Ticari Kazanç

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
merhabalar,

Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem
zarfında sahip veya sahiplerce:
1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur.

1 ve 2. maddeleri birer örnek vererek açıklamanızı rica ediyorum. Bu maddenin uygulanışını bir türlü anlayamadım.

İlgilenmenizi önemle rica ederim. esenlikle.

Basitçe şirketin dönem başı sermayesi 10 kar etti 1 lira 5 li hesap grubu 11 oldu
11-10
Ama çok basitçe böyle

anlamaya çalıştığım ifade şu:

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir; (giderler mi kastediliyor bu ifade içinde)

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur. (ticari mal aldığımız firmaya yapılan ödemeler bu ifade içinde yer alır mı)

Sayın ksimkesyan,

Kitap yazmanızı değil bir basit bir örnek ile konuyu özetleminizi rica ettim.

teşekkürler yardımınız için.

Sayın önmuhasebeci,

TDHP çerçevesinde Finansal muhasebe tekniği ile yeni bir yapı oluştu, Bilanço 7 ana parçaya ayrıldı. Sizin sorunuz bu parçaların tek tek irdelenmesi temeline dayanıyor aslında. 5 Yani Özsermaye gurubundaki sonuç aslında gösterge olmasına rağmen, bu sadece sonuçtur. Öyleyse konuya şu gözle bakın. Yılsonunda yaptığınız kar/zarar işlemleri aslında sorduğunuz sorunun cevabıdır.

Bişeydeğil.