Üç Ükenin Dahil Olduğu Bir Ticari İşlemin Kdv'si

Üyelik
7 Tem 2016
Mesajlar
2
Konum
Antalya
Arkadaşlar herkese merhaba,

Bir konuda bilgi almak istiyorum.

Almanya'daki şirketimiz üzerinden tek bir ürünü İngiltere'ya satacağız fakat bu ürün Türkiye'den gönderilecek.Ürünün değerini 100tl olarak farzedelim.

Bu durumda Türkiye'deki toptancı Almanya'daki şirketimize KDV'li fatura kesmesi gerek çünkü mal ihraç kayıtlı değil ve gümrük beyannamesi düzenlenmemiş her bir seferde tek bir parça olarak PTT ile gönderilecek.Böylece Almanya'daki firmamıza kesilen fatura tutarı olan 100tl + kdv = 118TL ödedik.

Biz malı Almanya'daki şirketimizden İngiltere'ye satarken 0 kar ile sattığımızı düşünelim gene mal ihraç kayıtlı olmadığından ve gümrük beyannamesi olmadığı için 118tl + (Almanya KDV'si) = 139TL olarak İngiltere'ye Almanya'daki şirket üzerinden fatura kesmemiz gerekecek.

Bu durumda biz Türkiye'de toptancıdan mal alırken ödemiş olduğumuz 18TL kdv'yi, Almanya'dan yaptığımız satışta kestiğimiz 21TL KDV'den düşebilir miyiz ? Böylece Almanya maliyesine 3 TL KDV ödemesi yapabilir miyiz ?

Türkiye'de bir firmamız yok, fatura hep Almanya'daki firmamıza kesilecek.Bu durumda iki kez KDV'ye ayrı ayrı maruz kalmamak için nasıl bir çözüm olabilir ?

Teşekkürler.
 
Sayın euphrates;

**Almanya'daki şirketimiz üzerinden tek bir ürünü İngiltere'ya satacağız fakat bu ürün Türkiye'den gönderilecek.Ürünün değerini 100tl olarak farz edelim.

--Tamam sıkıntı yok

**Bu durumda Türkiye'deki toptancı Almanya'daki şirketimize KDV'li fatura kesmesi gerek çünkü mal ihraç kayıtlı değil ve gümrük beyannamesi düzenlenmemiş her bir seferde tek bir parça olarak PTT ile gönderilecek.Böylece Almanya'daki firmamıza kesilen fatura tutarı olan 100tl + kdv = 118TL ödedik.

--Burada yapılan işlemlerde doğru. Burada bir ek bilgi vereyim belki ileride faydalı olur.Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yolu ile yapılan ihracat teslimleri, kargo şirketi adına düzenlenen, malı yurt dışına gönderilen mükellefin bilgisinin yer aldığı ve gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile tevsik edilir. Bu durumda da KDV'siz fatura kesebilirsiniz

**Biz malı Almanya'daki şirketimizden İngiltere'ye satarken 0 kar ile sattığımızı düşünelim gene mal ihraç kayıtlı olmadığından ve gümrük beyannamesi olmadığı için 118tl + (Almanya KDV'si) = 139TL olarak İngiltere'ye Almanya'daki şirket üzerinden fatura kesmemiz gerekecek.

--Burası artık Almanya ile İngiltere'nin sorunu yani Almanya'dan mal İngiltere'ye satılırken nasıl bir prosedür varsa o izlenir. Hatta Almanya malı İngiltere'ye satarken KDV'li mi satar KDV'siz mi verir. GÇB düzenlenir mi düzenlenmez mi ? Almanya'nın ve İngiltere'nin vergi yasalarına bakmak lazım

**Bu durumda biz Türkiye'de toptancıdan mal alırken ödemiş olduğumuz 18TL kdv'yi, Almanya'dan yaptığımız satışta kestiğimiz 21TL KDV'den düşebilir miyiz ? Böylece Almanya maliyesine 3 TL KDV ödemesi yapabilir miyiz ?

--Böyle bir durum yok.Türkiye'de toptancıdan mal alırken ödemiş olduğumuz 18TL kdv'yi, firmanız olmadığı için sizde nihai tüketici olduğunuz için toptancı sizden tahsil ettiği KDV'yi devlete beyan edecek.Türkiye'deki durum bu. Almanya'ya gelince Almanya'da yaptığınız satışta kestiğimiz 21 TL. KDV'yi oranın vergi yasalarına göre ya ödeyeceksiniz ya da bizdeki gibi devredecek yada iade alacaksınız.

**Türkiye'de bir firmamız yok, fatura hep Almanya'daki firmamıza kesilecek.Bu durumda iki kez KDV'ye ayrı ayrı maruz kalmamak için nasıl bir çözüm olabilir ?

--Türkiye'de firmanız olsa da bu değişmez size yapılan bütün teslimlerde KDV uygulanacak.Şirketinizin olması size şöyle bir avantaj getirebilir. Size KDV'li kesilen malları siz yurt dışına Almanya'ya ihracat , yada ihraç kayıtlı alıp satarsınız. İhracat yaptığınız zaman burada ödediğiniz KDV'yi mahsup veya nakit iade alabilirsiniz
 
Ferhat bey çok teşekkürler cevabınız için.

Bu durumda yapılan işlem ihracat olmadığı için her halukarda iki ülkede de ayrı ayrı KDV ödeyeceğiz gibi görünüyor.
Ürünler DHL ile gönderilse onlar parça mallar için dahi Gümrük Beyannamesi düzenliyorlar sanırım o zaman Türkiye'deki KDV'den kaçmamız mümkün olurdu belki.Ama biz ürünleri PTT ile küçük paket olarak göndermek zorundayız ve PTT'nin de böyle bir uygulaması yok.Her gün 15-20 küçük paket gidecek, bunların içindeki kimi ürünün değeri 5$, kimininkinin 150$ kimininki 300$.

Bu şirketi Türkiye'de kuramamamızın nedeni ise PayPal firmasının Türkiye'de faaliyetlerini sonlandırmış olması.O yüzden ticari PayPal açabilmek için şirketin mutlaka Türkiye dışında olması gerekiyor.

Bir de şunu sormak istiyorum son olarak biz bu yurtdışındaki firmamıza gider gösterebilmek için Türkiye'den yurtdışındaki firmamız için alacağımız faturaları TL olarak mı almalıyız EURO olarak mı ? Genel olarak yurtdışındaki firmalara gider göstermek için alınan faturalar Türkiye'de nasıl kesiliyor ? TL kesilen faturaları da gider gösterebilir miyiz veya bize herhangi bir sakıncası olur mu ?

Teşekkürler.
 
Üst