fonradar

Tekstilde Fason Laminasyon İşlemlerinde Kdv

Üyelik
12 Haz 2008
Mesajlar
10
Merhaba

Tekstil Sektöründe fason yaptırılan laminasyon işlemleri var.Bu işlemde astar kullanılıyor.Astar bazen biz bazende firma kendinde karşılıyor.Bu işlemleri bir kaç firmada yaptırıyoruz fakat faturalarda farklı kdv uygulamalarına rastlıyorum.

Bir firma % 18 kdv uyguluyor.
Diğer bir firma ise %8 yapılan işlemler yanı ikisinde de astarı kendilerinden karşılayıp fason işlem uyguluyorlar.

Bağlı kanun maddeleri ile uygulamadan bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
 
Ynt: Tekstilde Fason Laminasyon İşlemlerinde Kdv

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

TARİH : 12.09.2006
SAYI : B.07.1.GİB.4.16.16-02-300-06- /1681

KONU : Polietilen malzemeye fason olarak yapılan laminasyon işinde KDV tevkifatı hk.




???????..LTD.ŞTİ.

?????BURSA


İlgi : ................... tarihli dilekçeniz.


İlgide kayıtlı dilekçenizde, ???..Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ???.vergi kimlik numarasında işlem gördüğünüz, inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılan EPDM Membran (Kauçuk) malzemenin polietilen malzemeye laminasyon (yapıştırma) işini, tüm malzemenin işi yaptıran firma tarafından karşılanması suretiyle fason olarak yaptığınızdan bahisle; söz konusu işin 51 Seri No.lu KDV Genel Tebliği kapsamında katma değer vergisi tevkifatına tabi olup olmadığının bildirilmesi istenilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9'ncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak 10.01.1996 tarih ve 22519 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 51 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin "Tekstil Ve Konfeksiyon Sektöründe Sorumluluk Uygulaması" başlıklı II/A bölümünde; "Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, fason hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 2/3'ü, fason iş yaptıranlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmek üzere tevkifata tabi tutulacak, 1/3'ü ise fason iş yapana ödenecektir." ifadelerine yer verilmiştir.

30.03.1996 tarih ve 22596 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 53 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin A/1 bölümünde de; çanta ve ayakkabı dışında deriden mamul giyim eşyasının fason işleri de tevkifat uygulamasına tabi olduğu, tekstil sektöründe tevkifat uygulamasının giyim eşyaları ile sınırlı olmadığı, perde, mobilya kumaşı, havlu, oto koltuk kumaşı, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetlerde de tevkifat uygulanacağı açıklamaları yer almaktadır.

Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda; inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılan EPDM Membran (Kauçuk) malzemenin polietilen malzemeye laminasyonu (yapıştırma) suretiyle gerçekleştirdiğiniz hizmetin, 51 ve 53 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde belirtilen fason tekstil ve konfeksiyon hizmeti kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgilerinize rica ederim.
 
Ynt: Tekstilde Fason Laminasyon İşlemlerinde Kdv

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)



TARİH: 15.03.2006

SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.28./1941



KONU : Fason imalat hizmetinde uygulanacak KDV oranı



............................................ ŞTİ.



İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin pamuk, sentetik ve elastik ipliklerden örme kumaş imal ettiği gibi başka firmaların nam ve hesabına gelen ipliklerden kumaş imal etmek suretiyle fason imalat hizmeti verdiğiniz belirtilerek fason hizmette uygulanacak KDV oranı sorulmaktadır.



3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 3505 sayılı Kanunla değişik 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 17.07.2002 tarih ve 2002/4480 sayılı Kararname Eki Bakanlar Kurulu Kararı ile KDV oranlarını belirleyen liste 01.08.2002 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için KDV oranı %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak belirlenmiştir.



Diğer taraftan, 08.03.2006 tarih ve 26102 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan 2006/10138 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla söz konusu Kararnameye ekli (II) sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlıklı (B) bölümüne 09.03.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere eklenen;



15- İplikler ve iplik imali için hazırlanan her nevi filamentler, lifler, vb. (Pamuktan, yünden, tiftikten, hayvan kıllarından, ipekten, sentetikten, suni maddelerden, dokumaya elverişli her nevi maddelerden veya bunların karışımlarından elde edilenler),



16 ? Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler,



17 ? Yukarıdaki 16 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç),

???????.

???????.? yer almaktadır.



Buna göre, başka firmalara verdiğiniz fason imalat hizmeti listelerde yer almadığından %18 oranında KDV?ne tabi olacaktır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.

Sayın formdaş özellikle 16 maddeyi oku yardımcı olcağına inanıyorum.Buna göre senin işinde kullanılacak oran %18 kdv'nin tevkifatlandırılması oluyor

Saygılar FERHAT
 
Ynt: Tekstilde Fason Laminasyon İşlemlerinde Kdv

arkadaşlar yardımlarınız için teşekkürederim.
 
Ynt: Tekstilde Fason Laminasyon İşlemlerinde Kdv

Fason dikim işine yeni başladık kumaşları mal sahibi alıyor biz sadece dikimini yapıyoruz. Bu fason dikim işinde kdv oranı kaç ve tevkifat varmı eğer varsa 600 ytl lik fatura kesme haddi uygulaması bu tevkifattada söz konusumu. teşekkürler
 

Benzer konular

Üst