Toplu iş Arama İzni

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cetvel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bir personelim istifa ettikten sonra ihbar önelini kullanmak istediğini söyledi. 28 gün ihbar önelinde 40 saat ücretli iş arama iznini toplu olarak ihbar önelinin 2. haftasında kullandı. 3. haftada ise 3 gün istirahat raporu alarak işe gelmedi. bu durumda ben istirahatli olduğu günlerde 2*3=6 saat ücretli izin vermiş oldum. bunları kesme hakkım var mıdır? ayrıca ihbar öneli henüz bitmedi. tekrar devamsızlık yaparsa? (İstirahat, ücretsiz izin vs. alırsa) İş arama izni işçinin çalıştığı günler için günlük 2 saat olduğu için kesebiliyor muyum acaba?
 
Malum bildirim süresi içinde iş sözleşmesi, bütün hak ve borçlarıyla birlikte yürürlüktedir.
İşcimiz kendi isteği üzerine yeni iş aram izinlerini toplu olarak kullanmış ve bu izin süresi bitmiştir,ancak bildirim süresi devam etmekte,bu süre içinde işcinin 3 gün rapor alması karşısında işverenin önceki uygulaması neyse(örneğin 2 günü verir 1 günü keser) onu uygularsınız,ücretsiz izin veya devamsızlık sözkonusu olursa yine benzer uygulamayı yaparsınız ama dediğiniz gibi bir kesinti yapamazsınız,belki bu noktada esas önemli olan husus,iş sözleşmesinin askıya alındığı hallerdir.
 
.......................belki bu noktada esas önemli olan husus,iş sözleşmesinin askıya alındığı hallerdir.
Bundan kastım,
İK.da açık hüküm yok,Genel Hükümler yönünden(6098)M.432-"Hizmet sözleşmesinin askıya alındığı hallerde fesih bildirim süreleri işlemez."şeklindedir,bu tanımlama çerçevesinde, rapor/istirahat süresince iş sözleşmesinin askıda olduğu kabül edilir ise(ki bana göre askıdadır)askı halinde de bildirim süresinin işlemeyeceği,duracağı anlaşılmakla,anılan hükme göre,önce iş sözleşmesi hangi hallerde askıda olur sorusunun cevapları bulunmalı ve buna göre işlem yapılmalıdır.
(Not.bu durumlara ilişkin yargı içtihat kararı bulan olursa,lütfen paylaşalım)
 
Biraz araştırdım,anılan hüküm çerçevesinde,sözleşmenin sınırlı olarak askıya alındığı hallere örnek olarak;
a.rapor/istirahat süresi,
b.ücretsiz izin,
c.gözaltı-tutukluluk süreleri,
d.işci-işveren yönünden zorlayıcı sebebler bağlamındaki süreler,
e.grev,lokavt süresince işcilerin çalıştırılmadıkları süreler,
f.muvazzaf askerlik dışında,çeşitli nedenlerle silah altına alınan süreler,
vs.diyebiliriz düşüncesindeyim.
Bu haller askı kapsamında ise bu hallere bağlı sürelerin bildirim süresini keseceği,dolayısıyla bu süreler bittikten sonra,bildirim sürelerinin işleyeceği anlaşılmaktadır.Durum böyle olunca da,bu gibi hallerde,bildirim sürelerine azami dikkat edilmesinin isabetli olacağı düşüncesindeyim.
(Not.Yanlış veya noksanımız var ise lütfen paylaşalım(ki,doğrusunu öğrenmiş ve hatalı bilgi vermemiş olalım)
 
kusura bakmayın, yoğun olduğum için yeni gördüm yazınızı. bildirim süresini askıya almadım, personel de başka bir iş bulduğu için bir an önce (izin versem hemen) ayrılmak istiyor. sorun çıkmayacağını düşünüyorum. cevabınız için çok teşekkür ederim.
 
Üst