Ulusal Bayram Ve Dini Bayram.Çalışanlara Fazla Mesai Ücreti Yerine İzin Kullandırma

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Ulusal Bayram Ve Dini Bayramlarda Çalışanlara Fazla Mesai Ücreti Yerine İzin Kullandırılması Yasal Mıdır?
2429 sayılı Kanunun ile Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri tanımlanmıştır.

Bu sene iki bayram iç içe geçmiş olarak kullanılacaktır.

1.)Dini Bayram olan Kurban Bayramı

2.)Cumhuriyet Bayramı olarak.


Kanun tanımlamasında;

1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

Kurban Bayramı; Arife günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.

Toplamda iç içe giren bu bayram 6 gün olacaktır.

29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.Fakat işyerinin açık olmasında cezai bir uygulama da yoktur.

Yargıtay'da kanunsuz suç ve ceza olmaz prensibinden hareketle buna ilişkin davaları reddetmiştir.

4857 sayılı İş Kanununda bu konuyla ilgili düzenlemelere yer verilmiştir.

Özellikle ½ olan arife günü çalışmalarında Fazla mesai yada Fazla çalışma olgusunu değerlendirmek suretiyle çalışmada ücret yönü değerlendirilir.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde çalışanlara bir günlük yevmiye fazladan ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.

Toplu İş Sözleşmesine tabi işyerlerinde bu çalışmalar karşılığında %50,%100;%150;%200 olmak üzere artırımlı ödemelere de yer verilmiştir.

Bu günlerde çalışan işçilere işverenleri ücret ödemeyerek izin kullandırmaya 4857 sayılı İş Kanununda yer verilmemiştir.

Bu yönde hareket eden işverenleri İş Kur ve Çalışma Müdürlüklerine şikayet ettiğinizde haklarında İdari Para Cezası uygulaması yapılacaktır.

İşçiler için bu konuda imzalı ücret bordrolarında ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından daha fazla çalışıldığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin alacağının bordroda görünenden daha fazla olduğu yönünde bir ihtirazi kaydının bulunması halinde, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının ispatı her türlü delille yapılabilir. Buna karşın, bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olanın dışında ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının yazılı delille kanıtlaması gerekir.






Kaynak : Vedat İlki
 

Benzer konular

Üst