Ücretli Öğretmenlik ve Kıdem Tazminatı

Üyelik
7 Tem 2014
Mesajlar
5
Konum
istanbul
Merhaba,
Ben 1986 ilk işe vekil öğretmen olarak başladım.2 ay kadar çalıştım. Daha sonra 1990da SSKlı olarak 2000 yılına kadar çalıştım. 2000-2003 ve 2009-2010 eğitim öğretim yılından bu seneye kadar ücretli öğretmenlik yaptım. Bu sene haziranda emeklilik hakkımı kazandım. Fakat ilçe MEB kıdem tazminatı alamazsın dedi. Ben de SGK başvurdum. Son 4 yıldır üst üste görev yaptığım için kıdem tazminatı hakkın var dedi.Bugün çıkış bildirgemi aldım ve çıkış kodu 22 den göstermişler. Ne yapmam lazım. Yardım için şimdiden teşekkürler.
 
Anladığım kadarıyla siz hiçbir evraka imza atmamışsınız.SGK'ya gidip durumu anlatın.Haberiniz olmadan ve hiçbir evrakı imzalamadan 22 koduyla çıkışınız yapıldığını anlatın.Onlar size bir yol gösterebilir.Eğer olmazsa gidip İŞKUR'a durumu anlatın ve şikayet edin.Hala durum çözülmezse bir avukat tutarak dava açmanız gerekebilir.
 
Bu noktada 6098"e tabilik durumu yok ,ilgili kanun da bu kimselerin kendi mevzuatı yanında/saklı kalmak üzere, sgk ve iş mevzuatı hükümlerine tabiidirler
 
Şeref bey, MEB'ında ücretli ögretmenlik yapanları, MEB bildiğim kadarı ile Borçlar kanununa tabii tutuyor ve kıdem tazminatı ile alakalı bir durumu iş aktine yazıyor.

Şayet sayın lefkelim durumunu biraz daha net açıklarsa daha net cevaplar verilebilir diye düşünüyorum.
 
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben konuyu biraz daha net açıklayayım. Konuyu açtığım zaman belirttiğim gibi ilk işe giriş tarihim 1986 emekli sandığında yapılmış ve 31 gün sigorta primim yatmış. Daha sonra bir işyerinde 1990 yılı giriş ile SSK lı olarak işe başladım. Daha sonra 2000-2004 yılları arası tekrar ücretli öğretmenliğe dönüş yaptım. Ücretli öğretmenler SSK olarak (işçi sınıfında) gösterildi. 2010 senesinden itibaren de 2014 haziran ayına kadar ücreti öğretmenlik yaptım. Bu sene aralık ayında emeklilik hakkımı kazandım fakat işten çıkışım yapılacağı için öğrencilerim yarım dönem açıkta kalmasın diye haziran ayını bekledim. Haziran ayında MEB başvuruda yaptım, emeklilik işlemleri için çıkışımın verilmesini talep ettim. Talebim üzerine çıkış evrağımı verdiler. Çıkış evrağında çıkış kodu 22 yazıyor. Ücreti olduğumuz için diğer nedenler yazıyor. Ücretli öğretmenlerin kıdem tazminatı alamamasının nedenini şöyle açıkladılar. Kadrolu olmadığımız için, bizler belirli süreli iş sözleşmesine tabi olduğumuz için (yani 10 aylık çalışma) kıdem tazminatı alamayacağımızı belirttiler. Fakat ben biraz araştırınca (İş kura ve SGK sordum) Belirli süreli iş sözleşmesi zincirleme olamaz, eğer üst üst 1 yıldan fazla yapılırsa bu sözleşme belirsiz süreliyi kapsar ve tazminat hakkı doğar dediler. Ben şu durumda ne yapmalıyım.
 
Okullarda ogretmenlik yapanlarin sozlesmesi belirli sureli yapilir ve sure sonunda kendiliginden sona erdiginden kidem tazminati hakki yoktur. Sozlesmenin belirli sureli yapilmasi yasal zorunluluktur ve sozlesmenin birden fazla yenilenmesi durumu degistirmez
 
Üst