Tevfikat...

Üyelik
7 Mar 2012
Mesajlar
2
Arkadaşlar biz bir kuruma malzeme verdik ve bu malzemelerin işçiliğini yaptık olayı şöyle açarsak 5000 tl malzeme bedeli 1200 tl işçilik bu 1200 tl işçiliğin tevfikatını nasıl hesaplarım,bilen arkadaşlar hesaplayıp nasıl fatura üzerinde düzenleyeceğimi söylerlerse çok makbule geçer...
 
Ynt: Tevfikat lütfen yardım edin

Eğer malzemeyi işledikten sonra sattıysanız normal mamul satışı olarak kabul etmek lazım ve tevkifata tabi değil, 6.200.-TL üzerinden sattığınız mamülün tabi olduğu KDV oranına göre işlem yapmalısınız.

Sorunuzda faaliyet konunuzla ilgili bilgi yok, ancak sorunun gelişinden konfeksiyon işçiliği olduğunu varsayıyorum. Bu durumda malzemeyi alıcıya sattıktan sonra geri alıp fason olarak işçilik hizmeti verdiyseniz 107 Seri Nolu KDV Genel Tebliğine göre tevkifat oranı 1/2 olacaktır. Yani 1.200*0,08*0,5=48.-TL kdv tevkifatı yapıp 2 Nolu KDV Beyannamesi ile beyan edip, 1 nolu beyannamede indirim konusu yapacaksınız.
 
Ynt: Tevfikat lütfen yardım edin

5000 tl lik İnşaat malzemeleri verdik 1200 tl yede uygulamasını yaptık bu sekilde hesaplarsaniz çok iyi olur saygılar
 
Ynt: Tevfikat lütfen yardım edin

tesisat,bakım onarım,montaj işini yapmış olsaydınız tevkifat kapsamına girerdi.

saygılar,
 
Ynt: Tevfikat...

Mal-Ürün satış faturası içerisinde hizmet bedeli var ise faturanın tamamı tevkifata tabi oluyor diye biliyorum. Bu nedenle
6200*0.18
1116
7316-genel toplam
372-1/3 kdv tevkifatı
744-beyan edilecek kdv
6944- tahsil edilecek tutar

şeklinde olmalı.
 
Ynt: Tevfikat...

serifumut ' Alıntı:
Mal-Ürün satış faturası içerisinde hizmet bedeli var ise faturanın tamamı tevkifata tabi oluyor diye biliyorum.

Sayın serifumut bu bilginizin yasal dayanağını açıklar mısınız?
 
Ynt: Tevfikat...

Yapılan iş yani hizmet bedeli aynı fatura içinde ana mal-ürün ile ilgili olduğundan aralarında ilişki kuruluyor bu nedenle, tevkifata konu olduğu bilgisini aktarmıştır.
 
Ynt: Tevfikat...

O YMM meslektaşımı tanımak isterdim gerçekten. Yasal dayanaklarını söylerdi bana kanun maddesi,tebliğ, sirküler v.s v.s
 
Ynt: Tevfikat...

Tanışmanıza gerek yok biraz araştırınca bulunuyor.

28 Şubat 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25387

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:91)

(Alıntı)

Tevkifat kapsamına giren bu işlemlerin tamamı ?hizmet? mahiyetindedir. Katma Değer Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde tanımı verilen ?teslim? mahiyetindeki işlemler bu bölümde düzenlenen tevkifat uygulaması kapsamına girmemektedir.

Bu nedenle yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların, tevkifat kapsamına giren hizmetlerde kullanılacak olanlar da dahil olmak üzere piyasadan yapacakları her türlü mal alımında tevkifat uygulanmayacaktır.

Ancak kapsama giren hizmetleri ifa edenlerin bu amaçla kullandıkları mal, madde ve malzemelere ait tutarlar hizmet bedelinden düşülmeyecek, tevkifat, kullanılan malzemelere ait tutarlar da dahil olmak üzere toplam hizmet bedeli üzerinden hesaplanacaktır.

Örnek:

Bir banka şubesi bahçe duvarının inşası işini malzeme kendisine, işçilik müteahhide ait olmak üzere 4 milyar liraya ihale etmiştir. Banka kum, demir, çimento, tuğla, briket vb. malzemeyi piyasadan 6 milyar liraya temin etmiştir. Banka şubesi malzemelerin alımı sırasında tevkifat uygulamayacak, müteahhidin yapacağı 4 milyar liralık hizmet ise tevkifata tabi olacaktır.

Banka bahçe duvarını malzemeler de müteahhide ait olmak üzere 10 milyar liraya ihale etseydi, müteahhidin faturasında malzeme ve işçilik tutarları 6 ve 4 milyar lira olarak ayrı ayrı gösterilse bile 10 milyar liralık toplam bedel üzerinden yapım işleri için geçerli olan 1/3 oranında tevkifat uygulanacaktır.
 
Ynt: Tevfikat...

Birncisi 91 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinin 2'nci bölümünde tevkifat yapacak kuruluşlar sayılmış ki bunların bankalar hariç hemen hemen hepsi kamu kuruluşu. Örnek soruda hizmeti alan tarafın banka veya kamu kuruluşu olduğuna dair net bir bilgi yok. "Bir kuruma mal verdik" ifadesinden ne anlamamız gerek belli değil.

İkincisi öyle olsaydı bile, yine sorudan anladığımıza göre mal ve hizmeti veren şirket ile kurum arasında yapım işine ilişkin bir taahhüt sözleşmesi olması gerekir, o da yok. Malzeme satılmış sonra da ayrıca işçilik hizmeti verilmiş.

Merak etmeyin 91 nolu KDV Genel Tebliğinin hangi durumları kapsadığını bilecek kadar bu işlerde mürekkep yaladım ben.
 
Ynt: Tevfikat...

soruda "kurum" deniyor genel manada resmi bir işletme anlaşılıyor.
Bilginize birikiminize saygım var ustadım.
 
Ynt: Tevfikat...

Biraz fazla reaksiyon göstermiş olabilirim,ancak vergi jargonunda kurum deyince "kurumlar vergisi mükellefleri" anlaşılır, kamu kurum ve kuruluşları değil. Bu arada yine de kamu kurumu olsa bile yüklenim sözleşmesine dayalı bir yapım-onarma işine de gerek var ve sanırım o şart da yok.
 
Üst