Ticari Amaçlı İnşaatta Mükellefiyet

tugba_cag

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Ağu 2005
Mesajlar
208
Konum
antalya
Merhaba arkadaşlar.. Mükellefim X ruhsatı kendi adına olan bir arsa üzerine satış amaçlı 4 katlı bina yaptıracak. Binanın tüm projeleri çıkmış durumda. Ruhsatta yüklenici firma XY ltd şti olarak görünüyor. Bu firma aynı zamanda mükellefime ait ve inşaat sektörü dışında başka bir sektörde faaliyet gösteriyor. Bu durumda ben bu bina inşaatını kat karşılığı sözleşmesi yaptırarak XY Ltd Şti üzerindenmi takip etmeliyim? Bu konuyu sorduğum bir YMM özel bina inşaatı olarak sadece sgk dosyası açtır daha sonra değer artış kazancı beyan edersin dedi ama bu bana çok mantıklı gelmedi. diğer bir SMMM arkadaşımda X kişi adına mükellefiyet açtır maliyeti tamamlayıp satışı yapınca tekrar terkinini yaptırırsın dedi bu da bana biraz külfetli geliyor. Kararsız kaldım açıkçası fikirlerinizi öğremebilirsem sevinirim...
 
Olayı değerlendirdiğimizde arsa sahibi X, yüklenici firma XY, kat karşılığı inşaat işi var, X şahsı XY firmasının hakim ortağı. Açık bir ticari organizasyon var. X şahsı alacağı daireleri sattığı zaman ticari kazanç elde etmiş olacaktır. XY firması ise kendine kalan daireleri sattığı zaman kurum kazancı.

Böyle bir organizasyon yapılmışken özel inşaat ve değer artış kazancı ise kesinlikle olmaz.
 
Sayın koray karakaya ilginize teşekkür ederim. yani kısacası benim düşündüğüm gibi kat karşılığı sözleşme yapıp şiket üzerinden takibatını yapmak daha mantıklı. maliyet tamamlandığında sözleşmede yazan kadar daireyi arsa sahibine fatura edeceğim. peki arsa sahibi bu daireleri sattığında nasıl bir yol izlenmeli sizce??
 
İnşaat başladığı andan itibaren ticari kazanç mükellefiyeti tesis ettirmeniz gerekir. Bu daireler eninde sonunda satılacak, birden fazla satılacak, ticari organizasyon var.
 
kişinin şahsına da mı mükellefiyet tesisi gerekli yani sizce?? bu dairelerin ne kadarlık bir süreç içinde satılacağı meçhul. belki 1 ay belki 1 yıl. dairelerin hepsi satılana kadar boş beyan vererek mükellefiyetini devam mı ettireceğim? bu uygulama bana biraz ilginç geldi açıkçası..
 
Size ilginç gelse de kanunen yapılması gereken bu, zira perşembenin gelişi çarşambadan belli şimdiden. Ayrıca beyanname vermez iseniz ileride geriye dönük olarak gelir, geçici ve kdv yönünden usulszülük cezaları kesilecektir.
 

Benzer konular

Üst