Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
Veysi Seviğ - Bumin Doğrusöz 22.10.2008 Referans

Yabancı taşımacı firmalara Türkiye'den müşteri bularak aracılık işi yapıyorum. Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesna tutulmaktadır. Bizim yapmış olduğumuz iş yurt dışına müşteri temini olup, bu iş yabancı ülkelerle Türkiye arasında yapılan ve aynı zamanda Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki taşımacılık işini de içine almaktadır. Biz de bu istisnadan yararlanabilir miyiz?

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 14. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 24.12.1984 gün ve 84/ 8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işlerinin vergiden istisna olduğu hususu karara bağlanmıştır.
Söz konusu istisna sadece taşıma işini kapsamaktadır. Bir başka anlatımla söz konusu istisna kapsamına yabancı ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkeden başlayıp Türkiye'de sona eren ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşımacılık işleri girmektedir.
Ancak taşımacılık işinin istisna kapsamında olabilmesi için mevcut mevzuat çerçevesinde yapılan bir taşımacılık işinin bizzat gerçekleştirilmesi gerekir. Buna göre taşımacılık işinin bizzat firmanızca üstlenilmiş olması veya tamamının veyahut da bir kısmının başka firmalara yaptırılması halinde gerek taşıma işini yaptıran kişiye karşı muhatap olarak işi üstlenen, gerekse ikinci derecede yüklenici pozisyonunda olarak nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamındadır.
Buna karşılık taşıma işinin aracılık yapan firma tarafından üstlenilmemesi halinde söz konusu istisnadan yararlanmak mümkün değildir. Bir başka anlatımla sadece uluslar arası taşımacılıkla ilgili olarak araca yük bulma ya da yüke araç bulma şeklinde verilen aracılık hizmeti ile bu faaliyet dolayısıyla alınan komisyonlar, uluslar arası taşımacılık hizmeti olarak değerlendirilmemekte olup, söz konusu aracılık hizmeti karşılığı alınan komisyonlar katma değer vergisine tabi tutulmaktadır.
Benzer bir konuda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bir özelgede de "Uluslar arası taşımacılık komisyonlarının katma değer vergisine tabi olduğu" bildirilmiştir. ( 30.07.2008 gün ve KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.14.6683) (V. Seviğ)
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Sn. Nane


Eline sağlık. İlginç bir özelge. Genel uygulamaya ters.
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Merhaba,

Üstad,

Genel Uygulama neden ters olsun ki.
Faaliyet türkiye içinde yapılıyor. Hizmetin adı komisyonculuk. İhraç kaydıyla teslim gibi ihracata konu mal veya hizmetin kendisiyle alakalı bire hizmet te değil.

Bana Ters gelmedi.....

Saygılarımla,
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Uçak bileti satışı da komisyonculuk. Dış hat uçak bileti satanlar kdv ödüyor mu?
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Merhaba,

Evet Üstad, ödüyor.

Acentası olduğu firmaya kesiyor faturasını;

Müşteriye yansıtacağı zamanda komisyon tutarına KDV uyguluyor.
Elimde bu şekilde düzenlenen faturalar var mesela,

Saygılarımla,
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Hayır yanılıyor olmayasın. dış hat uçak bileti komisyonundan söz ediyoruz.
Dış hat uçak bileti, taşımacılık istisnasına girer. Acentaların almış oldukları dış hat hizmet bedeli kdv den muaftır.
Sizin faturalarda görmüş olduğunuz (tax) alan vergisidir.
Bu dış hat bileti ile ilgili her türlü komisyon, hizmet bedeli over (extra komisyon) KDV den muaftır.
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Merhaba,

Bahsettiğim firmaya cumartesi günü gittiğimde kontol edip, dökümünü yazarım üstad

Saygılarımla,
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Merhabalar,

Syn nane'nin foruma aktardığı özelgede belirtilen uluslararası taşımacılık komisyonlarının kdv sine tabi olması durumunun fiilen yaşanan bir olay olduğunu, hatta dış hat uçak biletleri komisyonları ile ilgili gelirler kontrolörlerinin büyük seyahat acentalarına bu konu ile ilgili epey bir ceza kestiklerini duymuştum. bu nedenle sektördeki benzer işler yapan bir çok firma komisyon bedelini ayrı göstererek kdv hesaplıyor. yapılan işten ne kadar kazandıklarını fatura üzerinde göstermeleri ise ayrıca bir KDV oluyor :)
 
Ynt: Uluslararası Taşımacılıkta İstisna

Burda komisyonculuk işlemi farklı bir dahili ticaret olarak yorumlanıyor.

Taşımacılık işinin uzantısı olarak görülmüyor

Ancak limanlarda aynı şeyi yapan gemi acentalarına ise istisna uygulanıyor. yahut dış hat uçak bileti satan seyahat acentasına da uygulanıyor.
Benim vurgulamak istediğim konu bu idi.
 

Benzer konular

Üst