fonradar

Ücretsiz İzin

Üyelik
20 Ara 2013
Mesajlar
37
Konum
osmaniye
SELAMÜN ALEYKÜM...
çocuğu hastanede yatan bir erkek personele işverenin ücretsizi izin verme zorunluluğu var mı, varsa kaç gün ? yardımcı olur musunuz ?
 
Aleyküm selam Murat bey merhaba
Bu tür hallerde ücretsiz izin verileceğine dair hüküm bulunmamaktadır,ANCAK SÖZLEŞMEDE HÜKÜM BULUNMASI HALİNDE izin verilmeli,izin verilmemesi halinde ise işverenin yapabileceği çok fazla bir şey yok,en iyisi bu tür hallerde insani açıdan,çalışanın motivasyonu ve çalışma barışının zedelenmemesi adına ücretsizde olsa izin verilmesi uygun olacaktır(bu iznin süresini,işyerini de düşünerek, saat ve gün bazında görüşerek ayarlayabilirsiniz)
kolay gelsin
 
şeref bey cevap için teşekkür ederim. Aslında konu çok farklı bu arkadaşın bebeği hastanede yatıyor yatış kağıdını da getirdi bize ancak personel durumdan kendisine pay çıkarmaya çalışıyor. 6 gün yıllık izin verdik 2 gün ücrtesiz 1 gün 7 saat, 1 gün 5,5 saat izin verdik. Bunların sonunda 11 gün rapor aldı rapor sonu 2 gün üst üste devamsız sonra 6 gün tekrar rapor aldı ve kendisi idare edildiği halde tazminatlı çıkışımı verene kadar rapor alacam diye söylemiş ustasına. Biz de buna istinaden devamsızlıktan dolayı çıkışını yaptık. Ancak savunmasında çocuğum hastaydı onun için gelmedim yazmış. Izin sorusunu bunun için sormuştum. Sanırım bu konuda yanlışa düşmedim. Teşekkür ederim...
 
Çıkışını verdiğinizde savunmasını almadan yaptıysanız bu işlemi veya daha önceki bir konuda belirttiğiniz şekilde, noter kanalıyla değil de iadeli taahhütlü posta ile içeriği ıspatlanamaz şekilde, sadece alındı belgesine dayanarak yaptıysanız, o işçinin tazminatını almak için açacağı davada haklı sebebinizin varlığını ve olması gereken adımları izlediğinizi ıspatlamakta zorluk çekeceksiniz diye düşünüyorum.
 
Zman zaman bu tür durumlar yaşanır/yaşanıyor,buna kısaca işci-işveren çekişmesi desek yeridir.
İşci yönünden yakını hasta + işyerinden çeşitli sebeblerle sorunu var,tazminat alarak ayrılma düşüncesinde!..
İşveren yönünden tamam hastası var ama işyerinde işin durumu ortada, yeteri kadar da idare ettik,artık çekilmez hale geldi düşüncesinde!..
Anlaşılan o ki,olay dava konusu olacak,sn.Keremceme katılmakla birlikte,ispatlayamazsanız yapılan bu feshin,haklı nedenle değil,geçerli nedenle yapılmış olduğuna karar verilir gibi gözüküyor,şayet böylesi durumlarda ilk devamsızlıkta ihtar,2 cisinde ücret kesintis, en son ki devamsızlık halinde fesih(yada ikincide fesih) olsaydı,bu feshin haklı nedene dayanmış olduğuna karar veriliirdi,
Burada kilit nokta,ard arda bu 2 günlük devamsızlığın işveren yönünden haklı sebeb niteliğinde olup/olmayacağı noktasında düğümleniyor,bu durumda işci yönünden devamsızlık nedeni olarak bir özür hali,yani haklı bir nedeni var görünüyor,mahkeme bu noktayı bu olayda ağırlıklı olarak işci lehine değerlendirir düşüncesindeyim.
 
Son düzenleme:
iadeli taahhütlü posta ile savunma istedim eline ulaşmış ve kendisinden savunma aldık. savunmasında çocuğun hastalığından bahsetmiş. lakin bu durum bizim için geçerli bir neden teşkil etmemekte. savunma verirken şahidimiz de var kendisine dedim 07.12.2015 (pazartesi) işe başlayacaksan. bu tutanakları yırtıp atayım dedim belli değil diye cevap verdi, pekala çocuğun 2 ay hastanede yatsa 2 ay gelemeyecek misin dedim gelemem dedi ona istinaden çıkış verdim. ancak fesih yazısını kendisi imzalamadı ben de o an yanımızda bulunan makine bakım ustasına şahit olarak imzadan imtina etmiştir yazdırarak imzalattım. haksız bir fesih yapmadığım kanaatindeyim. çıkış yollarını işçi kendisi tıkamış durumda bu durum da şahitlerle her an ispatlanabilir. sanırım dava yoluna gidecek arkadaş ancak bir sıkıntı olabileceği kanaatinde değilim... farklı yorum ve görüşlerinizi bekliyorum teşekkür ederim...
 
İş kanununda belirtilen izinler yıllık ücretli izin, doğum, ölüm, evlenme durumlarında zorunlu verilir. Bunların dışında işçiye zorunlu olarak verilmesi gereken izin bulunmamaktadır. Diğer nedenler ile işçi izin talebi olabilir ama işverenin izin verip vermemesi kendi insiyatifindedir. İşçi talep eder ve işv. talebi red ederse işçi işe gelmek zorundadır. Gelmez ise işe gelmedi tutanakları düzenlenir ve mazeretsiz işe gelmediği nedeni ile çıkışı yapılabilir.
 
Genel manada sn.Merkür2 ye katılıyorum,
işci çocuğunun hastalığı nedeniyle işverenden izin talep etse,işverende vermeyip işci devamsızlıkta bulunsa,işbu haklı sebeb(hastalık)durumunda o an işverenin yapabileceği(ücret kesintisi dışında)çok fazla bişey yok.

Olayımız yönünden ise işci izin dahi talep etmemiş(iyi niyet ve etik açıdan talep etmesi uygun olurdu)ama işverenin bilgisi var ve özürsüz devamsızlıkta da bulunmamış(çocuğum hasta demiş ve bu durumu da belgeleyebiliyor)iş bu özür nedeni(haklı sebeb) karşısında,bu davanın (işciye kolaylık gösterilmiş olmasına rağmen) işci lehine sonuçlanacağı düşüncesindeyim.
 
Üst