Ticari Aracın Satışında Fatura Kesilir mi?

Üyelik
3 Ocak 2006
Mesajlar
53
1988 yılında aldığımız ticari taksiyi 2002 yılında 1998 model araçla değistirdik. eski araç hususi ye çıktı.babamın adına devam ediyor. Yeni alınan aracı gider pusulası ile satın aldık. Vergi dairesine bilgi verdik. eski aracı şuan sattık. fatura kesecekmiyim? Fatura keseceksem kdvsi % 1 mi %18 mi olacak. Tekrar vergi dairesine bilgi verecekmiyim.
 
Burada önemli olan husus araç ruhsat sahibinin kim olduğu ve ruhsatta yazan binek ya da ticari araç ayrımıdır. Bu konuda bilgi verirseniz net cevap yazabilirim.
 
anlatmak istediğim konu 1989 model ticari taksi gelir vergisi mükellefi 2002 yılında 1989 model aracı ticariden çıkardık husisi yaptık aynı kişi adına 1998 model yenisini aldık onuda gider pusulası ile aldık vergi dairesine bilgi verdik. ve demirbaşını yılda gider olarak düşüyorum. 1989 model aracı sattık buna fatura kesecekmiyim? kesecem ise kdv oranını %1 mi %18 mi
 
Merhaba,
Ruhsatında (Ticari-Hususi) ne yazarsa yazsın, kullanılmış binek otomobil olduğu için %1 KDV ile satışı yapılmalıdır.

1 Sayılı Listenin ilgili kısmı aşağıda.

Kod:
                            (I) SAYILI LİSTE
.........
........
     8- Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız "kullanılmış" olanlar,
     "Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 Binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb.............

Arama Motorunu kullanırsanız forumda benzer tartışmalar mevcut.
 
Tamer Başkan Üstadım

Ben bu binek-ticari ayrımına akıl sır erdiremiyorum. Alımlarda, alınan oto ticari faaliyetimize girse bile ruhsatında ticari yazsa bile maliye binek otodur KDV'si indirilemez diyor (özelgeler var) binek oto tanımını baz alıyor. (Ama taşıt vergisi alınırken ruhsatta yazan ticari lafzı üzerinden alıyor. )

binek oto tanımına girdiği için satış KDV'si % 1 olacağı açıktır.

En iyisi şirkete doblo, kangoo...almamak, kafam karışıyor valla. :D :D :D

Bi gün gelirde sen aracı ticarette kullanıyorsun ruhsatında bile yazıyor ver %18 derlerse ne diycez üstadım. (çünkü hep özelgeler var açık kanun hükümleri yok) .
 
Merhaba,
Esas faaliyet konusu binek araçların (otomobil, jeep v.s.) işletilmesi (kiraya vermek, ticari taksi işletmeciliği gibi) olmayan işletmeler için kullanım amacı insan taşımak olan (otomobil, jeep gibi) araçlar hususi araçtır. Yani araçtan direkt gelir elde edilmiyorsa hususi olarak dikkate almak gerekiyor. Hatta biraz ileri gidip esas faaliyet konusu araç kiralama işi olan bir işletmenin bir müdüre makam aracı olarak aldığı otomobilin KDV tutarını indirim konusu yapamayacağını, sadece kiralama işlemlerinde kullanmak amacıyla satın aldığı otomobillerin KDV tutarını beyannamesinde indirim konusu yapması gerektiğini söyleyebilirim. (Kiralama şirketleri buna ne kadar uyduklarından şüpheliyim.)

Soruda aracın önceden ticari olduğu sonradan ruhsatın değişerek hususiye dönüştürüldüğü yazıyor. Ama soru başka şekilde sorulsaydı, yani ruhsat hususiye çevrilmeden satılmış olsaydı vereceğim yanıt yine aynı olacak ve %1 KDV uygulanmalı diyecektim. Çünkü 1 sayılı liste aracın işletmede kullanım amacını değil aracın türünü dikkate alıyor. Önemli olan aracın 1 sayılı listede belirtilen Gümrük Tarife pozisyonuna giriyor olması.
 
V.U.K.’nun 229 uncu maddesine göre Fatura;, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

Peki alım-satımını yapmadığımız sabit kıymet olarak kayıtlı binek otolar emtia mıdır? Değildir. Değilse V.U.K nunu açısından fatura düzenlenme zorunluğuda yoktur. Ancak Kdv açısından indirim için fatura kesilmesi gerekmektedir. Bu sebeple fatura düzenlemesi şartdır.

Özellikle Kdv kanunu ile V.U K arasında çelişen konular henüz yeni yazılan vergi kanunları taslaklarında giderilmesi dileğimizdir.
Saygılarımla,
 
oof oof Başkanın neler oluyor ne binek otoymuş. Konu nerelere geldi. :D :D

Tamer Başkan Üstad ben sizi gayet iyi anladım. Sonuçta işin özüne bakın diyorsunuz. Son örnekler spesifik örnekler.

Bu arada "Başkan" soyadınız mı? Nick gereği mi?
 
butterfly effect' Alıntı:
oof oof Başkanın neler oluyor ne binek otoymuş. Konu nerelere geldi. :D :D

Tamer Başkan Üstad ben sizi gayet iyi anladım. Sonuçta işin özüne bakın diyorsunuz. Son örnekler spesifik örnekler.

Bu arada "Başkan" soyadınız mı? Nick gereği mi?

Merhaba,
Adım : Tamer
Soyadım : Başkan

Yani Ad - Soyad = Nick
 
Tamer Başkan üstad,

Valla bu konudaki görüşümü değiştirdiniz, teşekkürler.

Alımlarda tanımı, satışlarda ise ruhsatı dikkate alırdım, vergisel açıdan riske girmemek için, yani alırken KDV indirmez satarkende 18 hesaplardım.
 
Üst