fonradar

Transfer Fiyatlandırmasında Evrak Düzeni

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
kolay gelsin herkese,

transfer fiyatlandırmasında dekontları dikkate almalımıyız, yoksa sadece faturalar mı transfer fiyatın konusudur ?

iyi günler.
 
kolay gelsin herkese,

transfer fiyatlandırmasında dekontları dikkate almalımıyız, yoksa sadece faturalar mı transfer fiyatın konusudur ?

iyi günler.

Dekont ları neden dikkate almıyorsunuz ?
İşlemleri dekont ile gerçekleştirmediniz mi ?
Sonrasın da faturalandırma aşaması olmadı mı ?
 
başka firmalar için yaptığımız ödemeler var, mesela adi ortak olduğumuz bir inşaat firması var yada iştiraklerimiz bunlar için onlar adına ödeme yaptık sonra bu ödemeleri dekont ile firmalara ilettik.

bu ödemeleri kendi adımıza masraf yapmışız gibi gider hesaplarına almadık. bu durumda bu dekontlaşma işlemleri transferde yer alır mı ? sonuçta dekontlar ilişkili kişilerle yapıldı bağlı ortaklık ve iştirak hepsi.

teşekkürler.
 
Sayın önmuhasebeci,

başka firmalar için yaptığımız ödemeler var, mesela adi ortak olduğumuz bir inşaat firması var ( inşaat firmasına adi ortak olunmaz )yada iştiraklerimiz bunlar için onlar adına ödeme yaptık sonra bu ödemeleri dekont ile firmalara ilettik. Şöyle varsayıyorum iştirakinize zaten ticari ilişkiniz de var ve onlar adına yaptığınız ödemeleri iştirakinizin cari hesabına aktardınız. Hiç sorun yok

bu ödemeleri kendi adımıza masraf yapmışız gibi gider hesaplarına almadık. E zaten alamazsınız çok özel haller dışında ödemeler gider olmaz. bu durumda bu dekontlaşma işlemleri transferde yer alır mı ? Borç alıp verme anlamında olmadığı için hayır almaz. sonuçta dekontlar ilişkili kişilerle yapıldı bağlı ortaklık ve iştirak hepsi. Varsayımımıza göre sorun yok.

Esas olan ne dekontlar nede faturalardır. Esas olan faturalarda yer alan fiatlar ve ( TTK ile doğrudan bağlantılı daha çok dikkat edilmesi gereken başka noktalar da varki onlar ayrı) ödemeleri ticari işlemler dışında borçlanma ile alakalı olup olmadığıdır. Fiatlar konusunda dikkat edilmesi gereken şey piyasaya uyguladığınız emsallerdir bu yüzden KV beyannamesinde sorulan sorulara vereceğiniz cevaplar önemlidir.

Transfer fiatlandırması dayandığı temel itibariyle son derece karmaşık ve bazı noktalarda içinden çıkılmazdır yasa koyucunun doğru bir sınır belirlememiş olması beklenmedik sorunlar doğurabilir niteliktedir. Bahsettiğim endişeli durumlar çerçevesinde bana ulaşmış herhangi bir sorun olmamasına rağmen olmayacağı anlamına da gelmiyor.
 
Üst