Tutuklanan İşçi

Üyelik
9 Şub 2009
Mesajlar
60
öncelikle herkese merhaba... ve kolay gelsin diyorum
Sorum Şu;
2004 yılından beri çalışan bi personelimiz c.tesi gününden itibaren işe gelmedi, bugün 3.iş günü devamsızlığıydı. Yarın Noterden çıkış yazını gönderelim diye karar aldık fakat bugün öğrendikki eşini öldürdüğü için tutuklanmış. :'(
Bu durumda kanuni açıdan izlemem gereken prosedür nedir ?
Ben biraz araştırdım 4857 sayılı İş Kanunu Madde 25-III zorlayıcı sebeplerde;
İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.
Bu maddenin yorumunu birde siz müşavirlerizden duymak isterim
 
Ynt: tutuklanan işçi

Selamlar Sn Seda
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz der hemen akabinde de geçmiş olsun diyorum.konu ile ilgili Biraz araştırma yaptım şöyle bir açıklama buldum.Belki işinize yarayabilir.

Gözaltına alınan işçi işten çıkartılabilir mi?
İbrahim IŞIKLI / SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/IV. bendi gereğince işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17'nci maddedeki bildirim süresini aşması halinde işverenin iş sözleşmesini haklı bir nedenle derhal feshi söz konusu olabilecektir.

4857 sayılı yasa ile işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halleri de madde kapsamına alınmıştır. Böyle bir durumda, bildirim süreleri kadar bir zaman geçmiş ve işçi yine de işine dönememişse; işveren bu sürenin sonunda işçinin iş sözleşmesini derhal fesih yoluyla sona erdirebilecektir. Ancak, işçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21'inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilecektir.

İşyeri ile ilgisi bulunmayan bir suçtan tutuklanması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen işçinin bir yıldan fazla çalışmasının olması halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır (Yargıtay 9. HD. E. 1988/3062, K. 1988/5001, T.25.04.1988).

İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi halinde ise, iş sözleşmesi işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-f bendi uyarınca işveren tarafından feshedilmesi halinde ihbar ve/veya kıdem tazminatına hak kazanılmayacaktır.

Aşağıda bazı örnek Yargıtay kararlarına yer verilmiştir.

T.C.YARGITAY

9. Hukuk Dairesi

E. 2005/39176,K. 2006/947,T. 23.1.2006

.Tutukluluk nedeniyli iş sözleşmesinin feshi

.İş güvencesi

Özet: Davacı işçinin tutukluluğa dayanan devamsızlığı fesih bildiriminin davacıya ulaştığı tarih itibariyle 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/IV maddesinde belirtilen süreden fazla olup, anılan hüküm çerçevesinde feshin koşulları gerçekleşmiştir. Açıklanan hukuki ve maddi olgulara göre davacı işçinin feshin geçersizliği ve işe iade istemiyle açtığı davanın reddi gerekir.

TC YARGITAY

9. Hukuk Dairesi

E. 1994/3683,K. 1994/3048,T. 1.3.1994

.Tutukluluk nedeniyle iş sözleşmesinin feshi

.İhbar ve kıdem tazminatı

Özet: Davacının hizmet akti, işyeriyle ilgili olmayan bir suçtan dolayı tutuklanması üzerine devamsızlıktan feshedilmiştir. Davacının işyeri dışında işlediği bir suçtan tutuklanarak işe devam edememesi İş Kanunu'nun 17/III. maddesinde öngörülen işçinin şahsına bağlı zorunlu sebebi oluşturur. Bu nedenle, iş aktini fesheden işveren ihbar tazminatı ile sorumlu tutulamaz. Dairemizin yerleşmiş içtihatları da bu doğrultudadır. O halde, ihbar tazminatına ilişkin isteğin reddine karar verilmelidir.

TC YARGITAY

9. Hukuk Dairesi

E. 1991/7479,K. 1991/12500,T. 26.9.1991

. Kıdem tazminatı (Tutukluluk)

Özet: Davacının hizmet akti, işyeri ile ilgili olmayan bir suçtan tutuklanması üzerine fesh edilmiştir. Bu hal, Yargıtay içtihatlarına göre 1475 sayılı İş Kanunu'nun 17/II'deki tazminatsız fesih nedenlerinden sayılmamaktadır. Bundan başka tutukluluk nedeniyle devamsızlık da aynı maddenin III. bent hükmüne göre zorlayıcı sebeplerden kabul edilmektedir. Bu durumda kıdem tazminatına karar vermek gerekir.


Saygılar.
 
Ynt: tutuklanan işçi

ilginiz için çok teşekkür ederim ama her halükarda ben bu işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundamıyım ?
Ayrıca bu işçinin kıdemi 3 yıldan fazla yani 8 hafta bekledikten sonramı işine son vermeliyim ?
Hemen işine son verirsem ihbar tazminatınıdaödemek zorunda kalırmıyım ?
Tutukluluk hali değilde 3 gün devamsızlık sebebiyle işten çıkarsam olmazmı ?
yani 4857 sayılı iş kanunu Madde 25 II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

g. İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
Bu maddeyle noterden çıkış yapsam yinede tazminat ödemek zorunda kalırmıyım kafam karıştı ?
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

İşe gelmeyen persınelin işe neden gelmediğini açıklamasını, geçerli bir nedeni yoksa işten çıkış işlemi yapabileceğinizi unutmayın. Aslında noter tebligatında işe gelmediğinden dolayı 3 gün içinde mazeret bildirmezseniz çıkış işleminiz yapılacaktır gibi bir ibare de olması şart. Yani gerçekten geçerli bir mazereti varsa ve bunu ispatlayabiliyorsa çıkış işlemi öyle kolayca yapılamaz. Siz bahsettiğiniz türden bir işlem yaparsanız personelin itiraz hakkı doğacak, iş mahkemeye düştüğünde tutuklanma hali meselesinden dolayı kısa yol tercih ettiğiniz anlaşılacak??
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

PEKİ SAYIN HRM
bu personelin her iki tyelefonuna da 3 gün boyunca ulaşılamadığı noter evrağında belirtilirse?
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

Telefona ulaşılsa ne olur? Bildirimi yazılı yapmak zorunluluğu var.
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

kimse hafiyelik yapamaz

yaşamadığım bir olay ama;

noterden işe gelmediğiniz anlaşılmıştır. Geçerli bir neden ile 3 gün içerisinde firmamız i.k. müdürlüğüne müracaat etmediğiniz takdirde iş akdiniz bildirimsiz ve tazminatsız olarak iş fesh edilecektir...

3 gün sonra

fesih bildirimi..

Çıkıp karşınıza ben hapisteydim yeni çıktım tazminatım dese bile...

Yasada açıkca yazıyor ödeme gibi bir zorunluluğunuz yok..!

ben olsam böyle yaparım
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

SavaGe ' Alıntı:
kimse hafiyelik yapamaz

yaşamadığım bir olay ama;

noterden işe gelmediğiniz anlaşılmıştır. Geçerli bir neden ile 3 gün içerisinde firmamız i.k. müdürlüğüne müracaat etmediğiniz takdirde iş akdiniz bildirimsiz ve tazminatsız olarak iş fesh edilecektir...

3 gün sonra

fesih bildirimi..

Çıkıp karşınıza ben hapisteydim yeni çıktım tazminatım dese bile...

Yasada açıkca yazıyor ödeme gibi bir zorunluluğunuz yok..!

ben olsam böyle yaparım


İş mahkemesi gibi karar da veremeyiz o halde.

Noter kanalıyla ikametgah adresine yapılan tebligatın teslim edilmesi tamam. Lakin bu örnekte personelin geçerli bir nedenden 3 gün içinde size ulaşması mümkün değil. Bu da bir gerçek. Bunu sair ve subut delillerle (tutukluluk halini ilk andan itibaren işyerinden personel arkadaşlarının bile duyduğunu ama işverenin nasıl olup ta duymadığını/bilmezden geldiğini, gösterdiği şahitlerle iyi niyet ölçüsüne sığınılmasını talep ederek, mahkeme ilamı, tutuklama emri v.s. evraklarla destekleyip) ispatladıktan sonra iş mahkemesi tutukluluk halinin mazeret belirtme için tanınan 3 günlük sınırın eşik noktasını görmeye devam eder mi dersiniz???

Bu durumda çıkış işleminin şekli değişecek ve tazminat hakkı doğmayacak mı peki?

Bence bunu tartışmak gerek!..
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

Bu durumda çıkış işleminin şekli değişecek ve tazminat hakkı doğmayacak mı peki?

Ben bu olayda haklı bir nedenle işçinin işe gelemediğini göremiyorum.
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

Diyelim ki işçi tutuklandı. Nöbetçi mahkemeye çıktı. Daha sonra mesela 4 gün sonra bir üst mahkemeye itiraz yapıldı ve tahliye edildi. siz de bu arada iş akdini işe gelmedi diye fesih ettiniz. Bu durumda çalışan size gelip tazminatı talep etmeyecek mi?

Dava açıp ihbar süresi ile ilgili hükümlerin uygulanması talep etmeyecek mi?
Üstelik yukarda arkadaşlar aktarmışlar Yargıtay kararı var.
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

Merhaba

İş kanununda işçi lehine yorum ilkesi var o yüzden mesela özel hukukta olduğu gibi 2 tacir arasındaki bir anlaşmazlık olarak değerlendirilmemesi gerektiği kanısındayım

Saygılarımla
 
Ynt: Tutuklanan İşçi

İşe gelmedi tutanağı ile işten çıkardıktan sonra size geldi ve durumunu anlattı diyelim;
1. Tutukluluk döneminde çalışmadığı için ücret hak etmemiş olur uzlaşarak tekrar işe başlatılır. (işe giriş işlemi yapılır.)
2. Çalışan mahkemeye başvurur ve kazanırsa ya işe başlatılır yada haksız işten çıkarılma işlemi başlatılır.
 
Üst