fonradar

USD hesap

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
bir firma bize devamlı usd faturası kesiyor borcumuzu usd üzerinden ödüyoruz yıl sonu mutabakat yapalım kur farkını hesaplayıp hesabı kapatalım istiyoruz tutturmuşlar tl bizde yok öyle hesap tutmuyoruz her şey usd üzerinden diye oysa ben orcuma itiraz etmiyorum ki usd sabittir borcum usd hesabımdan öderim bunlar tl ye çeviripona göre muhasebe yapmıyormu da usd olarak mizanımız gelir tablomuz bilançomuz diyor bizde eskiden usd tutardık ama tl ye çevirirdik mizanları da usd imiş ben ilk defa karşılaşıyorum bu durumla olabilirmi böyle bir şey?
 
Ynt: USD hesap

SADE USD BAZLI muhasebe tutuluyormuş tl hiç yok bu mümkün mü?serbesk bölge kirası
 
Ynt: USD hesap

Sayın Aday,
Türk Vegi Kanunlarına göre Defterler TL cinsinden tutulur. USD cinsinden yapılan işlemler ise O günkü kurdan gösterilerek muhasebeleştirilir. VUK'un Değerleme hükümlerine göre mutlak suretler Kur farkı hesaplaması yapılması gereklidir.
Diğer tarafdan serbest Bölgede bir firma ise; tam mükellefiyete tabi gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin (adi ortaklıklar, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) serbest bölgede faaliyette bulunan şubeleri ile serbest bölgede faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişilerin serbest bölge dışında ancak Türkiye sınırları içerisinde faaliyette bulunan şubeleri hariç olmak üzere, serbest bölgede faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerden isteyenler, defter kayıtlarını Türk para birimi dışında (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca, kuru günlük olarak belirlenen) herhangi bir yabancı para birimi ile de yapabilmeleri mümkün bulunmaktadır. ( 348 Seri No.lu VUK Genel Tebliği )

Ancak Türk firması değerleme hükümlerine göre kur farkını kendi hespalarında fatura kesmeden gösterecek ve kur fakrı gelirini veya giderini sonuç hesaplarına yansıtacaktır.
 
Ynt: USD hesap

Bahsettiğiniz firma kur farkını fatura olmaksızın kendi bünyesinde kapatmaktadır.
Kestiği faturanın 10.000 usd *1,8 = 18.000 TL. olduğunu kabul edersek ödeme yapıldığında kur ne olursa olsun faturanın TL. tutarını kapatıp aradaki farkı kur farkı geliri/gideri olarak kayıt yapıyordur. Fatura kesilmediğine göre bundan farklı bir işlem yapamazlar.
 
Üst