personel maaş programı

TÜRMOB ruhsatı olana, SPK lisanslama yapamaz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bybye09
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: TÜRMOB ruhsatı olana, SPK lisanslama yapamaz

sserpil ' Alıntı:
spk nın yaptığı bağımsız denetim sınavı geresiz. zaten bizler mali müşavir olup denetleme yetkisine sahip olacağız.
Halka açık sirketler için ayrıca böyle kıytırık sınava tabi tutulacağımıza bir ay iki ay neyse kurs görsek daha yararlı ve mantıklı. sınav sınav nereye kadar.

Denetleme yetkisine sahip olmak, denetleme yetisine sahip olmakla eşdeğer ise sizin gözünüzde bravo size.
Kıytırık bir sınav için bir iki aylık kurs bile bence fazla sizin gibi düşünen insanlar için.

smmm olmakla ufrs ye göre denetim yapmak çok farklı şeyler.

ymm ' Alıntı:

Avukatlar mı yapacak doktoarlar mı Ufrs ye göre denetim? UFRS daha oturmadı bile. Yeni bir kavram. Mesela siz öğrenmişiniz UFRS'yi "SMMM"ler öğrenemeyecek:)) Komik bunlar.

3568 sayılı kanunun özü denetimdir.

Ufrs denetimin bir parçası, Denetim ise SMMM lerin görevinin bir parçasıdır. ;)

ruhsat almakla ben her işi yaparım olmuyor kimse kusura bakmasın. devir meslekte uzmanlaşma devri olacaktır (şu da var meslekte uzmanlaşma sadece parası olan meslek mensupları için...!). lisanslama hakkı turmob da olmalı evet. ama lisanslama işi ticarete dökülmemeli birileri tarafından ve kalite düşürülmemeli. ayrıca spk turmobun tebliğine dava açtı bildiğiniz gibi. bu davayı spk nın kazanacağını düşünüyorum.

Sn. ymm, biliyorsunuz meslekte kalite artsın diye SM'lik kaldırıldı. (Eskiler kaldı ama kazanılmış haklar yapacak bir şey yok ancak bundan sonra lise mezunu SMMM olmayacak) Mesleğe sınavsız geçişler engellendi ki bence YMM'lik de kalkmalı unvan, SMMM adı altında teke indirilmeli.

Adam üniversiteyi bitirdi (22 yaş), başlatma sınavını kazandı (23), 3 yıl staj yaptı (26), Bitirme sınavlarını verdi (27). Artık bu yaştan sonra sınavdan sınava koşturacağınıza bırakın adam pratik yapsın da mesleği öğrensin. Hemen hemen 5 yıl içli dışlı oluyor kanunlarla-denetimle aday.

Uzmanlaşma böyle sağlanır. Hep teori nereye kadar. Ayrıca Eğitim verilecek Türmob çalışıyor bu konuda. (ücret kısmında haklısınız)

Bilgi malumat değildir. Bilmenin tek yolu deneyimlemektir. A.Einstein;)

Ayrıca siz de biliyorsunuz Türmob'da Spk'ya dava açtı ;) (sonuçlandı mı bilmiyorum)

turmob spk aleyhine açtığı davayı kaybetmişti. zaten spk turmobun tebliğine dava açarken bu husustan bahsetmiş. ufrs denetimi yapacak kişilerin eğitimden ve sınavdan geçirilmesi gayet doğal. sınavsız olması doğru olmaz diye düşünüyorum. spk ya göre bağımsız denetim lisansını alabilmek için smmm ruhsatını almış olma şartı var dolayısıyla smmm leri bir kenara atmış değil ayrıca sınav sorularıda gayet kaliteli (meb'e geçtikten sonra biraz kalitesi düştü gerçi) yani kişinin temel ufrs,spk bilgilerine sahip olmasını sağlıyor gerisi tabiki tecrübe. spk lisansına yaklaşık 250 tl ye sahip olabilirsiniz sınav ve lisans bedeli dahil. ufrs nin yürülüğe girmesiyle birlikte bu lisans denetçiler için zaruri olacağından turmob meslek mensuplarına iyi bir fiyata bu lisansı verecektir. burdaki temel amaç sınav,eğitim lisans ücretlerinden elde edilecek paralar( halbuki dediğim gibi spk lisanslamayı düşük bir maliyetle gerçekleştiriyor). turmobun kaliteymiş şuymuş buymuş derdinde olduğunu çok fazla düşünmüyorum. samimiyetini talep edeceği ücretlerden göreceğiz... meslek mensupları aidat ödüyorlar karşılığını şöyle aldım diyen varsa beri gelsin. hiç olmazsa bu eğitimlerden, uzmanlaşma işlerinden dunya para istemesinler. hülasa, teşbihte hata olmaz biz eşek oldukça semer vuran çok olur.

bybye09 ' Alıntı:
Adam üniversiteyi bitirdi (22 yaş), başlatma sınavını kazandı (23), 3 yıl staj yaptı (26), Bitirme sınavlarını verdi (27). Artık bu yaştan sonra sınavdan sınava koşturacağınıza bırakın adam pratik yapsın da mesleği öğrensin. Hemen hemen 5 yıl içli dışlı oluyor kanunlarla-denetimle aday.

Merhaba ;

Adam dediğiniz için aklıma geldi ,askerliği unutmayın. En kötü ihtimal ile 2 yıl daha ilave edin. :)

bybye09 ' Alıntı:
ymm ' Alıntı:

Avukatlar mı yapacak doktoarlar mı Ufrs ye göre denetim? UFRS daha oturmadı bile. Yeni bir kavram. Mesela siz öğrenmişiniz UFRS'yi "SMMM"ler öğrenemeyecek:)) Komik bunlar.

3568 sayılı kanunun özü denetimdir.

Ufrs denetimin bir parçası, Denetim ise SMMM lerin görevinin bir parçasıdır. ;)

Merhaba Sayın bybye09;

Ufrs denetimin bir parçası ise neden SMMM sınavlarında bununla ilgili bir soru yok.??? Verilen eğitim Cd lerinde de böyle bir konu olduğunu hatırlamıyorum. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.

Ayrıca kimsenin SMMM leri dışladığı yok. SPK Bağımsız Denetim Lisansını kullanabilmeniz için SMMM olmanız gerekiyor. Yani SMMM olmadan SPK Bağımsız Denetçisi de olamıyorsunuz.

Yıllardır Türmob un doldurmadığı bir boşluğu başkası doldurunca kıymetli oldu. SMMM belgesini yanlış planlamayla ayağa düşürdüler,işi ticarete dönüştürdüler,uzun süredir geleceği söylenen UFRS ye yeterince hazırlanmadılar, evde yemeğin altını söndürüp meslekle hiçbir alakası olmadan sadece kursa giderek smmm olan bir sürü kişi türettiler, smmm liği ymm lerin stajyeri haline getirdiler ve hal böyle olunca reytingi düşük bir meslek topluluğu oluştu.

Nasıl seçicez bunların arasından iyilerini???? Hadi bir sınav daha yapalım....:) Bu belki sadece Türmob un hatası değildir ama şu andaki durum bu... Türmob un elinden iki gün sonra ayağa düşecek bir belge daha almak istemiyorum. SPK uzun süreçte bu işi yapabilirmi görücez ama şimdilik daha hazır ve organize gözüküyorlar... Umarım Türmob beni utandırır...

Herkese iyi forumlar

Şimdi Türmob'un aldığı ücretlerin fazla olduğuna ben de katılıyorum. Herkes hemfikir. o farklı bir mesele.

Türmob diyor;

UFRS, UMS, cart curt eğitimleri ben vereyim diyor. (Zaten kurdu Türmob bu eğitim birimlerini artık) Mesleki eğitimleri meslek örgütü verir diyor.

Sonra nereden bileceğim ben Türmob olarak, yarın lisanslama için SMMM şartını kaldırıp, halka açık veya değil tüm "şirketlerin" (aş, ltd, koll. vs) denetimini hatta muhasebe vergi işlemlerini"benim verdiğim" belge sahipleri" yapacak demiyeceğinizi?

Bu uzun mevzuu kısaltarak yazıyoruz.

Kısaca, SMMM'ler 3568 sayılı kanuna göre denetçidirler. Ek bir lisansa gerek duymazlar ve bu hakları başka bir kurum tarafından ellerinden alınamaz. Çok açık ve nettir bu. Diğer oluşumlar hukuksuzdur. Türmob bu konuyu (danıştay dan sonuç alamazsa) Anayasa Mahkemesi(yeni anayasaya göre) sonuç alamazsa AİHM kadar götürecek diye düşünüyorum.

Adalet Bakanlığı desin;
Avukatlara, örnek; icra davalarına girebilmek için icra davası lisansı, boşanma davasına girebilmek için boşanma davası lisansı alması gerekiyor diye n'oluyor görelim;) Baro ne der ;D

Bizim durumumuzda aynı. SMMM olmuşsun tamam da her dal için ayrı lisans al. Denetim Spk dan, Vergi Maliye Bakanlığından, Finans BDDK dan:)) Mantıklı mı bu şimdi? ::)

Zaten 3568 sayyılı kanun bütün kanunları kapsar. Denetimi, vergiyi vs.

Buraya yazıyorum yarın BDDK da, Türkiye Sigorta R.S.Ş.Birliği, Vakıflar(istedi. dava açtı türmob. kazandı) Baro (avukatların muhasebesi içi), Tabip odaları herkes isteyecek. Koleksiyon yaparız duvarlarımızda :o

Merhaba Sayın bybye09;

Kısaca, SMMM'ler 3568 sayılı kanuna göre denetçidirler. Ek bir lisansa gerek duymazlar yazmışsınız ama Türmob un kendisi ek lisanslar çıkardı. Yani SMMM ve YMM lerin hiçbiri şu andaki düzenlemeye göre bağımsız denetçi değil. Bakın ne yazıyor 1 nolu tebliğ de

c) Bağımsız Denetçi: Bu Tebliğ hükümlerine göre bağımsız denetim lisans belgesi almış meslek mensuplarını,

Daha söylenecek çok şey var ama konuyu uzatmak istemiyorum. Sonuç olarak benim amacım bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Elimdeki belgelerin, zihnimdeki bilgilerin kıymetli hale gelmesini istiyorum. Ben bağımsız denetçiden önce SMMM yim. Mesleğin şu anda gelmiş olduğu konumdan memnun olmayan bir SMMM yim.

Herkese iyi forumlar

eozcimen ' Alıntı:
sserpil ' Alıntı:
spk nın yaptığı bağımsız denetim sınavı geresiz. zaten bizler mali müşavir olup denetleme yetkisine sahip olacağız.
Halka açık sirketler için ayrıca böyle kıytırık sınava tabi tutulacağımıza bir ay iki ay neyse kurs görsek daha yararlı ve mantıklı. sınav sınav nereye kadar.

Denetleme yetkisine sahip olmak, denetleme yetisine sahip olmakla eşdeğer ise sizin gözünüzde bravo size.
Kıytırık bir sınav için bir iki aylık kurs bile bence fazla sizin gibi düşünen insanlar için.

smmmlerin denetleme yetisine sahip olduklarını düşünüyorum. smmm lik defter tutmaktan ibaret değil.
smmm olmak kolay değil o kadar sınavdan geçiyoruz. ayrıca denetim yetkisi almak için spk ca bir başka sınava daha tabi
olmak gereksiz . siz spk nın sınavını kazandınız belki kendinizi smmm lerden bir kademe daha üstün görüyorsunuz.

sserpil ' Alıntı:

biraz hakkaniyet lütfen....o kadar da basit bir sınav değil hele ki kıytırık hiç değil...sanırım ilk girişinizde hepsini verdiniz?

arkadaşlar benim şirketimin mali müşaviri 15 yıllır denetim şirketinde denetim müdürlüğü yapmış bir insan.
şimdi kendi bürosu var mali müşavirlik yapmaya devam ediyor. fakat bu spk nın sınavını geçemedi. şimdi bu insan
kıytırıkmı sizce tabikide değil. son derece donanımlı bir meslektaş. meslektaşlarımıza sözümüz yok elbette. bizim derdimiz
sınavlar. sınav sınav nereye kadar.

deeper_blue ' Alıntı:
sserpil ' Alıntı:

biraz hakkaniyet lütfen....o kadar da basit bir sınav değil hele ki kıytırık hiç değil...sanırım ilk girişinizde hepsini verdiniz?

ben basit olduğunu vurgulamak için söylemedim.. önümüze çıkan bir engel oldu derdim bu

verdiğiniz örnek istisnadır, genele bakmak gerekir. sadece smmm ruhsatı sahibi olan meslek mensubunun denetim yapabileceği(fiilianlamda) ütopyadan başka bir şey değil..

SPK lisanslama sadece işin startı...

Merhaba arkadaşlar...

Benim bir arabam var... Karada da gider suda da yüzer havada da uçar zamanı artık geçmiştir. Bir tek belgeyi aldım defter tutarım, vergi denetimi yaparım, kdv iadesi raporu yazarım, bağımsız denetim yaparım, hile denetimi yaparım, şirket değerlerim, şirket kurarım- birleştiririm-bölerim demek olmuyor maalesef... Bu konular derya deniz.... Artık uzmanlaşma zamanı... Önemli olan mesleğin genel kalitesinin, itibarının yükselmesi... Gerekli düzenlemeler yapılırsa herkes bu pastadan güzel paylar alır...

ufrs hakkında bilgi sahibi olmadan smmm ruhsatıyla herşeyi yapabileceklerini zanneden meslektaşlarım büyük yanılgı içerisindedirler. alsınlar bir bağımsız denetim raporunu incelesinler, ufrs bilgisi olmadan yapabileceklermi bakalım yada ruhsatı koysunlar raporun önüne belki ruhsat yazar o raporu... eğri oturup doğru konuşalım meslekte büyük değişimler oluyor buna ayak uyduramayan kendini geliştirmeyen bu süreçte ezilir gider. lisans meselesi bu konunun ufak bir tarafı esas mesele meslekte neler oluyor? ben bu değişimlere hazırmıyım? değilsem neler yapmalıyım? sorularını kendine sorabilmekte. yoksa gerisi boş laf...

SPK'nın verdiği lisans kıytırık değil. Alması hiç kolay değil. Beş seçenekli dönemde daha da zordu. 4 seçeneğe inen sınavlarla hala da zor. Dersleri geçseniz bile 70 ortalamayı tutturması zor.

Cevapları önceden verilmiş sorular ile eğitim sonrası değerlendirme sınavlarının ortalaması alınarak verilen belgelerle kıyas götürmeyecek kadar zor.

Bu kadar zor olmasına karşın yeterli mi? Hayır değil. Üzerine kendini geliştirme ve yetiştirmeyi de bina etmek gerekir.

Rahmetli Sabancı derdi ya "vergiden kaçanın kaşığı kırılsın" diye. Şimdi de şöyle söylemek lazım "sınavdan kaçan mali müşavirin klavyesi kırılsın."

Saygılarımla,