Transit Ticarette Muhasebe Kaydı.

Üyelik
15 Mar 2007
Mesajlar
21
slm arkadaşlar,

Yurt dışından 8.000 euro tutarında ithalatı yapılan malın bir kısmını mersin gümrüğünden transit ticaret yaptık. Buna göre,
1. benim yurt dışı fatura kesim tarihim 01.06.2007 ve 4.500 euro
2. bankadan yapılan işlem 04.06.2007
3. yurt dışından gelen malın ithalat tarihi 13.07.2007 (gümrük giriş beyanname tarihi)
4. transit ticaret tarihi 13.07.2007 (gümrük çıkış beyanname tarihi)
5. gümrük giriş beyannamesin de gözüken rakam 3.500 euro
6. transit ticaret için yapılan masraf toplamı 310 ytl.
7. kalan 3.500 euro içinde yapılan masraf 500 ytl

13.06.2007 tarihli m.b. döviz kuru 1.7822 ytl.dir

buna ait muhasebe kayıtları nasıl yapılacak. ilgi ve alakanıza şimdiden tşk.ler

Saygılar
 
Ynt: transit ticarette muhasebe kaydı.

Sn. adamust,

Bildiğiniz gibi transit ticaret; malın alış ve satış bedelleri arasında lehte fark bulunması esas olmak üzere, satın alınan yabancı menşe'li malların transit olarak veya doğrudan doğruya bir ülkeden başka bir ülkeye gönderilmesidir.

Transit ticarette Türkiye gümrük hattına bir mal ithalatı olmadığından burada ithalat rejimi uygulanmayacak, dolayısıyla bir ihracat rejimi de söz konusu olmayacaktır. Bu sebeplerden dolayı transit ticarete konu olan mal için ithalde alınan vergi ve harçlar söz konusu olmayacaktır. Türkiye sınırından bir mal çıkışı da olamadığından ihracat uygulaması da bu mal için söz konusu olmayacaktır. Ve transit ticarette işlemler gümrük beyannamesi ile değil TTF (transit ticaret formu) ile takip edilir ve TTF gümrük beyannamesi hükmünde değerlendirilir.

Bu genel açıklamalardan sonra sizin işleminize dönelim. Mersin serbest bölgesini kullanarak yapmış olduğunuz işlem, söz konusu bölgenin yurtdışı sayılmasından dolayı transit ticaretin amacına ve işleyişine uygun görülüyor. Fakat proforma faturaya yerine gerçek fatura kesmiş olmanızdan dolayı bir GB düzenletme zorunluluğunuz ortaya çıkmış. Oysa işlemi proforma fatura ile yapıp, TTF ile sonuçlandırabilirdiniz. Bilemiyorum belki de ilgili gümrüğün işlem yönergesi farklı olabilir.

Sonuç olarak siz satışınızda, fatura tarihindeki kuru değil, TTF' nin düzenlendiği tarihi veya GB fiili sevk tarihindeki kuru dikkate almalısınız. GB kapanış tarihi ile ithal ettiğiniz malı 153 stoklarınıza almalısınız, bu ithalat sırasında yüklendiğiniz(navlun,sigorta, gümrük masrafı vb) masrafları da maliyetinize almalısınız. TTF düzenleme tarihindeki kur ile de satış işleminizi gerçekleştirmelisiniz. Kur farklarının da kur farkı zararı veya 601 hasılatı olarak kayda alacağınız malımdur.

Gümrük beyannamesinde giriş 3.500 EURO derken neyi kasdediyorsunuz anlamadım. Yazınızın başında 8.000 EURO' luk ithalat demiştiniz. Fark neden çıkıyor ki?
 
Ynt: transit ticarette muhasebe kaydı.

Sayın Adamust,
İfadeleriniz çok karışık. Anladığım kadarıyla gümrükteki malın 3500 eur luk kısmını kati olarak ithal etmişsiniz, 4500 eur luk kısmını da transit ticaret yoluyla yurtdışına göndermişsiniz. Satış faturanızda 4500 eur olduğuna göre alış- satış fiyatınız aynı oluyor. Transit ticaret masraflarını da dahil edersek bu işten zarar etmişsiniz.
Muhasebe kaydına gelince;

8000 eur faturayı kaydederken;
4500 eur luk kısmını 153 hesaba
3500 eur luk kısmını 159 hesaba alınız.
Transit ticaret için yapılan masrafları 760 hesaba atınız. İthalat için yaptığınız masrafları da 159 hesapta toplayınız.
Daha sonra 159 hesapta maliyet oluşunca (mal bedeli+ithal masrafları) ilgili aktif hesaba alırsınız.(150,153 gibi)
Başka soru
 
Ynt: transit ticarette muhasebe kaydı.

Sayın bülent249

yurtdışından gelen malın toplam değeri 8.000 eur
benim kestiğim fatura, Mal bedeli + kar (4.500 euro+750 euro)
(özür bunu belirtmemişim)
yapılan ithalat 3.500 euro luk kısım

şimdi gelelim soruya

İthalat beyannamesinde ki ithal edilen toplam fatura bedeli kısmın da 3.500 euro yazıyor.
4.500 euroluk kısım stoğuma girmeden mersin gümrüğünden transit ticaret yapıldı.stoklarıma girmeyen ve girişi de görünmeyen bi kalemi nasıl stoklarıma alabilirim.

Ayrıca açıklaman için de tşk.ler
 
Ynt: transit ticarette muhasebe kaydı.

sayın demirkale

gümrükcü bana proforma fatura değil fatura kestirdi.(gümrükcü anlaşılan işin kolayına kaçmış) gelen beyannamede de sevk/ihracat gümrük idaresi yazıyor. sayın bulent249 arkadaşıma da yazdığım gibi gelen mal bedeli 8.000 euro, benim kestiğim fatura ise 4.500 euro mal bedeli + 750 euro kar =5.250 eur

İlgizine tşk.ler
 
Ynt: transit ticarette muhasebe kaydı.

Sayın adamust,

Transit ticarete tabi veya gümrük devri yoluyla yapılan teslimlerde faturanın aslı ile işlem yapılmaktadır. Ayrıca transit ticarete tabi olan malları stok hesabına almanız gerekmektedir.
 
Ynt: Transit Ticarette Muhasebe Kaydı.

Sayın Demirkale,

Transit ticaretle değilde normal ithalatla yaptığımız ithalatımızda;
esas olarak gümrük beyannamesini mi esas alıyoruz, yoksa
ihracatçının faturasını mı? Faturaya göre kayıt yaptığımızda
kur farklı gümrük beyannamesine göre kur farklı çıkıyor.
 
Ynt: Transit Ticarette Muhasebe Kaydı.

Beyannameyi dikkate almayın. Fatura tarihindeki döviz satış kuru üzerinden muhasebeleştiriniz. Ödeme yapıldığında da kur farkını duruma göre gelir/gider veya maliyete verirsiniz.
 

Benzer konular

Üst