Tek Hizmette Farklı KDV Oranları.

Üyelik
3 Kas 2008
Mesajlar
23
Konum
Ankara
Arkadaşlar düğün salonu işinde düğün paketlerimiz var. Pakette %8lik kdv de var %18 lik kdv de. Mesela Salon kirası %18 ,Kamera Orkestra %18 , içecek %8, Yaşpasta 8

Biz şimdi fatura keserken

Komple faturayı düğün organizasyonu olarak 18 lik mi keseceğiz yoksa tek tek ayırmamızmı gerekli?
 
Selamlar
Tabiki ayrı ayrı belirteceksiniz.
%18 olanları direk organizasyon bedeli açıklamasıyla düzenleyebilirsiniz.%8 olanları da pasta ve diğer gıda malzemeleri olarak belirtebilirsiniz.
Ayrıca %8 gıda girdilerini %18 olarak çıkarırsanız aradaki %10 farkı haybeye üstelirsiniz ki,bu da pek akıllıca olmayacaktır.
Saygılar
 
Dostum, Düğün salonunda yapılan bütün hizmetler Düğün organizasyon hizmetidir. Bundan dolayı Genel oranda KDV'ye tabi tutman gereklidir. Yarın yapılacak bir incelemede çok sıkıntı çekersin. Benden söylemesi. Mali idarenin görüşü de aynen böyle. İşte ilk ulaşabildiğim özelge.
Gelir İdaresi Başkanlığı
Tarih
22/02/2008
Sayı
B.07.1.GİB.0.57/5728-72-17798
"İlgide kayıtlı yazınızdan; Başkanlığınız mükelleflerinden ........................... düğün salonu ve büfe işletmeciliği faaliyetinde bulunduğu, işletmesinde salon kirası, düğün pastası ve meşrubat vb. hizmetlerin verildiği bu hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranı hakkında, Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanununun 28 ve 36 ncı maddelerinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları belirlenmiştir.
Söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin B bölümünün 24 üncü sırasında; "Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler, (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç)" ifadesine yer verilerek bu hizmetler % 8 oranında katma değer vergisine tabi tutulmuştur.
Ancak, hizmet sunan söz konusu yerler arasında düğün salonları yer almamaktadır. Bu nedenle, düğün salonu işletmelerinin yemek verilmesi, pasta, kuruyemiş ve meşrubat dağıtımı gibi hizmetlerinin düğün salonu organizasyon hizmetinin bir parçası olarak değerlendirilerek genel oranda KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
 
Düğün salonu ayrıca pasta, içecek satıyor mu? Salonla anlaşan düğün paketi x TL diye anlaştığına göre paket bir bütün olarak kdv hesaplanır. Ancak Salona gelenler ayrıca kendi ceplerinden su, meşrubat vs alabilecekleri (kantin/büfe tarzı) satış yapıyor ise bu satışları için ilgili kdv oranı (%8) göre belge düzenleyebilir.
 
Vakti zamanında maliye bakanının katıldığı bir organizasyonda ve gözü önünde fotoğrafçının belgesiz kazanç sağlaması aklıma geldi. :D
 
Aklımda kalan 2 maliye açıklaması;
1. kuruyemişçilerde leblebi kdv'si %1 iken üzeri şeker vs ile kaplanırsa veya diğer kdv oranlarına tabi ürünler ile karıştırılarak satılırsa karışımın içindeki en yüksek orana göre uygulanacağı,
2. lokanta hizmeti sunanların yemeğin yanında verdikleri su/ayran gibi içeceklerin tek başına satıldıklarında kdv oranının düşük olmasına rağmen yemek hizmetinin bir bütün olarak değerlendirilerek kdv oranlarına göre ayrım yapılarak fiş kesilemeyeceği yönünde.
 
Yorumlarınız için teşekkürler. Daha önceden kesmişolduğum faturalarda fatura kalemlerini ayrı ayrı belirterek %8 ve %18 olarak ayrı ayrı belirtmiştim. 2014 yılından itibaren faturalarımı Düğün organizasyonu olarak(İçecek ve Yiyecekler dahil) %18 KDV den kesiyorum.

Tekrar teşekkürler.
 
Üst