Ücretten indirim yapılabilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kuzen33
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
SSK.lı olarak çalıştığım işyerimde ücretimiz Devlet Memurlarına benzer şekilde Brüt Ücret, Ek gösterge, taban ve kıdem aylıkları, öğrenim ve yemek yardımları olarak birçok unsurun birleşmesi ile oluşmaktadır. Mevcut yönetmelik gereği Öğrenim yardımı "Çocuğu devlet okullarında öğrenim gören ve bunu belgeleyenlere ödenir" şeklinde iken, "Açık lise ve okullarda öğrenim gören çocuğun hiçbir sosyal güvenlik kuruluşundan da gelirinin olmadığının belgelenmesi halinde ödenir" maddesi ilave edilmiştir. Benim Sorum; Açık Lisede kaydı bulunan ve bunu belgelediğim çocuğum için almakta olduğum eğitim yardımının yeni madde gereği çocuğumun çalışması yüzünden kesileceği söylenmektedir. Ücretimin unsuru olan öğrenim yardımının kesilerek maaşımın düşürülmesi yasal mıdır?

Ynt: Ücretten indirim yapılabilir mi?

kuzen33 ' Alıntı:
Benim Sorum; Açık Lisede kaydı bulunan ve bunu belgelediğim çocuğum için almakta olduğum eğitim yardımının yeni madde gereği çocuğumun çalışması yüzünden kesileceği söylenmektedir.
Olayın özünde;
a.arızi olmayan süreklilik arzeden,öğrenim-eğitim yardımı(ücreti)kıdem tazminatının hesabında dikkate alınması gereken ödemedir.
b.işci ücretlerinden eksiltme yapılamaz
c.çalışma koşullarında değişiklik..........................................hususları sözkonusudur.
Şahsi görüşüm olayın her ne kadar 62.madde ile ilgisi var ise de,daha çok 22.madde ile ilintili olduğunu düşünüyorum.
Sn.Kuzen33 ifadesine görede,işyerinde böylesi(sözleşme veya eki niteliğindeki kaynaklardaki hükme göre)bir uygulama-işci aleyhine değişiklik sözkonusu olup,işverenin bu değişikliği ancak ilgiliye yazılı olarak bildirmek,karşılığında ilgilinin de de yazılı olarak bu öneriyi kabül etmesine bağlı olduğunu düşünüyorum.

Sn.aydemir e katılmakla birlikte;
Sakıncası yoksa, çocuğunuzun yaşı kaç?

Sn.Şeref Aydemir, kıymetli yorumunuz için teşekkürler.
ücretten indirim yapılamayacağını, kazanılmış bir hak olduğunu, yeni eklenen maddenin bugünden sonraki işe girişleri bağlayacağını ifade etmeme rağmen işyerim ikna olmadı.
bilirsiniz keser hep kendilerine yontulur.
iddiamı destekleyici bir yargı kararı veya açık kanun hükmüne ihtiyaç duyuyorum

kuzen33 ' Alıntı:
Sn.Şeref Aydemir, kıymetli yorumunuz için teşekkürler.
ücretten indirim yapılamayacağını, kazanılmış bir hak olduğunu, yeni eklenen maddenin bugünden sonraki işe girişleri bağlayacağını ifade etmeme rağmen işyerim ikna olmadı.
bilirsiniz keser hep kendilerine yontulur.
iddiamı destekleyici bir yargı kararı veya açık kanun hükmüne ihtiyaç duyuyorum

Sn.Keremcem, çocuğum 20 yaşında ve erkek

Sn.Kuzen33
Olayınızda "ücret"kavramı geçtiği için akla ilk gelen 62.madde oluyor(buradaki durum daha çok işin düzenlenmesi,çalışma süreleri yada iş yasasının herhangi bir hükmünün vs.gibi işverence uygulanması sonucu işcinin ücretinde bir indirime-eksiltmeye bu nedenlerle gidilmemesiyle ilgilidir,dolayısıyle "ücret"bahside sözkonusudur)
İşin özü 22.madde olup,çözümünüde bu çerçevede aramalıyız. 22.madde geniş kapsamlı olup,bir çok karar bulabiliririz.Ancak her dava konusu olayın farklı kendine özgü koşulları oluyor bu nedenlede kararlar da farklı olabiliyor,araştıralım.
Bu değişikliğin işci aleyhine esaslı değişiklik olduğu,burada esaslı değişiklik kavramı"işcinin ücret benzeri kazanılmış hakları"nı ihtiva ettiğini,iş sözleşmesinin esaslı unsurları olan işcinin işgörme borcu ile bunun karşılığında işverenin ücret ödeme yükümü,çalışma koşullarının en önemlilerinden olup,esas-temel ücret dışında,öğrenim yardımı da geniş anlamda ücret olup bu kapsama dahildir.
Sözleşme ilişkilerinin aksine,(işci-işveren arasında) bir anlaşma olmadıkca,aynı koşullarda sürdürülmesi esastır.Ücret konusunda en belirgin değişiklik;şu an işcinin eline geçen toplam ücretle,bundan sonra eskisine göre azalma olması durumu vardır,sn.kuzen33 ün ücret durumuda böyledir.
Tam olmasa da eş değer kararlar bulmaya çalışalım.

Çalışma şartlarında esaslı değişiklik olduğu kesin elbette,
ancak işveren tarafından bakıldığında, verilen eğitim yardımının daha hakkaniyetli uygulanabilmesi amacıyla böyle bir tedbir alınması normal görülebilir .Olaya salt ücret veya hak kaybı olarak bakmak dışında bakıldığında;
Eğitim yardımı talep edilen kişinin, AÇIK LİSE de öğrenime devam etmesi, 18 Yaşını geçmiş olması, üstelik gelir getiren bir işte çalışıyor olması dikkate alındığında, bana işverenin bu yönde bir karar almış olması çok yanlış gelmiyor.
Örneği biraz daha abartıp abartılı şekilde görülmesini sağlayacak olursak,
bir başka çalışanın oğlu üniversite mezunu bir mühendis olarak, bir işyerinde çalışırken, lisans eğitimine girecek olsa, o kişinin de EĞİTİM yardımı alması gerekir. Bu normal mi?

Oğlunuz düz lisede eğitimine devam ediyor olsa vge bir yerde çalışarak bir kazanç elde etmiyor olsa, zaten işveren bir sorun çıkartmadan ödeyeceğini belirtiyor uygulamada.

kuzen33 ' Alıntı:
Çocuğu devlet okullarında öğrenim gören ve bunu belgeleyenlere ödenir" şeklinde iken, "Açık lise ve okullarda öğrenim gören çocuğun hiçbir sosyal güvenlik kuruluşundan da gelirinin olmadığının belgelenmesi halinde ödenir" maddesi ilave edilmiştir.

Aslnda buradaki sorun örgün veya açık lisede eğitimine devam ediyor olması değil, oğlunuzun artık gelir elde ediyor olmasıdır. Gelir elde edilen bir kişiye, gelir elde etmeyen bir kişiye yapılan maddi yardımın aysının yapılması bence teorik olarak servet aktarılması gibi değerlendirilmelidir. Ayrıca, Sayın Keremcem'in de belirttiği gibi olayı, yardımın hakkaniyetli uygulanabilmesi açısından da değerlendirebiliriz.

Üniversite öğrencisiyken, bir rahatsızlığım nedeni ile Mediko denilen ve öğrencilerin tıbbi ihtiyaçlarını ücretsiz karşılamak için kurulan tıp merkezine gitmek istemiştim. Öğrenci işleri şefliğine sevk kağıdı için başvurduğumda, mediko hizmetlerinden yararlanabilmem için ebeveynlerimin (dolayısıyla benim) herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadığına dair yazı getirmemi istemişlerdi. Bu durum biraz ona benziyor.

Oğlunuz para kazanmaya başladığı için, artık sizin sosyal güvenlik haklarınızdan yararlanamadığı gibi, ona yapılacak maddi yardımlardan da yararlanamayacak. Zira, 20 yaşındaki oğlunuz kendi geçimini sağlayan bir birey.

Elbette buraya kadar olan yorumlarım olayın hukuksal boyutuyla pek alakalı değil.

Ancak, haklı olabileceğiniz nokta, (temel hukuk kavramlarına atıfta bulunarak) bu değişiklikle, size tanınmış ve lehinizde olan bir hakkın durdurulmasına getireceğiniz eleştiri olabilir. Burada da karşınıza İş Kanunu'nun 22.maddesi çıkıyor gibi:

Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi

Madde 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel
yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında
esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle
uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen
değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren
değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin
bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini
feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.

İşveren de buradan hareket edebilir gibi gözüküyor. Oldukça çekişmeli bir durum.

Forumdan takip edebildiğim kadarı ile Sayın Şeref Aydemir, İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na oldukça hakim ve genelde yazdığı başlıkları daima sonuçlandırmaya çabalıyor. Sanırım sizin sorununuzla ilgili olarak da ilgi çekici paylaşımlar yapacaktır.

Saygılar

keremcem ' Alıntı:
Çalışma şartlarında esaslı değişiklik olduğu kesin elbette,
ancak işveren tarafından bakıldığında, verilen eğitim yardımının daha hakkaniyetli uygulanabilmesi amacıyla böyle bir tedbir alınması normal görülebilir .
evet görülebilir,tümden reddedilmemelidir.
Değişiklikle ilgili uyuşmazlıklarda,öncelikle yapılan değişikliğin işverenin yönetim hakkı kapsamına mı girdiği,yoksa sözleşme değişikliğinin mi sözkonusu olduğu belirlenmeli,bu manada önce sözleşme şartlarında sonrasında da "esaslı değişiklik" olduğu konusunda mutabıkız.
Değişiklik kavramının temel ölçütü olarak genellikle çalışma koşulları açısından"işcinin durumunun ağırlaştırılması"nın esas alındığı gözlenmektedir.Bu bağlamda bu olayda "ücret"yönünden işci aleyhine esaslı değişiklik olması durumunun, işverenin böylesi öneri-teklifi karşısında nasıl değerlendirilmesi gerektiği noktasında düğümlenmekte,(bu düğümün cevabı sn.keremcemin fikri olabilir-katılıyorum)ancak diğer tarafdan 62.madde kapsamında"...yada Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işci ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz."hükmü karşısında,"eğitim yardımının daha hakkaniyetli uygulanması"durumu nasıl değerlendirmelidir konusuda gündeme gelmektedir.

Saygıdeğer arkadaşlar,

Geçmiş yıllarda lise mezunu arkadaşlardan bazılarına geçerli olan personel yönetmeliğe uygun olarak işyerimizde şeflik ünvanı verildi ve ücretleri de buna paralel olarak arttı. sonraki zamanda şef olmanın koşullarında değişiklik yapılarak "4 yıllık üniversite mezunu olma" şartı getirildi.
İşyerim değiştirilen maddenin hükmünü geçmişe dönük uygulamayarak lise mezunu arkadaşların ünvanlarını ve ücretlerini değiştirmedi.
Önceki yönetmelikte belirlenen öğrenim yardımının şartlarını halen taşımam sebebiyle bu durum emsal teşkil edebilir mi?

Diğer taraftan, işyeri yöneticilerim sorunumun çözümü yolunda tamamen yapıcı davranmaktalar. Benim isteğim doğrultusunda düşünmekle beraber haklı olarak incelemede sorun yaşamamak için dayanak istiyorlar.

kuzen33 ' Alıntı:
Diğer taraftan, işyeri yöneticilerim sorunumun çözümü yolunda tamamen yapıcı davranmaktalar. Benim isteğim doğrultusunda düşünmekle beraber haklı olarak incelemede sorun yaşamamak için dayanak istiyorlar.
İşletme yöneticilerinin yapıcı davranmaları olumlu saygı duymak gerek,İK.ları da dersine çalışmış gözüküyor.Olayımızda süreç itibariyle konu geldi bu noktaya
şeref aydemir ' Alıntı:
diğer tarafdan 62.madde kapsamında"...yada Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işci ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz."hükmü karşısında,"eğitim yardımının daha hakkaniyetli uygulanması"durumu nasıl değerlendirmelidir konusuda gündeme gelmektedir.
Burada tabiki doğrudan işverenin teklifi"kanun hükmü"gibi algılanmasın,konunun ilgisi gereği "her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz."durumu karşısında değerleme yapmaya çalışıyoruz...
Ayrıca ictihat bulursak paylaşalım,haklılar yasal dayanak noktasında(sanırım işyerinin kamu niteliği de var)

kuzen33 ' Alıntı:
Saygıdeğer arkadaşlar,

Geçmiş yıllarda lise mezunu arkadaşlardan bazılarına geçerli olan personel yönetmeliğe uygun olarak işyerimizde şeflik ünvanı verildi ve ücretleri de buna paralel olarak arttı. sonraki zamanda şef olmanın koşullarında değişiklik yapılarak "4 yıllık üniversite mezunu olma" şartı getirildi.
İşyerim değiştirilen maddenin hükmünü geçmişe dönük uygulamayarak lise mezunu arkadaşların ünvanlarını ve ücretlerini değiştirmedi.
Önceki yönetmelikte belirlenen öğrenim yardımının şartlarını halen taşımam sebebiyle bu durum emsal teşkil edebilir mi?

Sayın kuzen33,

Aslında verdiğiniz örnek benzer gözükse de bence sizin olayınızdan çok farklı. Şöyle ki, şef yapılması o personele mevcut işinizle ilgili birebir verilen bir hak. Ama sanırım eğitim yardımı işle ilgili değil, sosyal durum ya da sosyal yardımla alakalı bir konu.

Bu öğrenim yardımı; iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında yer alıyor mu?
Yer alıyorsa bence siz haklı olabilirsiniz. Ama yer almıyorsa sanırım çok da birşey yapamayabilirsiniz.

Yani işveren hafta başında diyebilir ki; okul öncesi eğitim çağında çocuğu olan çalışanlarıma aylık 500,00 TL. eğitim yardımı yapacağım. Üç ay sonra, bunu artık sadece kız çocukları için uygulayacağım diyerek de değiştirebilir.

Galiba buradaki fark, bu eğitim yardımının iş sözleşmesi vb. evraklarınızda yer alıp/almaması...

Olaya kazanılmış bir hakkın geri alınması olarak bakarsak yanlış yapmış oluruz diye düşünüyorum.
Eğitim yardımı, yemek veya yakacak yardımı gibi tüm çalışanlara verilen bir yardım , ek ödeme değil.
Hak kazanılacak durumlar, ilgili yardımı alabilme şartları olarak ayrıca belirlenmiş durumda zaten.
Herkesin almakta olduğu bir ödeme değil, eğitim yardımı dediğim gibi. Öğrenime devam eden bir çocuğu olmayan çalışanın hiç bir zaman almadığı alamayacağı bir ödemedir , bu bakımdan kazanılmış ücret eki hakkı olarak bakılırsa, o eğitim yardımından almaya hak kazanamayan çalışanlar açısından , işveren eşit davranma zorunluluğuna uymuyor iddiasında da bulunabilmek mümkün olabilir. Öyle ya, bir çalışana bir adla ek ödeme yapılırken, diğer çalışan o ek ödemeden yararlanamıyor sonuçta.

Değişen yeni yönetmelikle birlikte, yeni gelen şartlara göre eğitim yardımının ödenmemesi gerektiği nedeniyle , oğlunuzun bugünkü şartlarında bir değişiklik olmamasına rağmen, eski yönetmeliğe uygun olarak yararlanabildiği geçmiş dönemde yapılmış ödemeler de geri isteniyor olsa, evet o döndemde mevcut yönetmeliklere göre o eğitim yardımını alma şartlarına uygun olduğunuzdan geri ödenmesi talebi haksız olacaktır. Ancak yeni yönetmeliğe göre artık eğitim yardımı alabilme hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz bence sadece diye düşünüyorum.
Yetim aylığı uygulaması benzer bir örnek bence.
Vefat eden sigortalının bekar- çalışmayan- kızı YETİM aylığı alabilirken, o kızın ne vefat edenin kızı olma durumunda, ne çalışmama durumunda , ne de hala yetim olma durumunda bir değişiklik olmamasına rağmen, sadece evlendiği için, artık yetim aylığından yararlanma şartlarını taşımadığı için aylığı kesiliyor.

Oğlunuz açık liseyi bitirip üniversite sınavına girip, üniversiteye başlasa,( çalışmıyorsa), yeni yönetmeliğe göre gene o eğitim yardımını alma şartlarını sağlamış olabileceksiniz. Yani eğitim yardımından yararlanabilme hakkınız elinizden alınmış değil.

Vefat eden sigortalının bekar- çalışmayan- kızı YETİM aylığı alabilirken, o kızın ne vefat edenin kızı olma durumunda, ne çalışmama durumunda , ne de hala yetim olma durumunda bir değişiklik olmamasına rağmen, sadece evlendiği için, artık yetim aylığından yararlanma şartlarını taşımadığı için aylığı kesiliyor.

Oğlunuz açık liseyi bitirip üniversite sınavına girip, üniversiteye başlasa,( çalışmıyorsa), yeni yönetmeliğe göre gene o eğitim yardımını alma şartlarını sağlamış olabileceksiniz. Yani eğitim yardımından yararlanabilme hakkınız elinizden alınmış değil.

[/quote]

Yetim aylığı güzel bir örnek gibi görünsede;
vefat eden sigortalının bekar-çalışmayan kızı evlendiği zaman bu hakkının kaybolacağını bilmekte, ona göre karar vermekte, şartlarını kendisi değiştirmektedir.
Olayda iki taraf olduğunu farzedersek;
benim kendi durumumda hiçbir özel değişiklik olmamakta, işverenin yapmak istediği değişiklik tamamen öğrenim yardımının unsurlarında oluşmaktadır.
konuya bu açıdan yaklaşabilirmiyiz.

Demeye çalıştığım aynı şey aslında,
doğrudan eğitim yardımı ödemesi kaldırılmadığından, çalışma şartlarında esaslı değişiklik olarak görülemeyeceğini düşünüyorum.
Oğlunuz akulu bitirdiğinde de o yardım kesilecekti. O zaman ; oğlum okurken şu nkadar eğitim yardımı ödemesi ile ücretim bu kadara geliyorken, artık eğitim yardımı alamadığımdan ücretim düşürülebilir mi demeyeceksiniz doğal olarak.
Yani ücretin düşürülmesi değildir olay, sağlanan bir yardımın şartlarının yeniden düzenlenmesidir. ( bence)

Sn. Keremcem

Ödenmekte olan sosyal yardımla ilgili benim şartlarımda değişiklik olduğunda (çocuğumun öğrenimini tamamlaması v.b) kesintiye uğrayacağını bilmekteyim. Dolayısıyla bunun süresini yaklaşık da olsa tahmin edebildiğimden; yaşam şartlarımı ve ileriye dönük yapacağım planlar dahilinde ödemelerimi de buna göre ayarlamaktayım. yani çalışmakta olduğum iş ve karşılığında alacağım ücret başta belli olmaktadır.

Bugün, işverenim öğrenim yardımının verilebilme unsurlarını kendi isteğine göre değiştirdi ve bu şartlara uymadığım için kesintiye gitti diyelim.
Yarın, Taban aylığı 30 yaşından büyüklere verilmez, ek gösterge sadece yabancı dil seviye puanı 70 den yüksek olanlara verilir vs. gibi şartlar ileri sürerse ne olacak? Asgari ücrete inene kadar müsaade mi etmeliyiz?

Konunun Gelir Vergisi Kanunu madde 61'deki "Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hüküm çerçevesinde değerlendirilerek, ücretimin mahiyetinde rızasız bir eksiltme yapıldığını düşünebilirmiyiz?

En başından beri belirttiğim üzere düşüncem;
konu ücretin düşürülmesi değil, ücret eki niteliğindeki sosyal yardımların veriliş şeklinin yeniden düzenlenmesidir.
Bence , ücrette indirim ve çalışma şartlarında esaslı değişiklik değildir durumunuz.

Ayrıca, gelir vergisi kanununa göre de, eğitim yardımları vergiden muaf tutulmakta bildiğim kadarıyla. Yani ücret olarak değerlendirilmemekte( yanlışım varsa bilgisi olan düzeltsin lütfen)
En azından yargıtayın bu yönde kararı olduğunu biliyorum.

keremcem ' Alıntı:
konu ücretin düşürülmesi değil, ücret eki niteliğindeki sosyal yardımların veriliş şeklinin yeniden düzenlenmesidir.
Bence , ücrette indirim ve çalışma şartlarında esaslı değişiklik değildir durumunuz.

Sizin durumunuzda bu bir ücret azaltılması değildir malesef.
Söz konusu olan sosyal yardımlardır. Zorunlu değildir.
Ancak aranızda bir toplu sözleşme varsa işveren buna uymak zorundadır.
Bireysel iş akdinde sosyal yardım kişiye, duruma, koşullara göre değişebilir.
Ancak sizin durumunuzla tamamen pararlel olup, başlka bir uygulma mevcutse eşitlik iddiasında bulunabilrisiniz.

nguroy ' Alıntı:
keremcem ' Alıntı:

Sizin durumunuzda bu bir ücret azaltılması değildir malesef.
Söz konusu olan sosyal yardımlardır. Zorunlu değildir.
Ancak aranızda bir toplu sözleşme varsa işveren buna uymak zorundadır.
Bireysel iş akdinde sosyal yardım kişiye, duruma, koşullara göre değişebilir.
Ancak sizin durumunuzla tamamen pararlel olup, başlka bir uygulma mevcutse eşitlik iddiasında bulunabilrisiniz.

Anlayamadığım husus; kişi aynı, mevcut durum ve koşullarım bugün itibariyle değişmiyor. Ancak İşveren söz konusu yardımın verilebilme şartlarını rızasız değiştirdiği için beni kapsam dışına çıkartıp hak kaybımı oluşturduğunda aldığım ücret eksiliyor.

İşyerimizde bireysel iş akitlerimiz yok. İşyerimiz kamu kurumu benzeri özel kanunla kurulmuş bulunan bir işletme olup İş Kanununa tabidir. Hak ve yükümlülüklerimizi belirleyen Personel Yönetmeliğimiz mevcut.