fonradar

Ticari mektup ve Ticari defter

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
YTTK 39 / 2 madesinde ;"Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde ;
- tacirin sicil numarası,
- ticaret unvanı,
- işletmesinin merkezi,
- tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi,
gösterilir." denilmektedir.
Ticari mektupların ve ticari defterlerin detayı nelerdir ?


Yeni TTk Gereği ;
1-Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defteri ne zaman tasdik edilecek.
2-Anasözleşme değişikliği son tarih 14.08.2012 den 01.07.2013 tarihine mi uzadı
3-Bağımsız denetime tabi olmayan firmalarda eski denetçilik ( Murakıp) devam edecek mi ?
 
Ynt: Ticari mektup ve Ticari defter

Merhabalar,
Ticari mektuptan kastın bir ticari işle ilgili tüm yazışmalarda kullanılan evrak olarak değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Ticari defterler konusuna gelecek olursak ta bunların neler olduğu 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 64. maddesinde tek tek sayılmıştır.

Yeni TTK Gereği;

1) Genel Kurul Toplantı ve müzakare defteri ne zaman tasdik edilecek ?

6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 64.maddesinde ticari defterlerden bahsetmektedir. "6335 sayılı Türk Ticaret Kanunu İle Türk Ticaret Kanununun yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" la 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 64.maddesinde değişikliğe gidilmiştir.
6102/64-3 "Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır." Yani Aralık ayında yapılır demek istiyor. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır.
Dördüncü fıkrada sayılan defterler ise şunlardır.
6102/64-4 "Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir" denilmektedir.
Bu bilgiler ışığında Genel Kurul Toplantı ve müzakare defterinin açılış onayı kullanılmaya başlanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önce gelen Aralık ayında yapılır. Yeterli yaprakları bulunması kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

2)Anasözleşme değişikliği son tarih 14.08.2012 den 01.07.2013 tarihine mi uzadı?

Anasözleşme değişikliği konusu 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun?un 22.maddesinde ele alınmıştır.
6103/22-1 ?Anonim şirketler esas sözleşmelerini ve limited şirketler şirket sözleşmelerini, kanunun yayımı tarihinden itibaren onsekiz ay içinde Türk Ticaret Kanunuyla uyumlu hâle getirirler.? denmektedir.
6335 sayılı Türk Ticaret Kanunu İle Türk Ticaret Kanununun yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 46.maddesi ile şirketlerin ana sözleşme değişikliğine ilişkin takvim 6103/22-1 maddesine yapılan atıfla ?oniki ay içinde? olarak değiştirilmiştir.
Buna göre Yeni TTK 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girdiği için ana sözleşme değişikliği için son tarih oniki ay sonrası olan 01.07.2013?tür.

3) Bağımsız denetime tabi olmayan firmalarda eski denetçilik ( Murakıp) devam edecek mi ?

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler konusuna gelecek olursak bu konuda son zamanlarda tam bir muamma var. Bağımsız denetçi olacaklar konusunda YMM?ler ile SMMM?ler arasında tam bir mücadele var. Bağımsız denetçi olacaklar konusunda dün akşam gelen mesajda bu husustaki yetki Kamu Gözetimi Kurumuna verilmiştir denmektedir. Dolayısıyla denetim konusunda acele etmemize gerek yok. Çünkü denetime tabi tutulacak finansal tablolar 2013 yılının tabloları olacağı için bu denetim en erken Ocak 2014 tarihinde gerçekleşebilir. Bu nedenle denetçi olacaklar, denetime tabi tutulacak şirketler ve denetim usul ve esasları daha sonra çıkarılacak yönetmelik veya Bakanlar Kurulu Kararı ile bildirilecektir.
 
Ynt: Ticari mektup ve Ticari defter

celal bey , Genel kurul toplantı ve müzakere defteri için şimdi aralık 2012 yimi beklemek gerekiyor.
 
Ynt: Ticari mektup ve Ticari defter

Zaten kullanacağımız defterleri kullanılanılacak yıldan önce gelen yılın son ayında (Aralık) noterde tasdik ettirmiyormuyduk. Değişen birşey yok yine Aralık ayında tasdik ettireceğiz. Yeni şirket kurmuyorsanız tabiki.
 
Ynt: Ticari mektup ve Ticari defter

Celal bey, 2012 yılı için bu defter tasdik edilmemiş olacak demek istiyorum. yoksa 2013 yılı defteri için 2012 aralık ayında yaparsın bir sıkıntı yok.
 
Ynt: Ticari mektup ve Ticari defter

Pekala bende size soruyorum o zaman. Sorunun cevabı aynı zamanda sizinde bana sorduğunuz sorunun cevabı olacak.

2012 yılı için genel kurul toplantı ve müzakare defterinin tasdik zorunluluğu varmı?
 
Ynt: Ticari mektup ve Ticari defter

Eğer 2012 yılı içersinde genel kurul yapacaksanız toplantıdan önce tasdik ettirebilirsniz.
Normal olarak 2012 genel kurulu zaten 2013 de yapılacak. Bu kanunun yürülrük tarihi 1/7/2012
geriye yürümez.
 

Benzer konular

Üst