Ücretlerin İdare Tarafından Tahsil Edilmesi Sorunsalı

Ynt: Ücretlerin İdare Tarafından Tahsil Edilmesi Sorunsalı

stonhand ' Alıntı:
uğur hocam ,

Nasıl ticaret odaları gelip bu firmanın kapasite raporu bu kadardır bundan fazlasını üretemez deyipde bir rapor verebiliyorsa, odalar yada birlikde bu şekilde büronun çalıştırdığı yada ortak olduğu SMMM sayısına göre bir güzel sayı verebilir bu şekilde zaten sayının dışına çıkılamadığı için ek mükellef isteyen dışarıdan SMMM çalıştırmak zorunda kalır ki bu şekilde işsiz SMMM lere iş imkanı doğar yok ek mükellef istemeyen elindekilerden eleme yapar aslında olay bu kadar basit kaliteli hizmet kaliteli mükellef para vermeyen gitsin defterini tutturacak adam arasında bulsun bakalım.
Bu şekilde çöp bürolarda 150-200 defter tutanların, devlet kurumlarında çalışıp, üçe beşe belge kiralayıp mükellefi ucundanda tehtit ederek 200-250 defter toplayanların ve en önemlisi anadoluda tekel gibi bir ilin defterinin %80-90 ının sadece bir büroda toplanmasının önüne geçilebilir ancak bu yapılırmı bence yapılmaz çünkü bu yapılırsa piyasanın %80-85 ine hakim olan mutlu bir azınlığın işine gelmez ki o azınlık heryerde söz sahibi bir azınlık.
Denetim şirketlerinde bile bu ülkede denetimi yabancı şirketler yapıyor hemde piyasanın çok büyük bir kısmına hakim olarak bu işi yapıyorlar. O adamlarada bir sınırlama getirilse kardeşim denetimmi yapacaksın 10 şirket için 1 SMMM çalıştırmak zorundasın denilse piyasada 1 tane işsiz SMMM kalmaz.

Aslında çok zor zannettiğimiz şeylerin çözümleri o kadar basit ki ancak bunları bizim değil tepemizdekilerin düşünmesi lazım ama birileri bizi bitirmiş, ölüyü diriyide halletmiş gözü başbakanlığa dikmiş. Birliğin çözmesi gereken bir sürü sorun varken adamlar hala siyasetle uğraşacak kadar boş zaman sahibi ne diyeyim sonumuz hayrolsun.

+1

FeaR Of DaRKNeSS ' Alıntı:
ugur6666 ' Alıntı:
ugur6666 ' Alıntı:
yerimizde saymaktansa birşeyler denenmeli olur yada olmaz..

deneme tahtasımı bu arkadaşım,

evet arkadaşım.. senin gibi sabit fikirli olmaktan her zaman iyidir

Müşteriyle her konuda anlaşıp da ücreti tahsil edemiyorsan suç kimde arkadaşım ?
sen daha ücretini tahsil edemiyorsan devlet ne yapsın sana
En doğru çözm yolu bu tahsilat sorununu kendi içimizde çözmek

tamam işte bir çözüm yolu varsa söyle diyorum bende..

disiplin yönetmeliğinde ücret vermeyen mükellefin beyannamesi verilmeyeceği ve defterinin tutulmayacağı gayet açık odalar bu işi sıkı tutarsa meslek mensubu da dik durursa ücret toplanır

bu işi devlete ihale etmek bence de çok saçma bizim odalarımız ne güne duruyo çatı örgütümüz turmob ne yapıyor anlamadım tahsilat sorununa bir çözümde benden bank ile çalışmayan müklellef yok varsa da çok az sözleşmeler online olarak yapılacak ve odalar bankalarla anlaşacak ve sözleşmeleri bankalara gönderecek bankalar da müklelleflere doğrudan borçlanma limiti açacak aylık veya 3 aylık veya 6 aylık herneyse anlaşmaya göre vadesinde ücret hesabımıza yatacak bu daha kolay ve pratik çözüm istiyorlarsa

burada iş odaların organizasyon gücüne kalıyor bankaları ve kendi meslek mensuplarımızı organize etme gücü ve hatta bu noktada yapılan anlaşmalara göre meslek mensupları daha vadesi gelemeyen alacaklarını bile tahsil edebilir

Arkadaşlar bence devletin bu işi yapacak sonrada kpss ile smmm alıp işi kendi yapacağı teorisine katılmıyorum

hatta ihtimal bile vermiyorum,rahatlayın biraz,smmm ücretinin devlet garantisinde olması bizlerin çıkarına olur ç

çünkü; Smmm mükkellefinin yanında olan onu yasalar karşısında zorduruma düşürmeden çıkarlarını koruyan bir

yapısı ve doğası vardır,devlet bünyesinde olması bu işin kimyasına aykırı,düşünsenize hangi maliye bakanlığı görev

lisi memur mükellefin çıkarını düşünecek,hangi memur mükkellefin derdini dinleyip onunla ahbap olup onun

işletmesini durumunu o aktarmadan çağre olmayı düşünür,kaldıki özelleştirmlerin başladığı bir dönemde devletin

ekonomik işletmlerden elini çekmek istediği ve 657 sayılı memurları azaltmak,yenilerini alırkende süründürdüğü

bir konjöktürde böyle bir bela başına almaz. Ben devlet garantisi altında olma olasılığı zayıf görüyorum,ama

olursa iyi olur diyorum.

Saygılarımla...

tahsilat problemi var diye bağırıp çığıran arkadaşlara sesleniyorum.adaletli gelir dağılımı konusunada değinseniz yada tahsilat yapamadığınız mükellefleri sülük gibi yapışmaktansa tek taraflı sözleşmeyi feshederek cezalandırsanız ve bunu herkes böyle yaparsa problem kalmaz.ama siz böyle yapmıyor iki senede para vermese mükellef bırakmıyorsunuz.
bence sizin problemiz kafanızdaki örümcek ağlarında gizli.örümcek ağlarını temizledikten sonra maliyenin kapısında dilenciliğe başlayın.

recav ' Alıntı:
tahsilat problemi var diye bağırıp çığıran arkadaşlara sesleniyorum.adaletli gelir dağılımı konusunada değinseniz yada tahsilat yapamadığınız mükellefleri sülük gibi yapışmaktansa tek taraflı sözleşmeyi feshederek cezalandırsanız ve bunu herkes böyle yaparsa problem kalmaz.ama siz böyle yapmıyor iki senede para vermese mükellef bırakmıyorsunuz.
bence sizin problemiz kafanızdaki örümcek ağlarında gizli.örümcek ağlarını temizledikten sonra maliyenin kapısında dilenciliğe başlayın.

arkadaş haklı!piyasada her iş yapanın parası devlet garantisi altında olmadığına göre bu bizlere yapılmış çifte standart olurdu. Bu piyasanın içindeysen serbestsen kuralınada uyacaksın bu kadar basit. O kadar garanti peşinde olanlar memur olsun.

tahsilat problemini bugünden sonra çözüyorum.bu günden itibaren her meslek mensubu parasını ödemeyen mükellefe ihtar çeksin.korkmasın.bağımsız bir denetçi gibi davransın ve mükellefe bağımlı olmasın.biz içimizde bu işi çok rahatlıkla hallederiz.

recav ' Alıntı:
tahsilat problemini bugünden sonra çözüyorum.bu günden itibaren her meslek mensubu parasını ödemeyen mükellefe ihtar çeksin.korkmasın.bağımsız bir denetçi gibi davransın ve mükellefe bağımlı olmasın.biz içimizde bu işi çok rahatlıkla hallederiz.

bazı arkadaşlarda burda bu olayı keşke anlayabilse
nerdeeeee
sonra buralarda gelipte " devlet baba biz paramızı toplayamıyoruz bi zahmet sen topla" demezler hiç olmazsa ;)

"Homo homi nibus"

İnsan insanın kurdudur. Yani bizde de muhasebeci muhasebecinin kurdu oluyor.

Ne yaparsa meslektaşlar birbirine yapıyor.

recav ' Alıntı:

nerdeeeee
sonra buralarda gelipte " devlet baba biz paramızı toplayamıyoruz bi zahmet sen topla" demezler hiç olmazsa ;)

kimse biz toplayamıyoruz devlet toplasın demedi çözüm yoluydu isteyen destekler isteyen desteklemez.. şimdiye kadar böyle yapıldıda çözüldümü bu iş çözülmedi bu işi meslektaşlarla çözmen çok zor; bir kanun, yönetmelik vs. çıkaracaksın o şekilde çözeceksin.. yoksa herkes aynı şekilde yapıyor kimse 2-3 yıl mükellef para getircek diye beklemez ya beyannamesini göndermez,ya sözleşmesini avukata verir yada adamın bişeyi yoksa koltuğunun arasına defteri sıkıştırır gönderir.. bu böyledir.. yukarıda bi arkadaş bankaylada çözülebilir diye yazmış oda düşünülebilir.. büro açacaksın 5 yıl defter toplayacaksın sonra ayıklayacaksın.. ama tuzu kuru olan smmm ler için sorun yok tabi 50 tane mükellefinden en fazla 5 tanesinde tahsilat sorunu vardır

ugur6666 ' Alıntı:
recav ' Alıntı:

nerdeeeee

kimse biz toplayamıyoruz devlet toplasın demedi çözüm yoluydu isteyen destekler isteyen desteklemez.. şimdiye kadar böyle yapıldıda çözüldümü bu iş çözülmedi bu işi meslektaşlarla çözmen çok zor; bir kanun, yönetmelik vs. çıkaracaksın o şekilde çözeceksin.. yoksa herkes aynı şekilde yapıyor kimse 2-3 yıl mükellef para getircek diye beklemez ya beyannamesini göndermez,ya sözleşmesini avukata verir yada adamın bişeyi yoksa koltuğunun arasına defteri sıkıştırır gönderir.. bu böyledir.. yukarıda bi arkadaş bankaylada çözülebilir diye yazmış oda düşünülebilir.. büro açacaksın 5 yıl defter toplayacaksın sonra ayıklayacaksın.. ama tuzu kuru olan smmm ler için sorun yok tabi 50 tane mükellefinden en fazla 5 tanesinde tahsilat sorunu vardır

ön sayfalara gidin bir zahmet yazdıklarınızı okuyun bakalım bi, kim ne demiş ;) ;) ;)

ugur6666 ' Alıntı:
recav ' Alıntı:

nerdeeeee

ön sayfalara gidin bir zahmet yazdıklarınızı okuyun bakalım bi, kim ne demiş ;) ;) ;)

senin anlayışın bu kadar işte.. sırf muhalefet için yazma yararlı olmak için yaz..

ugur6666 ' Alıntı:
ugur6666 ' Alıntı:
recav ' Alıntı:

nerdeeeee

senin anlayışın bu kadar işte.. sırf muhalefet için yazma yararlı olmak için yaz..

sırf muhalefet için yazmıyorum, ön sayfalara bakarsan çözüm önerimide sundum
ayrıca şurası var ki nasıl benimle bu şekilde konuşabiliyorsunuz, ünvanınız, kıdeminiz nedir bilmiyorum ama bu şekilde olumsuz ve kışkırtıcı yazmak inanın size hiç yakışmıyor uğur bey..

arkadaşlar burası herkesin kendi düşencesini söyleyebileceği bir yer o düşüncelere katılmayanlarda kendi düşüncelerini söyleyebilir ama burda farklı düşünceler geldikçe hakarete varacak şekilde ilerliyor ve çoğu konuda böyle oluyor malesef , kendi düşüncelerimizin ne kadar değerli olduğunu düşünüyorsak karşı tarafında düşüncelerinin aynı şekilde olduğunu unutmayalım, unutmayalım ki farklı düşünceler olmazsa ilerleme sağlanamaz herkese iyi günler

Böyle bir konunun genel kurulda gündeme gelmesine çok sevindim. Bazen arkadaşlarla bu konuda konuşurduk biz de. Bence en mantıklı çözüm smmm ücreti yatırılmadan beyanname verilememesi. Böyle olunca müşavirin de eli rahatlayacaktır. Mükellefler de beyannameyi vermemezlik edemeyeceklerinden serbest meslek ücretini ödemek durumunda olacaklardır.

DenizSenalp ' Alıntı:
Böyle bir konunun genel kurulda gündeme gelmesine çok sevindim. Bazen arkadaşlarla bu konuda konuşurduk biz de. Bence en mantıklı çözüm smmm ücreti yatırılmadan beyanname verilememesi. Böyle olunca müşavirin de eli rahatlayacaktır. Mükellefler de beyannameyi vermemezlik edemeyeceklerinden serbest meslek ücretini ödemek durumunda olacaklardır.

Ücreti vermeyen mükellefin beyanının verilmemesi konusunda çıkacak bir mevzuat anayasa mahkemesine götürülür. Muhasebeci parasını toplayacak diye kişi neden usul yönünden sıkıntı nedenli esası gerçekleştiremesin. Kaldı ki ücretini ödemeyen mükellefin işlerinin yapılması yasak, bu yasağı muhasebeci önce kendi çiğnemeyecek ki mükellef ödeme listesinden en altlardan "muhasebe ücretini" üst sıralara yükseltsin. Biraz da iğneyi muhasebecilere batırmak lazım.

rooniin ' Alıntı:
DenizSenalp ' Alıntı:

Ücreti vermeyen mükellefin beyanının verilmemesi konusunda çıkacak bir mevzuat anayasa mahkemesine götürülür. Muhasebeci parasını toplayacak diye kişi neden usul yönünden sıkıntı nedenli esası gerçekleştiremesin. Kaldı ki ücretini ödemeyen mükellefin işlerinin yapılması yasak, bu yasağı muhasebeci önce kendi çiğnemeyecek ki mükellef ödeme listesinden en altlardan "muhasebe ücretini" üst sıralara yükseltsin. Biraz da iğneyi muhasebecilere batırmak lazım.

+ 1
bu kadar basit ama nedense biz sm ve smmm ler daha kendi içimizde örgütlenemedik

Sevgili meslektaşlar,
Tahsilat konusu yıllardır o kadar çok tartışıldı ki, ben bu meslekte 33 yılımı doldurdum hâlâ devam ediyor!
Bu konuda meslek örgütlerimizin ve bu tartışmalara katılan meslek mensuplarımızın samimi olduklarına pek inanamıyorum.
Doğru bir tanedir.
Artık bazı gerçekleri kavramakta yarar var. Meslektaşlarımız malesef kendi işlerini başkalarına havale ederek işin kolayına kaçıyorlar. Unutmayalım ki; bunun sonuçları çok acı olur. Artık kendi iradenizle yapacağınız bir şey de kalmaz.
Zaten vesayet altındasınız, mesleki bağımsızlığınızı da kaybedersiniz....
Ha şunu da belirteyim: Bağımsızlık bizim karakterimiz değil diyorsanız .... diyecek birşey yok!

SMMM Gökhan DEDE