Transit Ticaret Hakkında.

stajerilker

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Eyl 2010
Mesajlar
269
Konum
İstanbul
Üstadlar kolay gelsin.

Transit ticaret işlemi nasıl yapılır. Aşamaları nelerdir?
Mal alım satım sözleşmesi gerekli midir?
Transit ticaret formu kaldırılmış sanırım. Şimdi bankalar ne istiyor.
Bilgi verebilecek üstadlarıma çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Transit ticaret hakkında.

Transit ticaretin bir çok boyutu var.Kısaca yabancı menşeili bir malın doğrudan doğruya başka bir ülkeye satılmasıdır.Bu yolla yapılır.İthalat ve ihracat rejimlerine tabi olmadan.Ayrıca kendi ülkenize malı getirip antrepolarda millileştirmeden bekletip yurtdışı firmasına satmakta transit ticaret yöntemidir.
Mal alım satım sözleşmesi elbette gereklidir.
Transit ticaret formu kaldırıldı.Bankalar herhangi birşey istemiyor.Sadece transfer yapacağınız zaman malın faturası veya proforma fatura vs onları ibraz edersiniz.
İyi çalışmalar...
 
Ynt: Transit ticaret hakkında.

Üstadım bunları sanırım bankaya ibraz ediyoruz. Faturanın aslı ibraz edilirse sözleşme gerekmez diye birşey okudum ama. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz? Mal Türkiyeye hiç gelmeyecek dire bir ülkeden diğerine geçecek.

Saygılar.
 
Ynt: Transit ticaret hakkında.

Sözleşmeyi bir yere ibraz etmiyorsunuz.Sizin için gerekli dedim.Uluslararası ticaretin sözleşmeye bağlanmadan olması enteresan.Hukuki anlamda sizin için ve gerek gümrüğe gerekse maliyeye karşı ıspat edici bir vesika olmasından ötürü olmalı dedim.
Bankaya neyi,ne için ibraz edeceğinizi anlayamadım.Ama transfer yapacaksanız o zaman fatura veya proforma fatura ve sözleşmeyi ibraz edip transferi ona göre yapıyorsunuz.
Haricinde bişey yapmaya gerek yok.Satış faturasının da düzenlenmesi gerektiğini hatırlatmama gerek yok.
İyi çalışmalar...
 
Ynt: Transit ticaret hakkında.

Üstadım kusura bakmayın. Bilmediğimden soruyorum. Diyelim ki transit ticaret yapacağız. Bunun için ilk nereden işleme başlıyoruz. Sonuçta mal Türkiye'ye hiç gelmiyor.
 
Ynt: Transit ticaret hakkında.

Sayın stajerilker;
Tam içeriğini bilmediğimden bağlayıcı yanıt verip yanlış yönlendirmek istemem.Ama satıcı firma ile sözleşme yaparsınız.Sözleşmeye istinaden satıcı firmadan ticari fatura veya proforma faturayı düzenlemesni istersiniz.Fatura size geldiğinde bankanıza ibraz edersiniz.Bankanızdan satıcının hesabına bu belgeler aracılığı ile transfer yaparsınız.Ticaretin peşin olduğunu varsayıyorum.
Sonra malın alıcısına ticari fatura düzenlersiniz.Bunu alıcıya gönderir.Size malın bedelini göndermelerini istersiniz.
Bankanıza sorarsanız transit ticarette istediğiniz evraklar nelerdir diye sanırım size yardımcı olacaklardır.
Kolay gelsin...
 
Peki bir alışverişin Transit Ticaret olduğunu ne belirler ? KDV beyanı yok Gümrük işlemi yok yani vergi müfettişi bu alış-verişin bir Transit ticaret olduğunu nasıl tespit eder ? satış faturasına transit ticaret diye not mu yazacağız ? alış bedelinin yurt dışına gönderilmiş ve satış bedelinin yurt dışından geliyor olması mı ? veya hepsi birden mi ?
 
Türk gümrüğüne gelip gümrüksüz sahada (antrepoda) bekleyen eşyanın başka ülkeye sevk edilmesi durumunda "transit refakat belgesi " düzenlenir. Kestiğiniz faturadaki bilgilere göre bu belge düzenlenir.
Mallar gümrüğe geldiğinde fatura, antrepoya alınması vs.gibi evraklarla 153 hesaba kaydedersiniz. Bütün bu belgeler ispatlayıcı belgedir. Bir de döviz transferlerine ait belgeleri de eklediniz mi işlem tamamlanmış olur.
 
Sayın bülent249 cevabınız için teşekkür ederim, lakin benim soruyu eksik yazmamdan dolayı Türkiyeye gelen mal için yazmışsınız anladığım kadarıyla. Şimdi sorumu biraz daha düzeltsem '' mal Türkiyeye hiç gelmese'' yani 2. bir ülkeden alınıp Türkiyeye hiç gelmeden doğrudan 3. bir ülkeye (yasaklı olmayan ülkeler) gitse durum nasıl uygulanır.
 

Benzer konular

Üst