Ynt: Üstadlar kesin mizanda bankalar yanlış girilmiş ne yapmak lazım?
Sn.nguroy,
Hayırlı günler.
VUK Fatura ve Fatura yerine geçen belgeler 236-242. maddeler arasında düzenlemiştir.Bu maddelerde Bankalara ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Bu boşluk VUK 243 nolu genel tebliğ ile düzenlenmiştir.Burada da belge düzenlemeleri zorunluluğu getirilmesine rağmen verilmesi mecburiyeti yoktur.
Dönelim işin pratiğine:
*Yatırdığın para için dekont veriliyor.
*Çektiğin para için dekont veriliyor.
Diğer işlemler ise nedense evrak verilmesi istemeye bağlı hale geliyor.Bu da zaman kaybına neden
oluyor.Hiç bir tarife yok.Vur abalıya.Bazı müşteriden hiç alma,bazısından o andaki keyfin ne istiyorsa
ona göre kazık ayarla.
Halbuki düzenlenmesi tebliğ ile getirilen işlemin verilmesi mecburidir haline getirilmesi bu sorunu halledecek ve şeffaflık gelecektir.
Banka ..Bankası Kandıra şubesi,Paranın bankada karşılığı olmadığı için Sakaryadan hesap numarası isteniyor.Bizde ayrılıyoruz.Para Sakarya daki hesaba ertesi günü havale ediliyor.Allınan ücret 420
TL.Bu durumda ilgili Bankaya telefon açıyoruz.Sonuç yok.Genel Merkezlerine şikayet etmek istiyoruz.
Deneyin görün.Sadece hatırlarını bol bol anmakla avunuyorsunuz.Müfettiş talep eden dilekçe veriyorum.Cavap işlemde hata bulunmamaktadır.
Tabiki 10 TL lik yol için 420 TL verecek kadar enayi değildim.Fakat sistem beni bu hale getirdi.
Demektesiniz ki ATM v ar,İnternet var,cep bankacılığı var
.Evet var.
Varda çare değilki.Adamlar ve bayanlar kazığı yontmuşlar bir kere çare yok kaçamıyorsun.
Adınıza yatan para Kandıra,almaya gidiyorsunuz.Para yok.Hesap numarası istiyorlar.
1. yol vermek
2.yol ertesi gün tekrar gelmek.
Birinci yolu tercih etmenin aptallık olduğunu bilmemek ayıp olmasa gerektir.
Para geliyor.420 TL eksik
.Neden demekten başka bir soruda yok
.Havale ücreti demekteler.
Açıyorsun Banka Müdürü toplantıda,Müdür muavini toplantıda.Kalanla görüşüyorsun.Böyle demekteler.
Şindi geriye tek yol kalıyor.
Hukuki yol.
İşte orada duruyorum.Davayı açacağın il başka,420 TL için harcayacağım emek,zaman benim için daha değerli.
Sağlığım daha değerli.
Nemi yapıyorum.
İlgili bankanın adı geçen her yerde o bankayı ve o şubede çalışanları yad ediyorum.
Benim için ciddi bir rahatlama sağlıyor.
Tavsiye ederim.
İşte bu yüzden attan düşenin halinden attan düşen anlar mantığı ile yazdım.Yazdımki insanların
kendilerini savunmaları için bir mekanizma oluşsun.
Tabiki serbest piyasa da bizim serbest kazıklama da olmasın.
Bu ve buna benzer örnekleri diğer bankalarlada evraklı olarak veririm.Müfettişlerin gelmeden ve dinlemeden hatta görmeden verdikleri klişe cevaplarıda veririm.
Veririmde dinleyen olmadıktan sonra sadece bu özgür alanda yazıyorum.
Hatta öylesine bir olayla karşı karşıya kaldım gülersiniz.---- Banktan tarafıma kredi kartı şifresi geldi.
İlgili ---- Bank ile hesabım yok,kredi kartım yok.Şifre geliyor.Gittim en yakın şubelerine.Tarafıma Kredi kart tahsis etmişlermiş.şifre önce gelmiş miş.Neyse iptal edin dendiğinde kart aidatı bile istemek
haddini aşmışlığını gösterdiler.Bereket Müdür anlayışlı imişite bari o kazıktan kurtıulduk.Tüm bu trajik olayların evrağı var.
Bu sebeple Bankaların aldığı verdiği evrakların alınıp verilme mecburiyeti ve disiplini sağlanmalıdır.