Tutanak

Üyelik
20 Kas 2008
Mesajlar
49
Merhaba,
Şantiyede 2 gün üst üste gelmeyen bir çalışanımız için tutanak tutarak 3.gün çıkışını hazırlıyorum.SGK işten ayrılış nedenlerinde hangi seçeneği işaretlemem gerekiyor?
Devamsızlık 4857/25 II/g olması gerekiyor.Yalnız SGK ayrılış nedenlerinde buna uygun madde hangisi emin olamadım bilgi verebilirmisiniz?
 
Ynt: Tutanak

nehir_yesil ' Alıntı:
Merhaba,
Şantiyede 2 gün üst üste gelmeyen bir çalışanımız için tutanak tutarak 3.gün çıkışını hazırlıyorum.SGK işten ayrılış nedenlerinde hangi seçeneği işaretlemem gerekiyor?
Devamsızlık 4857/25 II/g olması gerekiyor.Yalnız SGK ayrılış nedenlerinde buna uygun madde hangisi emin olamadım bilgi verebilirmisiniz?

Sevgili formdaş

Bu çıkışı yapmadan önce (hele kriz döneminde) işçinin savunmasını almanız gerekir. Diyelimki işçiniz 3 günün sonunda raporla geldi ne olacak onun için işe gelmedi diye tutanağı tutun savunmasını alın
ihtarınızı verin eğer tekrarlarsa iş akdini fesih edersiniz

ferhat
 
Ynt: Tutanak

İnşaat sektöründe oldğumuzdan çalışanlar belirli süreli iş sözleşmeleri imzalanarak işe alınmıştır.05.03.2009 tarihinde girişini yaptım 1 gün çalıştı ve bugünde dahil işe gelmedi.Bağlı oldğu bir amiri var ve kendiside şahsın gelmiyeceğini söyledi.Çıkışla ilgili kendisininde bilgisi var memleketteyim gelemem diyor.Elim kolum bağlı kalıyor bu gibi durumlarda adam bir günlüğüne gelip sonrasında haber vermeden çıkıp köyüne gidebiliyor :(((
 
Ynt: Tutanak

elinizde belirli süreli iş sözleşmesi varsa, işten ayrılış bildirgesinde iş sözleşmesinin haklı nedenlerle işveren tarafından feshi(7) olarak gösterebilirsiniz diye düşünüyorum.. ama faxlada olsa mutlaka personelden istifa dilekçesini alın derim..
 
Ynt: Tutanak

SGK ile konuştuğumda Diğer Nedenler seçebilirsiniz dedi.Hem tutanak , hemde ücretsiz izin kağıdını ek10 ile bildirirseniz problem olmaz dediler.
 
Ynt: Tutanak

3 gün işe gelmediği için tutacağınız tutanağın noter aracılığı ile personelin ev adresine göndermeniz gerekebilir.. bunu SGK'ya sordunuz mu?
 
Ynt: Tutanak

Ewet daha önce bu işlemi uygulamıştık ama o biraz daha farklıydı ve noter aracılığıyla göndermiştik.SGK ona gerek olmadığını söyledi.
 
Ynt: Tutanak

Merhaba,
Eğer sözleşmenizde deneme süresi var ise, ki toplu sözleşme değilse süresi 2 aydır bu durumda deneme süresi içinde fesih olarak iş akdine son verebilirsiniz. Bunun dışında işçinin istifasını almanız ya da ihtar çekip çıkarmanız gerekir. Bildiğim kadarı ile 3 gün üst üste işe gelmeyen personelin sözleşmesi derhal feshedilir ve ihtar çekilen tarih çıkış tarihi olarak geçerli olur. örnek ihtar metni paylaşabişlirim, ya da bu konuda şirket avulatlarınızdan destek alabilirsiniz, hukuki boyutu önem arzetmektedir. 05.03.2009 tarihinde giriş yaptığınız ve 1 gün çalışmış olması durumunda çıkış tarihini verirken SGK'ya bildirilmesi gereken işten ayrılış bildirgesinin süresinin 10 gün olduğunu göz önünde bulundurunuz.
İyi Çalışmalar.
 
Ynt: Tutanak

Mutlaka ihtar çekin. Yarın bir gün çıkar gelir benim tazminatım diye tutturur ve başınız ağrır. İhtar çekilmemişse bölge çalışma işçi lehine karar veriyor.
 
Ynt: Tutanak

merhaba,

sayın pınar yazısında bir yorum farkı varmış gibi geldi bana. ihtar tarihi çıkış tarihi olabilirmi ?
 
Ynt: Tutanak

Merhaba,
Sayın kavazlı eğer ihtarda işçiyi işe çağırma durumu söz konusu ise ihtarda belirtilen süre beklenir ve eğer işçi süreç içerisinde iş başı yapmazsa iş akdi verilen süre sonunda feshedilir. Fakar ihtarda süre belirtilmeksizin iş akdinin feshedildiği durumu söz konusu ise ihtar çekilen tarih çıkış tarihidir. Sadece işçinin ihtarı teslim aldıktan sonra 15 gün içinde itiraz hakkı olduğunu biliyorum. bunun dışında kanunda aksini belirten bir madde göremedim, eğer varsa paylaşmanızı rica ediyorum.
İyi Çalışmalar.
 
Ynt: Tutanak

"Fakar ihtarda süre belirtilmeksizin iş akdinin feshedildiği durumu söz konusu ise ihtar çekilen tarih çıkış tarihidir."

yukardaki cümledede bir yorum farkı görmekteyim ihtarla iş akdi fesh edilmez pınar hanın direk fesih bildirimi yaparsınız.
o zaman sizin dediğiniz doğru olur fesihi bildirdiğiniz tarih çıkış tarihidir. ama birde şöyle düşünürsek

işçi iki gündür işe gelmiyor noter aracılığıyla ihtar çektiniz 3 gün içinde yanıt vermesini talep ettiniz eğer cevap gelmezse
3 gün sonunda çıkışını bildirmezmisiniz. ?
 
Ynt: Tutanak

Sözleşmeyi fesh ettiğinizde personele bildirimi nasıl yapılmalıdır? Noter yolu ile ihtarname gönderilmez mi? Siz nasıl işlem yapıyorsunuz peki, ben 3 gün işe gelmeyen personelin tutanaklarını tutup 4. gününde ;
Şirketimizde çalışmakta iken ........., ............, ..........., tarihlerinde işyerine mazeretsiz ve habersiz gelmediğiniz hususu tespit olunduğundan 4857 sayılı iş kanununun işverenin haklı nedenle fesih hakkını düzenleyen 25. Maddesinin II ( g ) bendi uyarınca iş akdinize son verilmiştir.
Tüm hukuki ve cezai haklarımız saklıdır.
İHTAR OLUNUR. .../...../...
şeklinde noter aracılığı ile personele bilgi ulaştırıyorum.


"işçi iki gündür işe gelmiyor noter aracılığıyla ihtar çektiniz 3 gün içinde yanıt vermesini talep ettiniz eğer cevap gelmezse
3 gün sonunda çıkışını bildirmezmisiniz. ? "
Evet, 3 günün sonunda çıkışı yapılmalıdır.
 
Ynt: Tutanak

fesih

EK-32 (İŞ KANUNU 25. MD.)

İŞVERENLİĞİN İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESİH BİLDİRİMİ ÖRNEĞİ

SAYI : ....../...../200...
KONU : İş Sözleşmesinin Feshi

Sayın,..............................................

İşyerimizde ...........................................SSK Sicil No.lu, ....................görevi ile ....../......200... ta-rihinden bu yana çalışmaktasınız. .......................................................................nedeni/nedenlerinden dolayı iş sözleşmeniz 4857 sayılı İş Kanunu?nun 25. Maddesi uyarınca bugün itibariyle feshedilmiştir.
Tazminat hakkınız bulunmadığınızdan fesihten önce kazanmış olduğunuz hak ve alacaklarınız (varsa) bordro karşılığı tarafınıza ödenecektir.
Bilginizi rica ederim.

İŞVEREN / VEKİLİ ADI SOYADI
İŞYERİ KAŞESİ-İMZA

TEBELLÜĞ EDEN İŞÇİNİN

SİGORTA SİCİL NO :
ADI SOYADI :
BABA ADI :
DOĞUM YERİ YILI :
İMZA :
 
Ynt: Tutanak

ihtar

EK-30 (İŞ KANUNU 25. MD.)

İŞE DEVAMSIZLIĞININ İŞÇİYE BİLDİRİLMESİ VE
UYARMA BİLDİRİM ÖRNEĞİ

(İspat yükümlülüğü işverenliğe ait olduğundan Noter aracılığıyla ya da Taahhütlü olarak bildirim yapılmalıdır)

SAYI : ....../...../200...
KONU : İşe Devamsızlık Tutanağı

Sayın ....................................................
....../...../200... tarihinden bu yana işyerimizin ............................ bölümünde, ..................görevi yapmakta iken; işverenliğimizden yazılı ya da sözlü izin almadan ve hakli bir neden bildirmeden ...../...../200... - ....../......200... tarihleri arasında (hakli nedenle fesih için, ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde üç işgünü ya da bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü devam etmemesi gerekmektedir) işyerine gelmeyip mazeret dahi bildirmediniz. İşe devam-sızlık günleriniz şahitler huzurunda düzenlenen tutanakta tespit edilmiştir.
....../....../200... tarihine kadar geçerli bir mazeret bildirmezseniz iş sözleşmeniz 4857 sayılı İş Kanunu?nun 25/II (g) maddesi uyarınca bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilecektir. Fesih tarihine kadar işlemiş olan hak ve alacaklarınız (ücret, fazla çalışma ücreti, yıllık ücretli izin ücreti alacağı, vs) müracaatınız halinde tarafınıza ödenecektir.

İŞVEREN / VEKİLİ ADI SOYADI
İŞYERİ KAŞESİ İMZA
DEVAMSIZLIK YAPAN İŞÇİNİN:
SİGORTA SİCİL NO :
ADI SOYADI :
BABA ADI :
DOĞUM YERİ YILI :
ADRES :
 
Ynt: Tutanak

Bir sorum daha olacak;

Bir çalışanımız 18.03.2009 tarihinde işbaşı yapması gerekirken rahatsız olduğu için işbaşı yapamıyacağını ve artık çalışmayacağını söylüyor ve aynı gün için çıkış verilmesi gerektiği söyleniyor.SGK işten çıkış bildirgesinde gün 0 pek tutarı 0,00 olarak onayladım.Doğru bir işlemmidir?
 
Ynt: Tutanak

4857 25 II(g) bendince;
"g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi."
işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı söz konusudur. Aslında süre verilmesi gibi bir durum olmaması gerekiyor gibi görünmekte, ihtar zorunluluğu da yok gibi.
Süre verilmesi gerektiği ile ilgili bir madde varsa paylaşımınızı rica ediyorum, şimdiye kadar böyle uyguladım ve denetimlerden de geçtim, SGK ya itirazda bulunan personellerim de oldu müfettişe verdiğim raporda da tutanakları ve az önce paylaşmış olduğum metini içerir ihtarnameyi sundum, herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
 
personelimiz 22/08/2012-24/08/2012 tarihleri arasında işe gelmemiştir.27/08/2012 tarihinde noterden kendisine ihtar çekilmiştir personle 28/08/2012 tarihinde iş başı yapmıştır mazeret olarak savcuılıkta işi olduğunu soyledi ama elinde herhangi bir evrak sunamadı.tebligat eline ne zman ulaşır bilmiyorum.3 gün içerinde kendisine savunma yapaması için süre verildi.
işten çıkışı tebligatın kendisine yapılğı gün+3 günlük süreden sonramı olmalıdır.ki sgk kurumuna gelmediği hergün için devamsızlık tutnağı verilecek ama işçi 22.23,24,25,26,27 c.ci günler işe gelemdi 28.29,30,31 nasıl göstercem çıkışı ne zaman olur?
 
sn.Sarı
22.23.24 ard arda 3 işgünü,işci haber vermediği için işveren olayı araştırıyor,aynı zamanda işcinin ikamet adresine 27 sinde ihtar çekiliyor, (28 inde işci işyerine geliyor, fakat oracıkta yazılı olarak bilgisine başvurulmuyor!istenebilirdi...) Noterden çektiğiniz ihtarnamede işciye verilen süreyi beklemelisiniz(yani 28 inde eline ulaştı diyelim 3 gün içinde işverene mazeretini bildirmesi gerekiyordu,bildirmedi buna göre 28,29,30 bekleme süresi saylır)verdiği cevap işverence kabül edilmez-edilmiyor ise yada cevap vermez ise örneğin 31 inde fesih yaparsınız, bu fesih bildirimini yine noter aracılığı ile yapıyorsunuz,çalışmadığı 22-31 arası sürelere ilişkin de ücret ödemesi yapmazsınız,puantaj da devamsız gösteriyorsunuz,zaten çalışmamış olduğu için hafta tatili ücretinide haketmez.
 
Üst