Ücretini Düzenli Alamayan İşçi Derhal Fesih İle İşi Bırakırsa İşçi Açısından Bir Sorun Olur mu ?

Üyelik
22 Mar 2013
Mesajlar
6
Konum
istanbul
ücretini düzenli almayan bir işçi derhal fesih ile işi bırakırsa işçi açısından bir sorun olur mu?
nasıl yazı yazması gerekiyor işverene ?
maaşının yattığı banka ekstresini de çıkartıp şikayette bulunması durumunda ne olur ?

şimdiden teşekkürler
 
Şikayette bulunabilirsiniz ,buna engel yok ama hizmet süresi içinde işveren ile çekişme içine girmiş olcağınızı unutmayınız,bu durum sonucunda(yani önce kendi hatasını görmeyen bir işverenin olaya tersinden bakarak)size bir çok konuda sorun çıkarabilir, tavsiye etmem.
Gelelim "ücretini düzenli alamayan işci"nin durumuna;
Önceden veya son aylarda örneğin, Aralık-Ocak-Şubat aylarına ilişkin nasıl bir düzensizlik oldu?
 
kanunda ücret en geç 20 günde ödenir diyor.fakat işveren ücreti 20 günü geçkin bir süreden sonra ödüyor

derhal fesihle ilgili nasıl bir yazı yazabilirm örnek var mıdır?yaklaşık 1 yıldır böyle
 
Ucretlerinizin duzenli olarak zamaninda odenmemesi ve bu durumun isyeri tarafindan aliskanlik haline gelmesi nedeniyle sozlesmenizi feshetme hakkinizi kullanabilirsiniz.
 
Evet kullanabilirsiniz.
Ücret başkaca geçim kaynağı olmayan(olmadığı düşünülen)işcinin başlıca geçim kaynağıdır,ücret en geç ayda bir ödenir,sözleşmenin üç ana unsurundan biri ücrettir,ücret işveren yönünden borç,işci yönünden alacaktır.
Ücretin ödenmediğinden söz edebilmek için işcinin yasa yada sözleşme ile belirlenen ücret ödeme döneminin-zamanının gelmiş olması ve işcinin bu ücrete hak kazanmış olması gerekir.
İşci yönünden kazanılmış,hak edilmiş olmasına rağmen,ücretin sürekli olarak zamanında ödenmemesi, dolayısıyle geç ödenmesi de derhal fesi hakkının doğumuna yol açar.

Tavsiyem bir avukat ile görüşerek bu (fesih) işlemini yürütmenizdir.
 
Burada bir noktaya açıklık getirmek isterim(yanlış veya noksanımız var ise lütfen müdahil olalım)
Ücretlerin zamanında ödenmemesi,daha sonra ödenmesi, dolayısyle geç ödenmesi noktasında "yaklaşık 1 yıldır böyle"bir durum var deniliyor,yani yeni değil,arızı değil,sürekliliği olan bir durum.
Böylesi durum karşısında evet iş sözleşmesini feshetme hakkına sahipsiniz.
Ancak,bu hakkın kullanımı noktasında yanılmıyorsam 2 görüş var.
a.öteden beridir ve son ayda da devam eden bu duruma istinaden,herhangi bir zaman dilimi içinde derhal fesih hakkını kullanabilirsiniz diyenler var
b.madem şimdiye kadar işci bu hakkını kullanmamış ise bundan sonraki süreçte çalışılan ay'a ait ücret ödeme zamanının gelmiş olması ama ödenmemiş olması,ödeme günü-tarihinden itibaren 20 içinde de ödenmemesi halinde(örneğin ödeme tarihi 05.03.2013 ise + 20 gün=25.03.2013 tarihinden sonra) 26.03 itibariyle 6 iş günü içinde bu hakkı kullanabilirsiniz diyende var
Şahsi kanaatim "b"şıkkıdır
 
Kisinin ucretleri surekli gecikmeli odeniyorsa, ama sozlesmeyi feshettigi tarihte hak kazanip alamadigi ucreti yoksa, haklisiniz bence de b, ama kisi ornegin 05.02 de almasi gereken ucretin tamamini hala alamamissa, her an feshedebilir demektir.
20 gun gecikmeden sonra feshetmemisse, gecikmenin 40.gununde artik feshedemez demek degildir olay.

Ustelik o 20 gun, odenmeyen ucret nedeniyle fesih hakkinin sona ermesi veya hakkin kazanilmasiyla ilgili degil, sadece is gormeme hakkini kullanabilme hakkini kaanmayla ilgilidir.
 
sayın karacan,
liinkinde konuyla ilgili doyurucu bilgi vardır. İncelemenizi tavsiye ederim.
selamlar



Sizi uyardım link vermek yasak. Tekrarlamayın lütfen.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst