Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?



Meclis Genel Kurulu'nda Salı gününden itibaren ele alınacak olan Ticaret kanunu Tasarısı, ticaret hayatına pek çok yenilik getirecek. Her şirkete internet sitesi kurma zorunluluğu getiren tasarı yasalaşırsa, şehirlerarası yolculuk yapanlar artık lahmacun yiyemeyecek, tavuk ve horoz gibi canlı yayvan taşıyamayacak. Tasarıyla, şoför edebiyatı da tarihe karışacak.
TBMM Genel Kurulunda, 25 Kasım Salı gününden itibaren,3 gün boyunca "Temel Kanun" olarak görüşülecek olan Ticaret kanunu Tasarısı, bin 535 maddeden oluşuyor. Önemli değişiklikler içeren tasarıya göre, anonim veya bir başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınacak. İzin almadan para toplayanlara, 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Yolcu taşımacılığında çağdaş kurallar benimsenecek. Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Kamyon ve dolmuşlardaki "Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton", "Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza" gibi yazılar kaldırılacak.

Yolcular, gemi kazalarında tazminat alabilecek. Hacizli Türk veya yabancı bayraklı gemilerin vaktinden evvel satılmaları olanağı getirilecek. Türk hukukuna ilk defa "sorumluluk sigortası" kavramı girecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi, ''sorumluluk sigortası'' kapsamında tazminat ödeyecek. Tasarı yasalaşırsa, bileşik faiz uygulamasına son verilecek.

Her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. İnternet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, ''saldırgan satış yöntemi'' olarak değerlendirilecek. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmişcesine hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak.

Şirketler hukuki şeklini değiştirebilecek. Tür değiştirmede ortakların şirket payları ve hakları korunacak. Tür değiştirme bahane edilerek, hiçbir ortak şirketten çıkarılamayacak ve hakları sınırlandırılamayacak. Kooperatifler, ticaret şirketi sayılacak.
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

"Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Kamyon ve dolmuşlardaki "Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton", "Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza" gibi yazılar kaldırılacak."

Arkadaşlar sizlerin de dikkatini çekti mi bilmem ama medyamız çok üstünkörü haber yapıyor. Tüm ticaret hukukunun böylesi köklü bir değişiklikle değiştirildiği bir yasa ile ilgili şeffaflaşmanın, kurumsal yönetimin öneminden bahsedeceklerine tutmuş şöfor yazılarından haber yapıyorlar. Haberi okuyan bunu minübüs ve otobüs kanunu sanır. Yine borçlar kanunu o kadar mühim hüküm getirecekken sadece kiracı ve ev sahiplerine yönelik bir kanun taslağı imiş gibi haber yapıyorlar. Duyan kira artırma yöntemleri kanunu diye yeni bir kanun çıkıyor sanacak.

Bu televole kültürünün memleketi istilası olsa gerek. Sulandırmakta üstümüze yok.:))
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

peki bu yeni ttk nin yururluluk tarihi ne olacagi konusunda bilginiz varmidir acaba?

iyi calismalar...
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

Mecliste görüşülecek, kabul edilecek, c.başkanı onaylayacak, resmi gazetede yayılanacak göreceğiz. (Anayasa Mah. başvurulup biryerleri iptal edilmez ise.)
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

nane ' Alıntı:
Mecliste görüşülecek, kabul edilecek, c.başkanı onaylayacak, resmi gazetede yayılanacak göreceğiz. (Anayasa Mah. başvurulup biryerleri iptal edilmez ise.)

Bence 2009 yılında yasalaşır 2010 yılından önce yürürlüğe girmez. Çok kapsamlı bir kanun görüşmeler çok uzun sürecektir.
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

Siyasi bir platform değil ama affınıza sığınarak şunu vurgulamak istiyorum;
Bütün bu değişiklikler ile ab uyum süreci için ab kriterlerine kanunlarımızı uydurmaya çalışıyoruz. Tamam yıllardır hedefimiz ab ancak; sürekli bir şeyleri değiştiriyoruz, yeniliyoruz kanuni olarak ilerleme katetdiğimizi düşünüyoruz... Ancak; ab üyelik sürecinde arpa boyu yol ilerliyemiyoruz??? Devlet büyüklerimizin bunlarıda göz önünde bulundurarak adım atması gerekir. Şunuda unutmayalım kağıt üstünde herşeyi değiştirebiliriz ancak koskoca bir Türk Kültürü nü değiştirebilmek hiçde kolay değil...
Alt yapısı olmadan çıkarılan kanunlar hakkında acaba hiç düşünüldü mü bizim asgari ücretimiz ev kirası kadar bu adam o ücret ile çalışsa çalışsa 50 yaşına kadar çalışır primi dolar ve emekliliğini 12-15 yıl bekler acaba o arada geçimini ne ile sağlar? şuanki asgari ücret ile bir insan ne kadar birikim yapabilir? her neyse acayip bir ülkede yaşıyoruz...
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

Sn. Emeksiz, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Haklısınız, ancak AB uyum süreci devrimsel değil evrimsel bir süreç olup, adım adım, damla damla bu sürece uyum gerçekleşecektir. Doğrudur kültürel altyapı olmadan sadece ve sadece yasal alt yapının değişmesinin anlamı yoktur. Ancak kültürel alt yapı ile yasal altyapı karşılıklı etkileşimle değişir. Yani kültürel alt yapı yok diye yasal yapıyı eski halde bırakmak ya da oturup yasal düzenleme yapmadan kültürel alt yapının değişmesini beklemek çözüm değildir.

Mali müşavirler olarak AB sürecinde bize düşen görev, kendi UFRS ve bağımsız denetim alt yapılarımızı kuvvetlendirmektir diye düşünüyorum.

AB ye girsek de giremesek de (ya da girmesek de) bu kanunların ülkemize katkısı olacaktır.
Saygılarımla,
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

Sayın maviefe düşüncelerinize katılıyorum haklısınız şunuda vurgulamak istiyorum ek olarak...
Ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine getirecek her türlü değişim bizim faydamıza olur. Ancak; bu değişimlerin uygulanması istihdamla, eğitimle olur... Benim sitemim bu yönde idi. Türk Eğitim Sistemi bunca engellerle doluyken ve iş istihdamı sanayi alanında çok düşükken bu kanunların uygulanabilirliği (en azından kısa vade de) çok zor görünüyor bence.
 
Ynt: Türk Ticaret Kanunu neler getiriyor?

her şirkete internet sitesi ve bu sitede raporlarını sunmasını zorunlu hale getiriyor.artık büyük şirketlerin de reklam gelirleri olacak reklamla alakası olmasa bile.
bilgisayar programcılarının piyasası epey genişleyecek.
tek kişilik şirketler oluşacak o zaman şirketin tanımını da değiştirmeleri gerekecek.
bence tek kişilik şirketler kayıtdışılığını artıracak.
 
Yeni Ticaret Kanunu ve Smmm

Herkese Merhabalar ,

Şu anda TBMM'de görüşülmekte olan Türk Ticaret Kanunun denetimle ilgili madeleri için Smmm ler nasıl bir hazırlık yapmalı ? Nasıl yapılanmalı? Mali müşavirleri neler bekliyor bu kanunla? BU konuda fikri olan arkadaşlar lütfen paylaşalım.

Herkese iyi çalışalar.Umarı herkes için faydalı bir başlık olur.
 
Üst