Temmuz 2008 Meslek Hukuku

Ynt: Temmuz 2008 Meslek Hukuku

19-20 Temmuz 2008 tarihlerinde yapılacak SMMM Hukuk sınavında; Sosyal Güvenlik Hukuku sınav konusunda çıkacak sorular, yeni düzenlemeleri kapsamayacaktır.
Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik Meslek Hukuku sınavında; çıkacak sorular, yeni düzenlemeleri kapsamayacaktır.

etik ilkeler ve haksız rekabet yönetmeliğine daha yeni alıştılar hele onun tadını bir çıkarsınlar; emin olun kasımda da yeni

değişikliklere başlarlar.

merhaba öncelikle herkese başarılar dilerim,mart 2008 yeterlilik Meslek Hukuku sorularındaki sınav komisyon üyelerine ait cevaplarda sadece Maliye Bakanlığı veya Maliye Bakanı geçiyor,Gümrük Bakanlığı da yazılacakmı?Maliye ve Gümrük Bakanlığı Maliye Bakanlığı olarak mı değişti,bu tür sorularda Maliye Bakanlığımı yoksa Maliye ve Gümrük Bakanlığı mı yazılacak ,birde Meslek Hukukunun en son güncel hali nedir,

gülümse1907 ' Alıntı:
MUHASEBECİLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEK HUKUKU SINAV SORULARI
19 TEMMUZ 2008
SORU1- 213 Sayılı VUK.nun 175.ve 257.maddelerinin Maliye Bakanlığına vermiş olduğu yetkiye dayanılarak, 1 No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile
* Muhasebenin Temel Kavramları
* Muhasebe politikalarının açıklanması,
* Mali tablo ilkeleri, Mali tabloların düzenlenmesi ve sunulması,
* Tekdüzen Hesap Çerçevesi, hesap planı ve işleyişi,
Konularında düzenlemeler yapılmıştır.

a) Yapılmış olan bu düzenlemeler hangi gayelere yöneliktir.
b) Yapılan düzenleme de öngörülen usul ve esaslara uyulması zorunluluğu varmıdır.
c) Bu düzenleme sonucu oluşturulan mali tablolardaki mali mevzuat hükümlerine aykırılıklar nasıl giderilmektedir. Kısaca bilgi veriniz.

SORU 2- 3568 sayılı meslek yasamızda; meslek mensuplarımızıa getirilmiş olan yasaklar hakkında kısaca bilgi veriniz.
SORU 3-
a) SM.SMMM.ve YMM.lerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Yönetmeliğinin AMACI nedir,
b) Bu yönetmelik hangi merci tarafından hangi yetki ile getirilmiştir.

SORU 4- 3568 sayılı kanun gereğince yapılacak başvurular hakkındaki yönetmelik gereğince;

a) Ruhsat alan meslek mensuplarının, mesleki faaliyete başlayablmeleri için gerekli olan şart nedir.
b) Meslek mensubu olmaya hak kazanmış meslek mensupları hangi hallerde meslek faaliyetinde bulunamazlar.
Kısaca bilgi veriniz.

SORU 5- SM.SMMM.ve YMM.lik Kanunu Disiplin Yönetmeliğine göre; aşağıda belirtilen fiil ve hareketlere, hangi cezaların uygulandıklarını açıklama yapmadan kısaca yazınız.

a) Odanın yönetim,denetim ve disiplin kurulları tarafından görevleri ile ilgili olarak, meslek mensuplarından istenmiş bulunan her türlü belge ve bilginin bu kurullara verilmemiş olması
b) Meslek mensubunun ruhsatnamesini, bir başkasına kiraya vermesi veya herhangi bir şekilde başkasına kullandırılması,
c) Ev olarak kullanılan ikametgahların aynı zamanda büro olarak kullanılması.
d) Stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensuplarının, meslek ruhsarlarını aldıkları tarihten itibaren 2 yıl geçmedikçe staj yaptıkları meslek mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermesi.
e) 3.kişilere ücret ya da herhangi bir çıklar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş alınması

Not: Her soru 20 puan değerindedir.

çok kişinin canını acıttı bu sınav. Hakikaten ne çalışma ve usul yönetmeliğinden, ne staj yönetmeliğinden, ne ücret yönetmeliğinden soru gelmedi. disiplin yönetmeliği ile ilgili son sorunun cevabı istenen örneklerde en bilinenler değil de kıyıda köşede kalmış örneklerdi. umarın Kasım'da biraz insaflı davranırlar çalışanlara.

Arkadaşlar bende ilk kez girdim bu sınava 7 derstende girdim... SMMM sınavlarına denetim yapmama rağmen YL yüzünden staj 1 yıla düşünce gireyim dedim ama girmez olaydım keşke. :)

Ya arkadaşlar Meslek Hukukunu pek bilmesemde şunu düşünün sorularda tam net bilgi istemiyorlar, yoruma dayalı sormuşlar bariz belli saçmalamadıysak uygun bişeyler yazdıysak öteleyeceklerdir 50 puana korkmayın bence ;)

BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Arkadaşlar bende ilk kez girdim bu sınava 7 derstende girdim... SMMM sınavlarına denetim yapmama rağmen YL yüzünden staj 1 yıla düşünce gireyim dedim ama girmez olaydım keşke. :)

Ya arkadaşlar Meslek Hukukunu pek bilmesemde şunu düşünün sorularda tam net bilgi istemiyorlar, yoruma dayalı sormuşlar bariz belli saçmalamadıysak uygun bişeyler yazdıysak öteleyeceklerdir 50 puana korkmayın bence ;)
Sanmıyorum arkadaşım,olmaz öyle şey,kompozisyon değil ki bu.mutlaka bilgi şart..

Hukuk derslerinde yorum olmaz diye biliyorum. Kanun maddesi neyse onu yazacaksın. İşte sırf bu yüzden dökülüyoruz ya

Arkadaşlar anlatamıyorum galiba kısaca bilgi veriniz, varmıdır ? vs. gibi sorular sizce nedir ??

BağımsızDenetçi ' Alıntı:
Arkadaşlar anlatamıyorum galiba kısaca bilgi veriniz, varmıdır ? vs. gibi sorular sizce nedir ??

Tesmerin soru cevap kitabına bakarsan eğer kısaca bilgi veriniz denilen sorularda bile kanun maddesnin aynısını yazmışlar gönül isterki kendimiz birşeyler katıp yazalım ama kabul etmiyorlar.

meslek hukukun da "kısaca bilgi veriniz"
genel hukuk da "bildiklerinizi yazınız"
denetim de de"kısaca bilgi veriniz"

ya bize olması gerektiği gibi "mevzuatı, yasaları okudunuz anladınız, bunların çerçevesinde bilgi veriniz" dediler ve tam zıt anlam taşıyan bişiler yazmadıysak geçicezz
ya da "böyle sorduk ama noktasına virgülüne cevap isteriz, hani siz sonuçları beklerken tartışacak bişeyiniz olsun" hadi bakalım kasımda Ankara soğuk olmass di mi? ::)

Ogün Güneş ' Alıntı:
gülümse1907 ' Alıntı:
MUHASEBECİLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEK HUKUKU SINAV SORULARI
19 TEMMUZ 2008
SORU1- 213 Sayılı VUK.nun 175.ve 257.maddelerinin Maliye Bakanlığına vermiş olduğu yetkiye dayanılarak, 1 No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile
* Muhasebenin Temel Kavramları
* Muhasebe politikalarının açıklanması,
* Mali tablo ilkeleri, Mali tabloların düzenlenmesi ve sunulması,
* Tekdüzen Hesap Çerçevesi, hesap planı ve işleyişi,
Konularında düzenlemeler yapılmıştır.

a) Yapılmış olan bu düzenlemeler hangi gayelere yöneliktir.
b) Yapılan düzenleme de öngörülen usul ve esaslara uyulması zorunluluğu varmıdır.
c) Bu düzenleme sonucu oluşturulan mali tablolardaki mali mevzuat hükümlerine aykırılıklar nasıl giderilmektedir. Kısaca bilgi veriniz.

SORU 2- 3568 sayılı meslek yasamızda; meslek mensuplarımızıa getirilmiş olan yasaklar hakkında kısaca bilgi veriniz.
SORU 3-
a) SM.SMMM.ve YMM.lerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Yönetmeliğinin AMACI nedir,
b) Bu yönetmelik hangi merci tarafından hangi yetki ile getirilmiştir.

SORU 4- 3568 sayılı kanun gereğince yapılacak başvurular hakkındaki yönetmelik gereğince;

a) Ruhsat alan meslek mensuplarının, mesleki faaliyete başlayablmeleri için gerekli olan şart nedir.
b) Meslek mensubu olmaya hak kazanmış meslek mensupları hangi hallerde meslek faaliyetinde bulunamazlar.
Kısaca bilgi veriniz.

SORU 5- SM.SMMM.ve YMM.lik Kanunu Disiplin Yönetmeliğine göre; aşağıda belirtilen fiil ve hareketlere, hangi cezaların uygulandıklarını açıklama yapmadan kısaca yazınız.

a) Odanın yönetim,denetim ve disiplin kurulları tarafından görevleri ile ilgili olarak, meslek mensuplarından istenmiş bulunan her türlü belge ve bilginin bu kurullara verilmemiş olması
b) Meslek mensubunun ruhsatnamesini, bir başkasına kiraya vermesi veya herhangi bir şekilde başkasına kullandırılması,
c) Ev olarak kullanılan ikametgahların aynı zamanda büro olarak kullanılması.
d) Stajını tamamlayarak mesleği yapmaya hak kazanan meslek mensuplarının, meslek ruhsarlarını aldıkları tarihten itibaren 2 yıl geçmedikçe staj yaptıkları meslek mensuplarının rızası olmadan onların müşterilerine hizmet vermesi.
e) 3.kişilere ücret ya da herhangi bir çıklar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş alınması

Not: Her soru 20 puan değerindedir.

1. sorunun cevabı bu dersin 1 numaralı çalışma kaynağı ve adeta rehberi olarak gösterilen Meslek Mevzuatı kitabında yok. Yani eskiden bir kitap içindeki belli başlıkları bilmek, ezberlemek yetiyordu, şimdi ise kitabın tamamını bile bilseniz yeterli olmuyor. İlginç.

Evet dediğin gibi eskiden kitaba çalışsan yüzde 90 geçme şansın vardı.Şimdi hem kitap dışından soruyorlar,hemde kitabın her cümlesinden.Geçmemiz onların insafına kaldı ama,bizim sınavdan sorumlu olduğumuz konular belli,bu ilk soru hangi kapsama giriyor.Sorular hukuk mu Vergimi belli değil.Kısaca istedikleri gibi at oynatıyorlar.Olan emeğiyle çalışanlara oluyor.

alpik ' Alıntı:
Evet dediğin gibi eskiden kitaba çalışsan yüzde 90 geçme şansın vardı.Şimdi hem kitap dışından soruyorlar,hemde kitabın her cümlesinden.Geçmemiz onların insafına kaldı ama,bizim sınavdan sorumlu olduğumuz konular belli,bu ilk soru hangi kapsama giriyor.Sorular hukuk mu Vergimi belli değil.Kısaca istedikleri gibi at oynatıyorlar.Olan emeğiyle çalışanlara oluyor.

açıkçası ben bu sorunun ancak Denetim sınavında sorulabilecek bir soru olduğunu düşünüyorum. Sınavdan önce desinler ki şu dersten sorum olduğunuz kaynaklar şunlardır diye insanlar da çalışsın hakkıyla. ama meslek sınavına giriyorsun ve bu dersin ana kaynağını, mevzuatını hatmediyorsun ama alakasız bir konudan soru geliyor. Yani ben mevzuatın içinde kıyıda köşede kalmış bir soru sormalarına hiç bir şey demem, deme hakkımız da yok zaten, yani sonuçta bu dersin kaynağı buysa herhangi bir sayfanın her hangi bir satırından sorabilirler ama sorumluluğumuz dışında kalan bir yerden sormaları oldukça ilginç ve ne kadar haklı bir durum açıkçası bilemiyorum.

Arkadaşlar benim fikrim meslek hukukunda kağıda doğru cevaba yakın cevaplar yazanlar beklediklerinden fazla not alacaklar , bu meslek dersi haddinden fazla stres edildi.

2., 3. ve 4. sorulara hiçbir diyeceğim şey yok, gayet normal sorular. Ama özellikle 1. soruyu bir türlü kabullenemiyorum açıkçası. burada soruyu doğru yapıp yapmamak önemli değil, önemli olan doğru yapan birinin bile rahatsızlığını dile getirebilmesidir. çoğu kişi sanırım doğru yaptığı için pek irdeleyen yok. oysa ki hakikaten çok önemli bir durum bu. yarın öbür gün başka sınavlarda da başımıza gelebilir. bir de son sorudaki şıklardan bazıları da yine meslek mevzuatında yok. yani mevzuattaki 30-40 adet olayı sormamışlar listede olmayan durumları sormuşlar. ilginç.

the accountant ' Alıntı:
2., 3. ve 4. sorulara hiçbir diyeceğim şey yok, gayet normal sorular. Ama özellikle 1. soruyu bir türlü kabullenemiyorum açıkçası. burada soruyu doğru yapıp yapmamak önemli değil, önemli olan doğru yapan birinin bile rahatsızlığını dile getirebilmesidir. çoğu kişi sanırım doğru yaptığı için pek irdeleyen yok. oysa ki hakikaten çok önemli bir durum bu. yarın öbür gün başka sınavlarda da başımıza gelebilir. bir de son sorudaki şıklardan bazıları da yine meslek mevzuatında yok. yani mevzuattaki 30-40 adet olayı sormamışlar listede olmayan durumları sormuşlar. ilginç.

1.Soru ile ilgili görüşlerine tamamıyla katılıyorum.

Ancak son soru ile ilgili sanırım yanılıyorsun. Çünkü onların hepsi yönetmelikde var. Onların çoğu disiplin cezalarına yeni eklenen maddeler.

the accountant ' Alıntı:
son sorudaki tüm şıklar listede var. sende eski mevzuatmı var acaba?

evet bende bir önceki basım var ama böyle her bir cümle eklendiğinde yeni mevzuat mı alacağız. 40 madde var, 42'ye çıkarılıyor, gidip o 2 yeni maddeyi soruyorlar. Internet'te aynen mevzuatın kitaptaki gibi tüm sayfalarının yani tüm yönetmeliklerin olduğu bir kaynak olsa yine iyi. Mevzuatı buluyorsun nette ama sadece cezaları anlatmış örneklere yer vermemiş. şimdi gidip yeni mevzuatı alıyim diyorum, o da olmaz çünkü resmi gazetede yeni değişiklikler yayınlanınca yeniden basıcaklar mevzuatı.

tesmer'in yapması gereken, internet sayfasında bu sınavdan şu şu yerlerden/kaynaklardan sorumlusunuz demek. Söylesinler meslek hukukunda bile muhasebe genel tebliği'nden sorumlusunuz diye ona da razıyız. yeter ki milleti şoke etmesinler kel alaka konularla.

the accountant ' Alıntı:
evet bende bir önceki basım var ama böyle her bir cümle eklendiğinde yeni mevzuat mı alacağız. 40 madde var, 42'ye çıkarılıyor, gidip o 2 yeni maddeyi soruyorlar. Internet'te aynen mevzuatın kitaptaki gibi tüm sayfalarının yani tüm yönetmeliklerin olduğu bir kaynak olsa yine iyi. Mevzuatı buluyorsun nette ama sadece cezaları anlatmış örneklere yer vermemiş. şimdi gidip yeni mevzuatı alıyim diyorum, o da olmaz çünkü resmi gazetede yeni değişiklikler yayınlanınca yeniden basıcaklar mevzuatı.

tesmer'in yapması gereken, internet sayfasında bu sınavdan şu şu yerlerden/kaynaklardan sorumlusunuz demek. Söylesinler meslek hukukunda bile muhasebe genel tebliği'nden sorumlusunuz diye ona da razıyız. yeter ki milleti şoke etmesinler kel alaka konularla.

doğru söylüyorsun 1.soruyu nereden bulup sormuşlar benimde aklım almadı hadi finansal muhasebe soruları arasında çıksa tamam diyecem olabilir diyecem ama meslek hukukuyla ne alakası var ama diyecem birde 1 nolu muhasebe tebliği bilenço usulunde defter tutmanın üğlke genelinde diğer bilanço usulunde defter tutanların bilançolarında karşılaştırabilirliği anlatıyor tek tüzene vurgu yapıyor ama meslek hukukunda sorulması yanlış hem biz artık kanunların yanında yönetmeliklere alıştıkta şimdide tabliğleremi çalışacağız offfffffff bi geçsem bunların allah belasını versin diyecem ;D