TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

ikafali

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Mar 2009
Mesajlar
139
Selamlar ,

Oncelikle meslekte yeni olusumdan oturu cahilligimi mazur gormenizi umuyorum. Islerden vakit bulup yeni teblig lere kanunlara goz atayim derken TFRS ile ilgili 3 Mayis 2009 tarihinde resmi gazete'de yayinlanan bu teblig'i buldum. Mutlaka bir cogumuzun haberi vardir fakat ben konuya vakif olmak adina sizlere danismak istedim.

http://www.tmsk.org.tr/tms_seti/TFRS/20090503-6_TFRS1_146.txt

ve 6.madde de

Yürürlük
MADDE 6 ? Bu Tebliğ ve bu Tebliğin 1 no?lu ekinde yer alan
?TFRS 1 Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması?
Standardı, 30/6/2009 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerinde
uygulanmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. İsteyen işletmeler,
bu Tebliğin 1 no?lu ekinde yer alan TFRS 1 Standardını 1/7/2009 tarihi
öncesi hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilirler.

Kanunun 30.6.2009 tarihinden sonra baslayan hesap donemlerinde yani 3.ceyrek konsolide bilanco tablolarinda uygulanabilecegi sonucunu cikardim. Sizin bu konudaki gorusleriniz nelerdir? TMS-TFRS de cok onemli dikkat edilen hususlar illaki vardir bu hususlari ogrenmek icin Sirket olarak egitim almamiz gereklimidir? Siz neler yapicaksiniz merak ediyorum.

Saygilarimla
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

Evet arkadaşlar bende bu konuda yorumları konuya vakıf arkadaşlardan bekliyorum.
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

TFRS uyumlu finansal tablo raporlama zorunluluğu bulunan şirketleri kapsayan bir uygulama. Rutin bir tebliğ. Bazen günde 5 tane yayımlanır.
_________________________________________________

5.1.1.11. SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA

İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ



(Seri: XI, No: 29)

...


Finansal tabloların hazırlanmasında esas alınacak standartlar

MADDE 5 ? (1) İşletmeler, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen haliyle Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarını uygularlar ve finansal tabloların Avrupa Birliği tarafından kabul edilen haliyle UMS/UFRS?lere göre hazırlandığı hususuna dipnotlarda yer verirler. Bu kapsamda, benimsenen standartlara aykırı olmayan, TMSK?ca yayımlanan TMS/TFRS esas alınır.
...
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

Merhaba,

Yukarıda belirlenen tarihten sonra firmalar isterse normal vuk göre hazırlanan bilançoların yanında ıfrs ye göre de hazırlayabilir.

İşte bu noktada Mali Müşavirliğin vergi memurluğundan farkı ortaya çıkıyor. Dikkat ederseniz imkb gov tr artık bir çok şirket ıfrs ye göre hazırlanmış bilançolarınıda bilgi kullanıcılarına sunuyor. Artık bankalar sizden yani firmalarınızdan ıfrs göre hazırlanmış bilanço ve kapsamlı gelir tablosu ve ıfrs de zorunlu olan nakit akım tablosu isteyebilirler.

Ifrs de Turkcell burada kar açıklarken Newyork borsasında zarar açıklayabiliyor. Bizim Artık firmalarımızın bilançolarını ıfrs ye göre düzeltmemiz ve bundan sonra 2 ayrı bilanço olacağı fikrine göre çalışmalarımıza bu şekilde yön vermemiz gerekli.

Ifrs e göre hazırlanan bilanço firmaların gerçek mali durumunu göstermesi yönünden vuk a göre hazırlanmış bilançolara göre çok daha açıklayıcı ve anlaşılabilir.

Ifrs ile birlikte hayatımıza deferred tax tanımı girdi. Buna göre vuk a göre hazırlanmış bilanço ile ıfrs bilanço su arasında vergi ertelemesi nedeniyle oluşan farkları bir tablo ile hazırlayıp muhasebemize düzeltme kayıtları atıyoruz veya artık her demirbaşın amortismanı kıst ( sadece binek değil) ve amortisman süresi vuk daki listeye göre değil yararlı ömrüne göre belirleniyor. Bunun dışında bir çok farklılık var artık sadece alacak ve borç senetlerini iskonto etmiyoruz alacak ve borçlarımızıda vadelerine göre iskonto ediyoruz. Bu da aslında bu standartların en önemli sonucu her firmanın mutlaka bir muhasebe politikası olması gerektiği sonucunu çıkartıyor.

Bilgilerinize sunarım

Saygılarımla
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

Ek olarak;

Sayın Evren1981 in yazdıklarının sonucunda uzun vadede hazırlanan finansal tablolar ile her firmanın kendine göre bir kredi notu beliriyor ve bu not çerçevesinde uygulanacak faiz oranı değişkenlik gösteriyor.
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

tfrs, spk ve bankaların mali tabololarını yayımlarken uyması gereken kurallar diye bilirz. bu kapsamda kalan şirketler içinde yeni ttk nın yürürlüğe girmesini bekliyoruz..
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

kapsam dışı yazacaktım ;D
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

Bu konuda yardım isteyen formdaş olursa bildiklerimi burada aktarmaya çalışırım.Kısaca özetlemek gerekirse TFRS'yi isteyen işletmeler (halka açık A.Ş'ler hariç onları SPK denetlediği için;yabancı firmalar ve finans kurumları bunlar mecburi uyguluyor.) uygulayabilir.Yanlız yine bütün işlemler VUK'a göre yapılacak. TFRS muhasebe ise sadece raporlamaya dayalı.Yinede bu konuda yardım isteyen formdaşlara yardımcı olurum.
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

üstad merhaba, adamlar hergün tebliğ yayınlıyorlar eskisi değişiyor vsvs nasıl takib edeceğiz zaten kocaman bi ansiklopedi gibi tms tfrs
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

Aynen çok değişen standart var ama daha uyum süreci ilk defa ıfrs bilançosu hazırlarken yardıma ihtiyacı olana bende elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim.
Burada önemli olan firmadan sağlıklı bilgi gelmesi mesela artık vade farkından dolayı elde edilen gelir, gelir tablosunda 600 hesapta gösterilmeyecek v.b. bu nedenle firmaların mutlaka ciddi bir tahsilat politikası olması gerekli
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

TFRS'nin şu ana kadar yayınlanmış 44 tane tebliği var.bundan sonra yayınlalar ise bunların düzeltmeleri bunlarda işletmelerde problemler çıktıkça bu gruba intikal ettikçe bunları düzeltmek için ek sirkülerler veya tebliğler yayınlanıyor. (Sağolsun Bülent Üstünel üstadımızdan bu konuda bayağı destek alıyoruz.Aynı zamanda kendisi bu grubunda Başkanı) öyle tahmin ediyorum ki KOBİ ler için BASEL II (TFRS nin Aynısı) uygulamaya konacak daha sonraları LTD Ve A.Ş için TFRS şu anda seçimlik isteyenler uyguluyor.

Bunun için İst.Universitesinde kurs vardı 2 defa katıldım 6 ay sürdü Bedeli biraz ağırdı ama çok faydalı oldu.

Hoacalar çok değerliydi Prof.Recep Pekdemir Doç.Yakup Selvi Doç.Nazlı Kepçe v.s
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

International accounting standarts ın sayfasını açıp okursanız şu anda yayınlanmakta olan tebliğlerin nereye varmak istediğinizi anlarsınız . Mba yaparken 2 dönem ıfrs dersi aldım düşündüğünüz kadar zor değil.
Şu anda malesef bu bir sektör oldu ve nereye bakarsanız yüksek ücretlerle ıfrs kursu vermeye başladılar. Aslında sadece açıp standartları okursanız çok da zor olmadığını anlarsınız. Tabiki ayrıntısı daha fazla

Burada bu şekilde rapor isteyecek firma bulmak şu anda zor ama işine önem veren mali tabloları biraz olsun anlayabilen mükellefleriniz varsa ıfrs i mutlaka okuyun ve uygulayın. Biz hali hazırda yabancı firmalarla çalıştığımız için uzun süredir ıfrs e görede aylık raporlama yapıyorduk. Bence biraz girişken olursak bu işin kaymağını sadece big foura yedirmeyiz.

Bu arada artık 1 sayfa dipnotlar bitiyor kitapçık gibi dipnot hazırlamak gerekli ıfrs mali tabloları açıklarken

Saygılarımla
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

iki kere iki dört edemeyebilecek yani fıkradaki gibi artık iki kere iki ancak şu koşulda dört eder demeye başlıyacağız sanki bir çok değişkenler konuyor ortaya vade enflasyon vb.baya bi karışacak gibime geliyor ::)
 
Ynt: TFRS Yürürlülük Tarihi Hakkında

Bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim
 

Benzer konular

Üst