Ücret Gelirlerinin Beyanı Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bil_gin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bil_gin

Tanınmış Üye
Herkese kolay gelsin. Fazla karşılaşmadığım bir konu olduğu için fikrinizi almak istediğim bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Şöyle ki; bir şahıs yıl içerisinde 3 ayrı şirkette aynı ya da ayrı zamanlarda çalışıyor ve aldığı ücretlerde hepsinde net 10,000 TL ise bu kişi gelir beyanı vermek zorunda mıdır? Ayrıca aynı kişi diyelim ki çalıştığı bir işyerinden çıkartıldı ve kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandı. Yıllık beyan verilirken bu tazminatlar da toplanarak mı gelir beyan edilecektir?
saygılar;
bil_gin

Sayın bil_gin,

Söylediğiniz tutarlardaki ücret gelirlerinin beyanı gerekir. Tekniği ayrı. İhbar tazminatları zaten ücret olduğundan beyan kapsamındadır. Ancak Kıdem tazminatlarında Vergi muafiyeti uygulandığından hiçbirşekilde beyana tabi tutulmaz.

Sayın bil_gin,

Söylediğiniz tutarlardaki ücret gelirlerinin beyanı gerekir. Tekniği ayrı. İhbar tazminatları zaten ücret olduğundan beyan kapsamındadır. Ancak Kıdem tazminatlarında Vergi muafiyeti uygulandığından hiçbirşekilde beyana tabi tutulmaz.
Hemfikirim üstadım sizinle yalnız genelde bu konuda şöyle düşünülüyor: Eğer aynı anda çalışmıyorsan beyan etme!. Bir şekilde bu forumda da bu konu yer etsin istedim. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
saygılar;
bil_gin

Sayın bil_gin,

Bu sistemdeki amaç vergilendirmeyi doğru mecraya taşımak. Bilindiği gibi farklı yerlerden alınan ücretlerin her biri ayrı ayrı diğeri ile ilişilendirilmeksizin ilk diliminden başlanarak ( % 15 ) vergilendiriliyor. Bunların beyan edilerek bir tek matraha dönüştürülüp toplamın tek ve doğru kademeye alınması amaçlanıyor. Bu nedenle benzer yorumlara itibar etmek yanlış.