanunlarda geçen TEFE ibaresi 01.01.2006 tarihinden itibaren ÜFE olarak değiştirilmiştir.

Bu sebeple; endeksleme yaparken, 31.12.2005 tarihine kadar TEFE de meydana gelen artışı dikkate alacaksınız. Bu tarihten sonra ise ÜFE de meydana gelen artış oranını kullanmanız gerekmektedir.
 
Ynt: TEFE ve ÜFE Oranları Arasındaki Uyumsuzluk.?

Evet haklısınız.İşte tamda sorun burda oluşuyordu, çünkü gayrimenkulün alış tarihi 2005 ten önce satış tarihi ise 2005 ten sonra idi.Bu durumda alışta tefeyi satışta da üfeyi kullanınca yanlış oluyordu.Çünkü iki rakamın ismi değişmiş gibi gözüksede, yayınlanan rakamlar aynı standartta değildi.( birisi 4-5 haneli diğeri 2-3 haneli )Onuda yukarda verdiğim tablo sayesinde çözdüm.( günümüze kadarki TEFE endeksi tablosu.)
İlginize teşekkürler tekrar.Saolun.






Kolay gelsin.
 
Ynt: TEFE ve ÜFE Oranları Arasındaki Uyumsuzluk.?

Sayın Zindan,

O tabloya göre yaparsanız eğer yanlış yapmış olursunuz.

Daha evvel söylediğim gibi 31.12.2005 tarihine kadar TEFE de meydana gelen artış oranında, bu tarihten sonra ise ÜFE de meydana gelen artış oranında endeksleme yapmanız gerekmektedir.
 
Sayın A.B.G ;
Sizin dediğiniz gibi hesaplayınca 56.000,00-Ytlye alınıp 168.000,00-Ytlye satılan bir gayrimenkul için 40.936,00-Ytl vergi çıkıyor.Benim gönderdiğim tabloya göre yapıncada 9.000,00-Ytllik bir vergi çıkıyor.
Eğer mümkünse sizin yaptığınız hesaplama sistemini örnekle yazabilirmisiniz.? (belki hesaplama sistemini yanlış biliyorumdur.)

Teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst