Ücretten indirim yapılabilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kuzen33
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ücretten indirim yapılabilir mi?

İşyerimizde bireysel iş akitlerimiz yok. İşyerimiz kamu kurumu benzeri özel kanunla kurulmuş bulunan bir işletme olup İş Kanununa tabidir. Hak ve yükümlülüklerimizi belirleyen Personel Yönetmeliğimiz mevcut.
Yani aslında bireysel iş akdi var.

Personel yönetmeliğinde bunlar yazıyorsa taahhüt demektir. Geriye yürmemesi esastır. Değişiklikler aleyhte ise daha sonra uygulanır.

Personel yönetmeliğinde bunlar yazıyorsa taahhüt demektir. Geriye yürmemesi esastır. Değişiklikler aleyhte ise daha sonra uygulanır.
[/quote]

Dayanak olarak işyerime ne sunabilirim?

Personel yönetmeliğinde yazılı ise başka birşeye gerek yok. Geçerli olan yönetmeliği sunun.

yönetmeliğin eski hali: personelin ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören çocuklarına belgelenmesi kaydıyla eğitim yardımı yapılır.

yönetmeliğin şimdiki değiştirilmiş hali: personelin ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören çocuklarına belgelenmes, Açık Öğrenim görenlerde ise SGK.dan ücretli bir işte çalışmadığına dair onaylı belge getirmesi kaydıyla eğitim yardımı yapılır.

İşyerim eski maddenin artık geçersiz olduğunu,
Ben ise yönetmeliğin yeni şeklinin; çocuğu öğrenime yeni başlayanlara verilecek öğrenim yardımında geçerli olabileceğini savunuyoruz.

keremcem ' Alıntı:
konu ücretin düşürülmesi değil, ücret eki niteliğindeki sosyal yardımların veriliş şeklinin yeniden düzenlenmesidir.
Evet ilk etapda doğrudan bu durum "ücretin eksiltilmesi"(özellikle esas ücret ve ücretin ekleri arızi olmayan prim,ikramiye ve diğer sosyal yardımların kaldırılması)değil ama bu sosyal yardımın veriliş şeklinin yeniden düzenlenmesi sonucu, değişikliğin en önemli konusu olan ücretin, önceki duruma göre azalmak(eksilmek)te olduğu, dolayısıyle bu durumun işci aleyhine sonuç arzettiği açıktır.
Yapılan yeni düzenleme doğrumudur,evet tartışmasız doğrudur,zaten yönetmelikte olması gereken de böylesiydi ama biz burayı tartışmıyoruz,tartışılan nokta yönetmeliğin ilgili madde hükmünün uygulama şeklinin işveren tarafından sonradan değiştirilip-değiştilemiyeceği ile değiştirilmesi halinde işci aleyhine(zira önceki duruma göre işcinin ücretinin eksileceği açık)çıkan bu sonucun nasıl değerlendirilmesi gerekeceği hususu hakkındadır.
Kanaatim şudur;"mutlak emredici hükümlerin(örneğin,İK-M.21 son fıkrası gibi,burada işci lehine değişiklik dahi yapılamaz) bulunmadığı hallerde,çalışma koşullarını belirleyen kaynaklar arasında(Anayasa,yasalar,tis,iş sözleşmesi,personel yönetmeliği,genelgeler vs.)uygulama olarak çatışma olması-çıkması durumunda,işcinin yararına olan düzenleme yada uygulamanın tercih edilmesi,olayımızda ise bundan sonra işe girecekler için yeni uygulamanın başlatılması yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

Bence de bundan sonraki durumlar için yeni yönetmelik geçerli olmalıdır. Sizin kazanılmış hakkınız vardır.
Ben bu personel yönetmeliğini okudum biliyordum işi o yüzden kabul ettim denebilir.
Ancak samimi söyliyeyim . Çok kuvvetli bir argüman değil.