fonradar

TESK: Varlık Barışı Kadar Vergi Barışına da İhtiyaç Var

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, varlık barışının esnaf için umut olduğunu, cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması ile 22 milyar TL tahsil edildiğini söyledi. Palandöken, konuyla ilgili açıklamasında, varlık barışı kadar vergi barışına da ihtiyaç olduğunu hatırlattı.
Yurt dışı varlıkların Türkiye’ye girişi için konjonktürün çok uygun olduğuna işaret eden Palandöken, 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Torba Kanun'la cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırmasının yapıldığını ifade etti. Palandöken, “Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması yapılarak 22 milyar TL tahsil edildi. Esnafın tüm borçlarının yapılandırılması olumluydu ama esnafta bu borçların tamamını ödeyecek para olmadığından pek çok yapılandırma iptal olunca tekrar başa dönüldü.” dedi.

Torba Kanun'a eklenen bir madde ile sadece yapılandırılan borçların değil, sonradan doğacak vergi ve benzeri borçların da ödenmesinin zorunlu tutulmasının, bir milyondan fazla esnafın yapılandırmasının iptal olmasına neden olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, “Bu uygulama nedeniyle 1 milyondan fazla esnafın yapılandırması iptal oldu. Yapılandırmadan önce devletin 50 milyar lira vergi alacağı vardı, yapılandırmaların bozulması nedeniyle bu borç yüzde 50 daha da arttı. Varlık barışı gündeme gelince borcunu ödemek isteyen esnafımıza umut oldu. Yeni bir vergi barışı yapılması halinde 30 milyar TL tahsilat yapılabilir. Yapılması gereken daha uygun şartlarda sıfır faizli, uzun vadeli yeni bir vergi barışıdır.” görüşünü belirtti.
 
Bakan Şimşek: İçeriye dönük bir vergi affı yok

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi affı olmayacağını kesin bir şekilde ifade etti. Şimşek, "Hiç bir şekilde şu anda içeriye dönük bir vergi yapılandırılması, bir vergi affı gündemde değildir." dedi.

Bakan Şimşek, Ankara'da düzenlenen 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi Sonuçları ve Sahteciliğe Karşı Teminat Uygulaması' konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 'Varlık Barışı'nın 'Vergi Barışı' olmadığının altını çizen Maliye Bakanı Şimşek, Varlık Barışı’nın vatandaşların siyasi ve ekonomik istikrarsızlık nedeni ile yurt dışına götürdüğü kaynakları ekonomiye kazandırmak için başlatılan bir çalışma olduğunu söyledi.

Küresel krizin bazı ülkelerin pek sağlam ekonomilerinin olmadığını ortaya çıkardığını ifade eden Bakan Şimşek, “Türkiye kirden yıldızlaşarak çıktı. Bu bahsettiğimiz paralar da zengin fakat, çok düşük getirili ülkelerde. Nerelerden bakılırsa bakılsın, vatandaşın bu paraları Türkiye’de değerlendirecek ortamı var. Ben, rakam veremiyorum. Sonuçta yurt dışında kaynak bulundurma ve para çıkarma bir haktır, vergi yükümlülüklerini yerine getirmek kaydı ile.” diye konuştu.

DÜŞÜK VERGİ BEYAN EDEN ARAÇLAR İNCELEMEYE ALINACAK

Bakan Şimşek, kaçak araçlarla ilgili entegrasyon düzenlemesine açıklık getirmesinin istenmesi üzerine, ithal edilen araçların motor numaralarının kendilerine beyan edildiğini belirterek, önümüzdeki aydan itibaren düşük beyannamede bulunanları incelemeye alacaklarını aktardı.

"BİR BÖLGEDE ÇALIŞMAK İÇİN İLAVE ÜCRETİ DOĞRU BULMUYORUZ"

Bakan Şimşek, Çalışma Bakanlığı’ nın yaptığı rotasyon çalışmasına ilişkin yöneltilen bir soruya da şöyle cevap verdi:

“Maliye Bakanlığı olarak biz kendi görüşlerimizi dile getiririz. Bizim görüşlerimiz açıktır. Bu ülkenin her metrekaresinde çalışılması gerekir. Yani, bizim çalışanlarımızın, kamu personellerimizin ülkemizin herhangi bir bölgesinde çalışması için ilave bir ücret talep etmesini biz doğru bulmuyoruz.”
 

Benzer konular

Üst