personel maaş programı

Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

Ynt: Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

Beklenen oldu SPK Türmob'un kararının kabul etmedi. Zaten çıkan teblig yasal dayanaktan yoksundu. 6 Kasımda sınava gireceklerin kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramadı.

SPK, TÜRMOB BAĞIMSIZ DENETİM MERKEZİ KURULMASINA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ'İNİN YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇACAK

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi Kurulmasına
İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'inin yürütülmesinin durdurulması ve iptali
için dava açılmasına karar verdi.
SPK haftalık bülteninde konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler
verildi:
"Kurulumuzun 11.11.2010 tarih ve 34/1037 Sayılı Kararı:
1.11.2010 tarihli ve 27746 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe
giren ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu?nun 16, 22/(d), 22/(e), 22/(t),
30 ve 39. maddeleri ile Kurulumuza verilen ve Danıştay kararları ile de sabit
olan, sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyetine, bu faaliyette bulunacak
bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin Kurulumuzun münhasır yetkilerini, kanuni
bir dayanak olmaksızın bertaraf ederek, anılan yetkilerin Türkiye Serbest
Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği bünyesinde
kurulacak bir merkeze verilmesi sonucunu doğuran, Türkiye Serbest Muhasebeci
Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği?nin Seri:I, No:1
sayılı ?TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi Kurulmasına İlişkin Esaslar Hakkında
Tebliğ?inin yürütülmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmasına
Kurulumuzca karar verilmiştir."

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] )
http://www.foreks.com

ymm ' Alıntı:
SPK, TÜRMOB BAĞIMSIZ DENETİM MERKEZİ KURULMASINA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ'İNİN YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇACAK

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi Kurulmasına
İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'inin yürütülmesinin durdurulması ve iptali
için dava açılmasına karar verdi.
SPK haftalık bülteninde konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler
verildi:
"Kurulumuzun 11.11.2010 tarih ve 34/1037 Sayılı Kararı:
1.11.2010 tarihli ve 27746 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe
giren ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu?nun 16, 22/(d), 22/(e), 22/(t),
30 ve 39. maddeleri ile Kurulumuza verilen ve Danıştay kararları ile de sabit
olan, sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyetine, bu faaliyette bulunacak
bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin Kurulumuzun münhasır yetkilerini, kanuni
bir dayanak olmaksızın bertaraf ederek, anılan yetkilerin Türkiye Serbest
Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği bünyesinde
kurulacak bir merkeze verilmesi sonucunu doğuran, Türkiye Serbest Muhasebeci
Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği?nin Seri:I, No:1
sayılı ?TÜRMOB Bağımsız Denetim Merkezi Kurulmasına İlişkin Esaslar Hakkında
Tebliğ?inin yürütülmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmasına
Kurulumuzca karar verilmiştir."

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] )
http://www.foreks.com

Merhaba Arkadaşlar
Bu forumdaki tüm meslektaşlardan bir ricam var Önce çıkmış yazıları okuyalım ve bir haber önceden yazılmamaışsa buraya ekleyelim Aksi taktirde gereksiz bilgi kirliliği oluşuyor Yukarıdaki haber için Özkanank arkadaşımız ayrı bir başlık açmıştı. YMM arkadaş haberin aynısı yayınlamış Konu ile ilgilenmek güzel ancak tekrar tekrar virgülü noktasına kadar aynı haberlerin olması bıkkınlık ortya çıkarıyor
Bir de spk sınavlarına yeni giren ve bağımsız denetçi olmak isteyen yeni arkadaşlar önce daha önce yazılanları diğer başlıkları okusunlar lütfen sonra soru sorsunlar Çünkü sordukları soruların hemen hepsi önceden bir şekilde cevaplanan sorular Tabi biz de önceden bu sektöre girmiş halen bu sektör içinde olanlar olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz Ancak önce bilgiye ulaşmak isteyen kişinin de biraz araştırmacı olması gerekiyor Kısacası 1- Önceki yazıları okuyalım 2-Spk'nın sitesindeki sınav klavuzunu okuyalım
Paylaşım her zaman gereklidir
Tüm meslektaşlarıma işlerinde kolaylıklar dilerim
Saygılarımla

Merhaba arkadaşlar,

SPK nın adı anılan tebliğin yürütmenin durdurulması ve iptal istemi ile ilgili dava açacağı malumunuzdur.

Biz bu karar açıklanmadan önce adı anılan tebliğdeki bazı maddelerin iptali ile ilgli Danıştay 4.Dairede dava açmak için hazırlıklarımıza başlamıştık. SPK da açıklama yapınca haklılığımızdan bir kere daha emin olduk. Ama SPK nın davayı kazanması ve Tebliğ'i iptal ettirmesi TÜRMOB'u durdurmayacaktır. Çünkü burda şimdi uzun uzadıya yazamayacağım bir çelişki mevcuttur. Biz tebliğin tamamının iptalini isteme hakkına sahip değiliz ama bu tebliğin can damarını oluşturan belkide en önemli maddesi hukuki dayanaktan yoksundur. Bunun iptali TÜRMOB'un bir sonraki çalışmasında buna engel olacaktır kanısıdayım.

Dava dilekçesi hazır olunca netten sizlerle de paylaşacağız. Umarım hakkımızda hayırlısı olur. SPK nın davayı kazanacağını düşünüyoruz. Bu arada SPK 'nın dava dilekçesini ve TÜRMOB' un savunmasını görmek lazım ama biz kendi içimizde SPK nın eli TÜRMOB 'dan daha kuvvetli.

Bizimde davayı kazanmamızın kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Dilekçemiz hazır olunca dayanaklarımızı sizlerle istişare edeceğiz.

Neysee..

TAXTOTAX ' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,

SPK nın adı anılan tebliğin yürütmenin durdurulması ve iptal istemi ile ilgili dava açacağı malumunuzdur.

Biz bu karar açıklanmadan önce adı anılan tebliğdeki bazı maddelerin iptali ile ilgli Danıştay 4.Dairede dava açmak için hazırlıklarımıza başlamıştık. SPK da açıklama yapınca haklılığımızdan bir kere daha emin olduk. Ama SPK nın davayı kazanması ve Tebliğ'i iptal ettirmesi TÜRMOB'u durdurmayacaktır. Çünkü burda şimdi uzun uzadıya yazamayacağım bir çelişki mevcuttur. Biz tebliğin tamamının iptalini isteme hakkına sahip değiliz ama bu tebliğin can damarını oluşturan belkide en önemli maddesi hukuki dayanaktan yoksundur. Bunun iptali TÜRMOB'un bir sonraki çalışmasında buna engel olacaktır kanısıdayım.

Dava dilekçesi hazır olunca netten sizlerle de paylaşacağız. Umarım hakkımızda hayırlısı olur. SPK nın davayı kazanacağını düşünüyoruz. Bu arada SPK 'nın dava dilekçesini ve TÜRMOB' un savunmasını görmek lazım ama biz kendi içimizde SPK nın eli TÜRMOB 'dan daha kuvvetli.

Bizimde davayı kazanmamızın kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Dilekçemiz hazır olunca dayanaklarımızı sizlerle istişare edeceğiz.

Neysee..

3568 sayılı kanun denetçiliği tanımlar. Denetçilik yetkisi SMMM'lerindir. Bu kanunla (3568) alınmış mesleki haklar, unvanlar (SMMM) anayasal haktır ve anayasal güvence altındadır. Kanunla alınmış unvanları hakları vb. SPK veya diğer herhangi bir kurum önleyemez kısmi olsada kullanılmasını engelleyemez. Bu kanun haricinde (3568 sayılı kanun) "lisans" veremez.

Tüm bu yönlerden SMMM meslek birlikleri olarak yeni anayasanın getirdiği "Anayasa Mahkemesi" bireysel başvuru hakkımızı (şartlar oluştuğu zaman) kullanacağız.

Yürüyen tekere çomak sokarak insanların bugüne kadar kazandıkları hakları geçersiz sayan bu sistemi savunmanızı anlamak mümkün değil. Demek ki birileri bu şekilde daha kolay yoldan bu sisteme girmeyi ve meslek mensupları üzerinden rant kazanmayı amaçlıyor. TÜRMOB bu yeni belgeyi kaç liradan verecek. İnsanların SPK bağımsız denetimi yetkisi alarak kazandıkları SPK uzmanlığını tekrar nasıl sınava tabi tutacak bu kazanılmış hakkın iptali değil mi? Bu hakkı kazananlar için Anayasa Mahkemesi yolu açık değil mi? Bir yeri eleştirebilmeniz için geçmişinizde sizin daha iyisini ortaya koymuş olmanız gerekli. Tüm meslek mensupları odaların sadece seçim dönemlerinde bizi seçin diye kapımızı çaldığını biliyoruz. bunun haricinde odalar ve TÜRMOB ne yapar. Aidatı ödemeyince yazı gönderir. Bayramlarda SMS atar. Başkanlar televizyona radyoya çıktımı SMS atar. Başka ne yaparlar ben bir meslek mensubu olarak bundan daha ciddi bir çalışmalarını göremedim. Bunlarla uğraşana kadar meslek mensupları üzerindeki angaryaları kaldırmaya uğraşın.
Saygılarımla,

Selamlar,

Konu hakkında başlığı inceledim yazacağım her türlü şey daha önce işlendiyse ben farkedemedim peşinen özür dilerim.

Eğer cevap verirseniz sevinirim.

1- Ben Bağımsız Denetim Şirketi kavramını tam olarak kavrayamadım. Benim bildiğim bu şirket SPY'ya tabi şirketlerin denetimleri için SPK'nın kendi tebliği ile icat ettiği bir oluşum. Burada çalışacakların vb lisanslarını da kendisi vermek istiyor. İncelediğim Danıştay kararlarında da Danıştay bunu 3568 sayılı kanuna rağmen yapabileceğini ve SPK'nın buna hakkı olduğunu vurguluyor.

2- Şimdi Türmobun bağımsız denetim olayı var. Burada da SPK'ya ilişkin işlemlerin de Türmob bağımsız denetim onaylı BD. şirketlerince yapılabileceğini belirtiyor da.. Danıştay öyle dememiş ki şimdiye kadar hiç.. Türmob ne kadar tebliğ çıkarırsa çıkarsın Danıştay bu konuda SPK düzenlemelerini tanıyor.

Taslak Ticaret kanunundaki Bağımsız Denetim firması kavramı beni en çok yanıltan olay. Bu taslaktaki Bağımsız denetim kurumu ibaresi ne anlama geliyor kafam orada karıştı iyice.. SPK'nın tebliğindeki bağımsız denetim kuruluşları mı? Yoksa Türmobun oluşturmaya çalıştığı bağımsız denetim kuruluşları mı bu hizmetleri verebilecek bu noktada şaşırıyorum açıkçası. Aklıma şu geliyor alınmış yargı kararlarına uyarak SPK nın halka açık şirketler tekeline müdahale etmeden, Ticaret kanunu taslağındaki bağımsız denetim şirketleri ibaresini hedef alarak bir tebliğ çıkarsaydı Türmob, çok daha faydalı olmaz mıydı?
yani şimdi aşağıya kopyalayacağım gibi danıştay kararları ortada dururken Türmob isterse bütün SMMM lere süper sonik denetimci lisansı versin SPK bunu asla kabul etmez ki? Yani bu durumu göremediler mi yoksa Danıştaya bir karar daha verdirtip, Bağımsız denetimin Ticaret Kanunu alanındaki kısımlarının da SPK tekeline girerek bizi hepten SPK ya mahkum etmek istiyor Türmob yetkilileri anlamış değilim. karar örneklerinden birini kopyalıyorum.

Konu hakkında süper saçmalamışsam affola ancak mevzu hakkında daha öncede dediğim gibi kafam biraz karıştı benim.

SERİ:X, NO:22 SAYILI SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞİN İKİNCİ KISMININ BİRİNCİ BÖLÜMÜNÜN 4. MADDESİNİN 1. FIKRASININ (D) BENDİ İLE OTUZBEŞİNCİ KISMININ GEÇİCİ 3. MADDESİNDE 2499 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNU VE 3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU'NA AYKIRILIK BULUNMADIĞI HK.<

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dava dosyası incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Dava, davacının, kurucu ortağı ve denetçisi olduğunu belirttiği bağımsız denetim kuruluşunda, bağımsız denetim lisans belgesi almadan yönetici ve bağımsız denetçi olarak çalışamayacağına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu'nun 10.10.2006 tarih ve 734 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan 12.06.2006 tarih ve 26196 (1. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Seri X, No:22 sayılı Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ'in, "Bağımsız Denetim Faaliyetinde Bulunma Şartları" başlıklı İkinci Kısmının Birinci Bölümünün "Yönetici ve Bağımsız Denetçiler" başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi ile "Son Hükümler" başlıklı Otuzbeşinci Kısmının Geçici 3. maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.
Uyuşmazlığın, davacının kurucu ortak ve denetçisi olduğunu belirttiği bağımsız denetim şirketinde, sermaye piyasasında bağımsız denetim lisansına sahip olmaksızın bağımsız denetçi olarak görev alamamasına ilişkin olduğu, dolayısıyla davacının hukukunu etkileyen kuralların Tebliğ'in, "Bağımsız Denetim Faaliyetinde Bulunma Şartları" başlıklı İkinci Kısmının Birinci Bölümünün "Yönetici ve Bağımsız Denetçiler" başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi ile "Son Hükümler" başlıklı Otuzbeşinci Kısmının Geçici 3. maddesinin 3. fıkrası olduğu anlaşıldığından, uyuşmazlık belirtilen maddelerle sınırlı olarak incelendi.
2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 16. maddesinin 1. fıkrasında, "İhraçcılar ve sermaye piyasası kurumları, konsolide olanlar dahil kamuya açıklanacak veya gerektiğinde Kurulca istenecek malî tablo, rapor ve bilgileri tespit olunacak şekil ve esaslara, genel kabul görmüş muhasebe kavram, ilke ve standartlarına uymak suretiyle düzenlemekle yükümlüdürler." hükmü yer almış; aynı maddenin 2. fıkrasında, "İhraçcılar ve sermaye piyasası kurumları düzenleyecekleri malî tablolardan Kurulca belirlenenleri daha önce kurulmuş ve bu Kanunun 22. maddesinin (d) bendi uyarınca kurulan bağımsız denetleme kuruluşlarına, bilgilerin doğruluk ve gerçeği dürüst bir biçimde yansıtma ilkesine uygunluğu bakımından inceleterek bir rapor almak zorundadırlar." hükmüne yer verilmiş; aynı Kanunun 39. maddesinde, ihraçcıların ve sermaye piyasası kurumlarının denetlenmesi ile uğraşan kurumlar, diğer sermaye piyasası kurumları arasında sayılmış; 30. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendinde, diğer sermaye piyasası kurumlarının faaliyetleri, sermaye piyasası faaliyetleri olarak belirlenmiştir.
2499 sayılı Yasa'nın "Görev ve Yetkiler" başlıklı 22. maddesinin (d) bendinde, "Sermaye piyasasında, gerektiğinde elektronik ortam da dahil bağımsız denetim faaliyetine ilişkin esasları belirlemek; 01.06.1989 tarihli ve 3568 sayılı Kanuna göre denetlemeye yetkili olanların sermaye piyasasında bağımsız denetleme faaliyetlerinde bulunacak kuruluşların kuruluş şartlarını ve çalışma esaslarını Türkiye Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler ve Yeminli Malî Müşavirler Odaları Birliği ile istişarede bulunarak belirlemek ve bu şartları taşıyanları listeler halinde ilan etmek," aynı maddenin (e) bendinde, "Kamunun zamanında yeterli ve doğru olarak aydınlatılmasını sağlamak amacıyla, genel ve özel nitelikte kararlar almak ve her türlü malî tablo ve raporlar ile bunların bağımsız denetimlerinin, sermaye piyasası araçlarının halka arzında yayımlanacak izahname ve sirkülerin ve araçların değerini etkileyebilecek önemli bilgilerin kapsamını, standartlarını ve ilan esaslarını tesbit ve bu konularda tebliğler yayımlamak,"; (t) bendinde ise; "sermaye piyasası faaliyetinde bulunacaklar, bu maddenin (r) bendi kapsamında faaliyet gösterecek kişi ve kuruluşlar ile sermaye piyasası kurumlarının yönetici ve diğer çalışanlarının meslekî eğitimi, meslekî yeterliliği ve meslekî ehliyetlerini gösterir sertifika verilmesine ilişkin esasları belirlemek, bu amaçlarla merkez kurmak ve faaliyet esaslarını belirlemek," Sermaye Piyasası Kurulu'nun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır.
12.06.2006 tarih ve 26196 (1. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Seri X, No:22 sayılı Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ'in İkinci Kısmının Birinci Bölümünün 4. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde, yönetici ve bağımsız denetçilerin; sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgesine sahip olmalarının şart olduğu kurala bağlanmış; aynı tebliğin "Son Hükümler" başlıklı Otuzbeşinci Kısmının geçici 3. maddesinin 3. fıkrasında ise, "Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Tebliğin yayımı tarihi itibariyle sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyeti ile yetkili olan bağımsız denetim kuruluşları ile bu Tebliğ'in yayımı tarihi itibariyle Kurula başvurmuş olup yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının yönetici ve bağımsız denetçileri, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 3 yıl içinde Tebliğin 2 nci Kısmının (Bağımsız Denetim Faaliyetinde Bulunma Şartları) "Yönetici ve bağımsız denetçiler" başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan koşulu yerine getirmek zorundadırlar. 3 yıllık sürenin sonunda, piyasasında bağımsız denetim lisans belgesi almamış olanlar, bağımsız denetim kuruluşlarında yönetici ve bağımsız denetçi olarak görev alamazlar." kuralına yer verilmiştir.
Dairemizin E:2006/1947 esasına kayıtlı dosyanın incelenmesinden, 03.03.2006 tarih ve 26097 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklikler Yapılmasına Dair Seri VIII No:46 sayılı Tebliğin, Seri VIII No:34 sayılı Tebliğin 2. maddesini değiştiren 1. maddesinin sermaye piyasasında bağımsız denetim yapan kuruluşların bağımsız denetçilerini de Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Tebliğine tabi tutan hükmünün, 3. maddesinin Tebliğin 5. maddesinin 2. bendinin 3. paragrafını değiştiren hükmünün, 4. maddesinin ve 6. maddesinde yer alan "Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Sınavı Konuları, Üniversiteler, Türkiye Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler ve Yeminli Malî Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve Bağımsız Denetim Derneği ile istişarede bulunularak Kurul tarafından belirlenir ve sınav kılavuzunda yayınlanır." hükmünün iptali istemiyle açılan davada, Dairemizin, 13.11.2007 tarih ve E:2006/1947, K:2007/7258 sayılı kararı ile ve 2499 sayılı Yasa'nın 30. maddesi uyarınca "diğer sermaye piyasası kurumları" içinde yer alan ve faaliyetleri "sermaye piyasası faaliyeti" olan sermaye piyasası bağımsız denetim kuruluşlarının yönetici ve bağımsız denetçilerinin genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve ilgili mevzuat yanında Sermaye Piyasası Kurulu'nca belirlenen ilkeler ışığında ve hisse senetleri borsada işlem gören şirketler hakkında kamunun zamanında yeterli ve doğru aydınlatılmasını sağlayacak nitelikte malî tablo ve raporları düzenlemelerinin sağlanması amacıyla 2499 sayılı Yasa'nın 22. maddesinin (t) bendinin verdiği yetkiye dayanılarak dava konusu tebliğ hükümlerine tabi tutulmalarında, yapılacak sınavda başarılı olmaları şartının aranmasında ve davalı idarece, söz konusu sınava ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde dayanağı yasal düzenlemeye aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verildiği görülmektedir.
Dairemizin anılan kararı ile sermaye piyasası bağımsız denetim kuruluşlarında yönetici ve bağımsız denetçi olacakların Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ hükümlerine tabi tutulmaları ve yapılacak lisanslama sınavında başarılı olarak lisans belgesi almaları koşulu getirilmesi yasal düzenlemeye uygun bulunmuştur.
Dava konusu edilen tebliğ hükümleri ile sermaye piyasası bağımsız denetim kuruluşlarında yönetici ve bağımsız denetçi olarak faaliyette bulunacaklarda, sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgesine sahip olma koşulu getirilmiş, tebliğin otuz beşinci kısmının geçici 3. maddesinin 1. ve 2. fıkrası hükümlerinde yer alan istisnadan yararlanma koşullarına sahip olmayan ancak sermaye piyasası bağımsız denetim kuruluşlarında tebliğden önceki düzenlemeler kapsamında yönetici ve bağımsız denetçi olarak faaliyette bulunanların faaliyetlerine üç yıl süreyle devam etmeleri ve bu üç yıllık süre içinde lisanslama sınavına katılıp başarılı olarak lisans almaları hususu düzenlenmiştir.
Bu haliyle, Seri VIII No:46 sayılı Tebliğ kapsamında bulunan sermaye piyasası bağımsız denetim kuruluşlarının yönetici ve bağımsız denetçilerinde sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgesi sahibi olmaları koşulunun aranmasında ve tebliğ öncesi yönetici ve bağımsız denetçi olarak faaliyette bulunanlar için üç yıllık süre içinde lisans belgesi almaları koşulu getirilmesine ilişkin dava konusu tebliğ hükümlerinde ve bu tebliğ uyarınca tesis edilen Sermaye Piyasası Kurulu'nun 10.10.2006 tarih ve 734 sayılı işleminde dayanağı yasal düzenlemeye aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan 78,60.-YTL yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 500,00.-YTL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine,