Tevsik Zorunluluğu

zarha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
469
bir müşterim 9.266.-ytl nakit ödeme yapmak istiyor alabilirmiyim.
sürekli sınır değiştiği için takip edemedim. tevsik zorunluluğu şu anda ne kadar..teşekkür ederim.
 
Sayın zarha,
332 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile 01.05.2004 tarihinden geçerli olmak üzere 8 milyar (8.000 YTL)'dır.
 
peki fatura değilde, makbuz karşılığı alacaksak yine aynı zorunluluk sözkonusmu? her hizmetimiz için fatura kesmiyoruz. teşekkürler.
 
Sayın Zahra,

Sakın fatura kesmeden işlem yapmayın .Her bir hizmete de fatura kesmek zorundasınız değise kayıtdışı olur.
 
sayın zahra her hizmetimiz için fatura kesmiyoruz demişsiniz pek anlamadım. fatura kesmediyseniz iş yapmamışsınız demektir iş yapmadıysanız niye para alıyorsunuz. yada bankadan aldınız parayı ve tevsik edeceksiniz, hangi belgeye istinaden ben bu parayı 8000 ytl yi geçtiği için bankadan aldımda tesvik ediyorum diyeceksiniz
 
Merhaba,
Sayın Zarha ile daha önce yapmış olduğum görüşmeler ve önceki mesajlarından bahsettiği firmanın V.U.K. hükümlerine tabii olmayan ve Kurumlar Vergisi mükellefi olmayan bir OSB Tüzel kişiliğinde görevli olduğunu biliyorum. Bu nedenle KDV hesaplanmaması gereken işlemlerde fatura kesmeden işlem yapabileceğini düşünüyorum.

Ayrıca 320 ve 323 sayılı V.U.K. Genel tebliğlerinde bahsedilen mükelleflerden olmadıkları için Tevsik zorunluğu kapsamında olmadıkları görüşündeyim.

Kod:
     1. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı
     Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmektedir.

Ama, kişisel görüş olarak her zaman nakit hareketlerinin minimum olması gerektiğine inandığım ve savunduğum için prensip olarak bankaya yönlendirmelerini öneriyorum. (bu arada çaktırmadan küçük bir propaganda yapmış oluyorum) :wink:
 
bu tevsik zorunluluğu virmanlar içinde geçerlimidir.Şöyleki bir firma bize 25.000,00-YTL borçlu,söz konusu firmadan 23.000,00-YTL değerinde mal aldım.Bu faturayı borcuna mahsup etsek tevsik zorunluluğunu ihlal etmiş olurmuyuz.
 
Sn.Metyo,

Burda firmanın alacaklı olduğunu belirtiyorsunuz. Önemli olan bu alacak nasıl oluştu.? Hesaben yapılan ödemeler de 8,000 YTL sınır içinde mütalaa edilir.
 
sayın nguroy
firma hem alıcı hemde satıcı bizim açımızdan.ilişkiler karşılıklı yani. 25.000,00-YTL kalan bakiye borcu.Faturalar genelde 8.000,00-YTL nin üstünde ve karşılıkları ya banka ile yada çek ile kapanmıştır. nakit hareket yok. sormak istediğim bir firmanın borcunu alacağına mahsup etmek tevsik kapsamındamıdır değilmidir.Söz konusu tutar 8.000,00YTl yi aşıyor
 
!!!

Sayın Metyo...

8.000 YTL 'aşan tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamındadır. Firmalar arası virman karşılıklı mutabakat belgeleri ile sağlanır ayrıca bir finans kurumu üzerinden belgelendirmek imkansızdır.
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
ANTALYA DEFTERDARLIĞI
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

SAYI :B.07.4.DEF.0.07.11/ÖZ. VUK.03/24 14.10.2003
KONU :

......

İLGİ :22.09.2003 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile şirket ortaklarının şirketine 10.000.000.000-TL. üzerinde borç para verip aldığı zaman, bu ödemelerin banka kayıtlarından geçip geçmeyeceği ile karşılıklı iki şirketin birbiriyle alış veriş yaptıkları zaman mahsuplaşma yoluyla hesaplarını kapatıp kapatmayacakları sorulmaktadır.

Bilindiği üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesindeki yetkiye dayanarak Maliye Bakanlığı; 01.08.2003 tarihi itibariyle mükelleflerin 10.000.000.000-Türk Lirasını aşan tahsilat ve ödemelerini banka, özel finans kurumları veya Türkiye Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması gerektiğini kararlaştırmıştır. Bu karar 320 ve 323 sıra numaralı Vergi Usul Kanununu ile duyurulmuştur.

Bu tebliğlerle, tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye�de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri alınmıştır.

Buna göre; şirket ortaklarının ortak oldukları şirketten alacakları ve şirkete verecekleri 10.000.000.000- Türk Lirasını aşan borç alma ve verme nedeniyle yapılacak tahsilat ve ödemelerle iki şirket arasında alış verişler nedeniyle yapılacak tahsilat ve ödemeler (Mahsup işlemleri dahil) tevsik zorunluluğu kapsamındadır.

Bilgilerinizi rica ederim.


arkadaşlar böyle bir özelge buldum başka siteden.Anladığım kadarıyla şirketler arası virmanlar (mutabakat ve dekont larla belgelendirilirse bile)8.000,00-YTL yi aşıyorsa şayet tevsik zorunluluğu kapsamındadır. Dolayısıyla dekont veya mutabakat yolu ile firmaların 8.000,00-YTL yi aşan tutardaki borç ve alacaklarını mahsup etmeleri yanlıştır.Umarım yanılıyorumdur...
 

Benzer konular

Üst