Turkcell Faturası Muhasebe Kaydı

Üyelik
24 Eki 2013
Mesajlar
7
Konum
İstanbul
Ekte yer alan turkcell faturasını dikkatli inceleyerek Muhasebe kaydını yazabilirmisiniz acaba?

tvhwg.jpg



Vergiye tabı ücretler : 25,88
Vergiler ve Diğer Yasal Kesintiler Toplamı : 7,26
KDV : ( 25,88 MATRAH) 4,66
OIV : 25,88 MATRAH ) 1,29
DİĞER VERGİLER HARCLAR FONLAR : 1,31
VERGIYE TABI OLMAYAN UCRETLER : 14,26

-------------------------------------------------- ----------------------------------------------------

770...... 25,88 TL
191...... 4,66 TL
KKG..... 16,86

320 TURKCELL. 47,40 TL
----------------------------------------------- -------------------------------------------------------


Ben bu sekılde işliyorum yanlış bir kayıtmıdır acaba?
 
Son düzenleme:
770 haberleşme gideri 25,88
770 verg.res.harçlar 1,31
191 ind.kdv 4,66
689 öiv 1,29+14,26

320 turkcell 47,40
 
öiv + vergiye tabi olmayan gideri 689 kanunen kabul edilmeyen gider hesabında muhasebeleştirmelisiniz.
yukarıdaki 689 öiv aklınızı karıştırmasın.
 
Bu tip sorular forumda çok fazla soruldu ve cevaplandı forum da arama yaparak sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.
Yalnız sorunuzdaki uslüp hiç olmamış dikkatli inceleyerek muhasebe kaydını yazabilirmisiniz biz değil siz dikkatli olacaksınız.

Diğer husus faturayı burada ifşa ederek TTK hükümlerine göre suç işlemiş bulunuyorsunuz biraz önce faturayı kaldırınız.

İyi Günler.
 
eger dıger vergı ve resım harcları kkg eklemeden 770 e atabılıyorsak benım ıcın dah aıyı olur kurumlara ılave olmaz en azından?
 
770 haberleşme gideri 25,88
770 verg.res.harçlar 1,31
191 ind.kdv 4,66
689 öiv 1,29+14,26

320 turkcell 47,40


Sayın i.yildizz,

Yanlış işliyorsunuz. Bu tarz işlem yapan başka arkadaşlarımız varsa onlar da yanlış yapıyorlar maalesef. Bu forumda da daha önce yazdık başka formdaşlarım da yazdılar. KKEG diye bir hesap açmak yada kullanmak TDHP'nın temel mantığına aykırıdır. İkincisi "Özün Önceliği" kuralına da aykırıdır.

689 - Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabı: Diğer gider hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından ortaya çıkan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaptır.

Yani bir gider hesabıdır. Bu açıklamaya göre KKEG yazamayacağınız açıkça bellidir. TDHP ise tamamen Finansal Muhasebe tekniğine göre yazılmıştır "Vergi Matrahını Tespit Etmek" amacıyla değil. Yani giderleri olması gereken gider hesapları içine kaydetmeniz zorunludur. Sistematik böyledir çünkü amaç vergi matrahını hesaplamak değil şirketin gerçek finansal portresini görmektir. ( Uygulama başlatılırsa UFRS açısından çok sıkıntı yaşayacağınız da ayrı bir sorundur)Benzer kayıtlar giderlerin tasnif edilme niteliğini ortadan kaldırır. Ve yine 689 hesaba armut+elma+muz+vs gibi birbiriyle ilgisi olmayan birçok gideri topluca kaydetme hatası yapıyorsunuz. Kazayla 689 hesap içinde bu kalem diğer alt hesaplar toplamının % 20'sini aşarsa ayrı ayrı bölümler halinde tadat etmek zorunda kalırsınız. Bu nedenle de KKEG için "Anı Kaydı" tekniği kullanılması gerektiği Literatürde yer almaktadır.
Bir tavsiyem de Gelir Tablosu esaslarının da okunmasıdır. Ancak ne yazık ki biraz da bilgisizce 689 hesap KKEG ile eşleştirilmiş haldedir.

Gelir Tablosu ilkelerine bakalım.

Gelir tablosu ilkelerinin amacı; satışların, gelirlerin, satışlar maliyetinin, giderlerin, kâr ve zararlara ait hesapların ve belli dönemlere ait işletme faaliyeti sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.
Bütün satışlar, gelir ve kârlar ile maliyet, gider ve zararlar brüt tutarları üzerinden gösterilirler ve hiç bir satış, gelir ve kâr kalemi bir maliyet, gider ve zarar kalemi ile tamamen veya kısmen karşılaştırılmak suretiyle gelir tablosu kapsamından çıkarılamaz.
Bu amaç doğrultusunda benimsenen gelir tablosu ilkeleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Gerçekleşmemiş satışlar, gelir ve karlar; gerçekleşmiş gibi veya gerçekleşenler gerçek tutarından fazla veya az gösterilmemelidir. Belli bir dönem veya dönemlerin gerçeğe uygun faaliyet sonuçlarını göstermek için, dönem veya dönemlerin başında ve sonunda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır.
b) Belli bir dönemin satışları ve gelirleri bunları elde etmek için yapılan satışların maliyeti ve giderleri ile karşılaştırılmalıdır. Belli bir dönem veya dönemlerin başında ve sonunda maliyet ve giderleri gerçeğe uygun olarak gösterebilmek için stoklarda, alacak ve borçlarda doğru hesap kesimi işlemleri yapılmalıdır.
c) Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile özel tükenmeye tabi varlıklar için uygun amortisman ve tükenme payı ayrılmalıdır.
d) Maliyetler; maddi duran varlıklar, stoklar, onarım ve bakım ve diğer gider grupları arasında uygun bir şekilde dağıtılmalıdır. Bunlardan direkt olanları doğrudan doğruya, birden fazla faaliyeti ilgilendirenleri zaman ve kullanma faktörü dikkate alınarak tahakkuk ettirilip, dağıtılmalıdır.
e) Arızi ve olağanüstü niteliğe sahip kâr ve zararlar meydana geldikleri dönemde tahakkuk ettirilmeli, fakat normal faaliyet sonuçlarından ayrı olarak gösterilmelidir.
f) Bütün kâr ve zararlardan, önceki dönemlerin mali tablolarında düzeltme yapılmasını gerektirecek büyüklük ve niteliktekiler dışında kalanlar, dönemin gelir tablosunda gösterilmelidir.
g) Karşılıklar, işletmenin kârını keyfi bir şekilde azaltmak veya bir döneme ait kârı diğer döneme aktarmak amacıyla kullanılmamalıdır.
h) Dönem sonuçlarının tespiti ile ilgili olarak uygulana gelen değerleme esasları ve maliyet yöntemlerinde bir değişiklik yapıldığı takdirde, bu değişikliğin etkileri açıkça belirtilmelidir.


Sonuç olarak;
Konuyu giderler açısından ele alırsak, bir gider kalemi, önce ilgili gider hesabına alınır. Ardından gelen mahsup fişinde de ilgili Nazım Hesap çiftine ayrıca kayıt yapılır. ( Bir nazım hesap hiçbir şekilde tek başına kullanılmaz. )

Peki nasıl olmalıydı gider kaydı;

770 01 TELEFON GİDERLERİ.......................25,88
775 01 DİĞER VERGİ VE HARÇLAR..............16,86
191-İNDİRİLECEK KDV.................................4,66
..............100 veya 320...........................................47,40


900 01 NAZIM HESAPLAR- KKEG...............................15,55
..........901 01 NAZIM HESAPLAR- KKEG...............................15,55
 

Benzer konular

Üst