Utanç Tablosu

Şirkette Çalışıyorum ve başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum.
Belgeyi yeni aldım ve şirkette kullanmak istediğimi yöneticilere ilettim.Onlarda YMM yle görüştüler ve YMM bana dediği kelime Şu " Senin belgeyi alman hiç birşey ifade etmez "
" ben bir şirkette 4 tane belgeli çalışan biliyorum " " belge çok önemli değil " kelimelerini kullandı. Bir meslek mensubu olarak YMM nin bu şekilde kendi menfaati doğrultusunda bu ifadeleri kullanması sizce yakışık birşey mi ? Ben Bu YMM arkadaşa birşey demiyorum sadece Allah a havale ediyorum.

İşte meslek bu ve bunun gibi nedenlerle bir yerlere gelemiyor.Birlik yok beraberlik yok herkes birbininin kuyusunun kazmak için uğraşıyor.

Ynt: Utanç tablosu

Belgemi 25 yaşımı bitirmek üzereyken aldım.26 yaşımda bürom vardı. Büroyu açtığım ilk onbeş günde baht bu ya mükellefimin biri incelemeye çağrıldı.
Denetmen beni görünce küçücük bir kız çocuğunu karşısına almanın verdiği güvenle, benle alay etti, sana ödev vereyim git oku gel, yarına cevabını söyle dedi, mükellefimin yanında beni sürekli sorularıyla sıkıştırdı, küçümsedi, mükellefi başka tanışık olduğu muhasebecilere yönlendirmek istedi.
Sonunda sabrım taştı, '' Neden böyle yapıyorsunuz dedim, genç, hevesli bir meslek mensubunun hayallerini daha en başından kırıyorsunuz, yaşama şansı vermiyorsunuz, destek olup tebrik edeceğinize, köstek oluyorsunuz dedim, bence bu yüzden bu ülkede gelir idaresi ve muhasebeciler başarılı değiller, bu yüzden mali yapımız sorunlu dedim. Gerçekten çok üzgünüm bu davranışınız için'' dedim.
Hiç beklemediğim bir andan ''Sibel Hanım çok özür dilerim, sanırım biz mali müşavirleri küçümsemeyi, onları hep dolandırıcı gibi görmeye alışmışız, davranış şeklimiz otomatikleşmiş'' dedi.

Bence en iyi yerlere gelmiş, olgun kişilerin kendilerine güvenleri olmalı, komplekslerinden arınmış olmalı, gençlere yardım etmeli,
Demek ki korkularından endişelerinden sığrılamamış,
Bence şimdiye dek sizin staj aşamanızdan belge alma sürecinize kadar sizle ilgilenmeli, ortak çalışma şartlarınızı hazırlıyor olmalıydı oysa muhasebe kadrosundan birinin belge aldığından şu an itibariyle haberdar olmuş,
Bence siz ondan önce olgunluk gösterin, siz onu anlayın!!!!

bu durum malesef çok yaygın.yeni belgesini alanı hemen rakip olarak görürler.ama bunu belli etmemek için psikolojik bir oyun oynamaya başalrlar.belge önemli değil pratik önemli ayakları falan filan.sen boş ver kendi yoluna bak.onların hepsi de aynı yoldan geçti ve geçtiği yerleri de unuttular.sana tavsiyem kim ne derse desin moralini hiç bozma.sen işini iyi yapmaya ve mesleğine gerekli özeni göster ,çaılış çabala.bekledin saygı ve değer sana verilmeyecek; sen alacaksın.bu dünyanın menfeat dünyası olduğunu hiç aklından da çıkarma.sana iyi şanslar dilerim bu yolda sayın mali müşavirim.

ben alıştım artık böyle durumlara sende alışırsan iyi olur olağan şeyler

mesleğimize verilen değer bu işte oku, sınavlara gir, geceni gündüzüne kat
ymm nin ve denetmenin yaptığına bakarmısınız
söylenecek çok şey varda neyse

Sevgili Arkadaşım Ömer Faruk Size ve Sibel hanıma öncelikle belgeniz hayırlı olsun diyorum.. (belki Sibel Hanım daha tecrübeli bir meslek mensubudur bilmiyorum)

Birkaç gün önce YMM lerin karşı kayıt incelerimi başlıklı konuya bir cevap yazmıştım.
Evet önce biz ne istiyoruz.. bunu bilmemiz gerekli Sizin karşılaşmış olduğunuz olayda YMM nin küsümseyici tavrı çok yanlış ama .. Diğer cevapta Sibel hanım olaya o kadar net bir tavır ile yaklaşmış ki; karşısındaki denetmen mahcubiyetini dile getirip özür bile dilemiş.. siz duruşunuzu ne kadar net gösterirseniz.. yeriniz o kadar sağlam olacaktır.. buna emin olun..

Çünkü yapmış olduğunuz meslek emin bunu gerektiriyor..

cabri ' Alıntı:
Sevgili Arkadaşım Ömer Faruk Size ve Sibel hanıma öncelikle belgeniz hayırlı olsun diyorum.. (belki Sibel Hanım daha tecrübeli bir meslek mensubudur bilmiyorum)

Birkaç gün önce YMM lerin karşı kayıt incelerimi başlıklı konuya bir cevap yazmıştım.
Evet önce biz ne istiyoruz.. bunu bilmemiz gerekli Sizin karşılaşmış olduğunuz olayda YMM nin küsümseyici tavrı çok yanlış ama .. Diğer cevapta Sibel hanım olaya o kadar net bir tavır ile yaklaşmış ki; karşısındaki denetmen mahcubiyetini dile getirip özür bile dilemiş.. siz duruşunuzu ne kadar net gösterirseniz.. yeriniz o kadar sağlam olacaktır.. buna emin olun..

Çünkü yapmış olduğunuz meslek emin bunu gerektiriyor..

Aynen katılmakla beraber ve diyorum ki :Saygınlık verilmez, alınır

Biraz baroları ve avukatları örnek alırsak ,yani onlar gibi birlik olursak bu sorunların üstesinden geliriz,itibar kazanırız,baksanıza barolara nerdeyse adamlar hükümet kurup ülkeyi yönetecekler,ne güzel....bahsettiğiniz ymm ve bunun gibi hazımsızlar ve kompleksliler yüzünden yerlerde sürünüyor güzelim meslek

;D
bende stajyer mali müşavir olarak konuya cevap yazmak istedim.
İnsanlar ne kadar laçka da olsa arkadaşlar boşverelim onlara ve kendi yolumuza bakalım.
Herkez kendi ayıbından sorumludur. Bırakın böyle terbiyesizler olsun, eninde sonunda kendi saygı ve doğrularımızla kazanacağız. Eee ne demişler : "nerden geldiğini unutma". demekki onlar unutmuşlar.
O ayıbı yapanlara ben gülerim ha ha ha ;D

memlekette birlik beraberlik yok ki insanlar sadece kendileri için yasıyorlar olay bu bence toplumun kanayan yarası bu bir toplumsal sorun aslında ince düşünen bireyler olamamak hiçbir gelişmiş üklede böyle tablolar göremezsiniz yetişin insan kalitesine bağlı demek ki bi yerlerde bi eksiklik var.Ama içimde hep yeni nesil çok iyi olacak diye bir his var 200 yıldır biz bişeyleri eksik yapıyoruz hadi artık ayaklanma zamanı bizim görevimiz mesleğimizde kalitenin artması,birlik beraberlik içinde olmamız v.s.Hadi yeni nesil SMMM ve YMM ler buyurun ben sonuna kadar varım artık onurumla yasamak istiyorum ya siz...

aslında firmanın resmi muhasebesini almak isteyende de kabahat var mutlaka güle oynaya gel muhasebemezi tut demezler pastalar paylaşılmıştır.öyle kolay değil defter almak başka muhasebecinin elinden

üniversite eğitimi , 2 sene staj , ödenen paralar , zorlu sınavlar , iş stresi bir taraftan. kimse bu belgeleri bakkaldan almıyor. bu kadar uğraşının , alın terinin sonunda , bu şekilde bir aşağılanma , hor görülme , adam yerine konmama gibi basit ve adi bir tepki ile karşılaşmak ne kadar üzücü. oysa mesleğimiz o kadar saygın ve önemli bir meslek dalı ki... bir ülke ekonomisnin en önemli gelir kaynağı vergiler değilmi? peki mükellef ile devlet arasında köprü görevi gören en önemli eleman muhasebeci değilmi? ne kadar önemli bir konumda olduğumuzun neden farkında değilller. meslek hayatında ister 1 günlük ister 40 yıllık olsun her meslek mensubu aynı derecede saygıyı hak ediyor.

Bu saygınlığı hiç kimse bize vermez. Bunu ancak kendi davranışlarımız, duruşumuz, birlikteliğimiz, yaptığımız işlerin sonuçları sağlar veya yok eder.
Herşeyin başı birlikte hareket edebilme kültürüne sahip olabilmektir.Bu sosyal davranış yerleştikçe kazanımlar da buna koşut olarak artacaktır.

nguroy ' Alıntı:
Bu saygınlığı hiç kimse bize vermez. Bunu ancak kendi davranışlarımız, duruşumuz, birlikteliğimiz, yaptığımız işlerin sonuçları sağlar veya yok eder.
Herşeyin başı birlikte hareket edebilme kültürüne sahip olabilmektir.Bu sosyal davranış yerleştikçe kazanımlar da buna koşut olarak artacaktır.

çok haklısınız , herşey kendi elimizde. fakat tek isteğimiz ön yargı ile karşılaşmamak. mesela burada arkadaşın anlattığı olay gibi.

bende başımdan geçen bir olaya değinmek istiyorum.. Stajerliğimin henüz başında; dosya açtırmam gerekirken sorumlu sıfatıyla imza atması gereken YMM imza atmak istememişti... Ben benim gibi birak kaç arakdaşın daha olduğunu duymuştum...

Ama bu tutum beni yıldırmadı aksine daha bir ateşledi..

"Sabretmesini bilenin her şey ayağına gelir..."

ömer faruk arkadaşım belgen hayırlı olsun.
bende smmm yim ve çalıştığım yerde 3 tane smmm var.bağımsız denetim şirketi yani ymm var.bütün raporları onlar imzalıyor.biz belgemizi kullanamıyoruz daha doğrusu kullanılabileçek bir durum yok.şirket beyannamelerini ve bağımsız denetim raporunu ymmden almak zorunda böyle bir durumda yapaçak bişeyde yok zaten.belge sadece sana olan bakış acısında bişeyler ifade edebiliyor.arkadaşım sen nasıl bir beklenti içindeydin.büyük şirketlerde malesef ymmnin dediği doğru belge yıllık aidatlarını ödemeten ve bazı insanların sana kendine güveni yok, belgesi var burada sürünoyor gözüyle bakmasından başka bir işe yaramıyor.

saygı verilmez alınır sözüne katılmıyorum mesleğe karşı önyargı var kişinin başarısı çalışması kişiliği önemli değil mali müşavirse yeterlidir hor görülmesi için.
bu meslek serbest meslek güçlüysen kazanırsın
büyük balık küçük balığı yer meselesi

ömerfaruk ' Alıntı:
Şirkette Çalışıyorum ve başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum.
Belgeyi yeni aldım ve şirkette kullanmak istediğimi yöneticilere ilettim.Onlarda YMM yle görüştüler ve YMM bana dediği kelime Şu " Senin belgeyi alman hiç birşey ifade etmez "
" ben bir şirkette 4 tane belgeli çalışan biliyorum " " belge çok önemli değil " kelimelerini kullandı. Bir meslek mensubu olarak YMM nin bu şekilde kendi menfaati doğrultusunda bu ifadeleri kullanması sizce yakışık birşey mi ? Ben Bu YMM arkadaşa birşey demiyorum sadece Allah a havale ediyorum.

İşte meslek bu ve bunun gibi nedenlerle bir yerlere gelemiyor.Birlik yok beraberlik yok herkes birbininin kuyusunun kazmak için uğraşıyor.

Merhaba,

Ne bekliyordunuz;

Yeminli Mali Müşavirle tam tasdik sözleşmesi imzalayan bir firmanın mali müşavirin imzasına zaten gerek yok. İmzanızı nerde kullanacaksınız ki. Ne yani yeni ehliyet almış olsanız servis münibüsünü ben kullanayım mı diyeceksiniz.

Ha ben bu kadar uğraştım çalıştım belgemi aldım en azından beyannamelerde imzam bulunsun hevesimi alayım derdindemisiniz. Mesleğini layıkıyla yapmak niyetinde mi.

Muhasebe mesleğini layıkıyla yapmak; derdimiz bu olmalı. Bir yerlere ismim çıksın, bir kaç yere imza atayım; bu değil zaten mali müşavirlik ünvanı.

Mesleğinizi layıkıyla yapmak için beyannamelerde imzanız olmasına gerek yok. Bunu imzanızı kullanmadanda yapabilirsiniz.

Ha bu kadar uğraştım bari formalite icabı olsa bile beyannameleri imzalayım hevesimi alayım sa.

Genç arkadaşım imzanız o kadar ucuz değil. Formalite icabı kullanıp harcamayın.

Saygılarımla,

hakikaten doğru çok farklı bir kulvarda aldığımız yetkiyle gerçek dünyada birşeyler yaparım sanıyorsun bakıyorsun ki işler çoook farklı.... servis aracını kullanmak istemek benzetmesine katılıyorum.. ama 4 yıl boyunca o sınav bu sınav sınava meslekten değil kitaptan hazırlan.. sonra kuş gibi ortada kal stajında da aman aman birşey öğrenememişsen al ruhsatı as duvara, çabala da çabala, rezil olmak pahasına bu işin içindeyiz..hakikaten belge birşey değilmiş.. serbest meslek yapmakta herkese göre değil..yine de açacağım büroyu... inadına hayatın.. bakış açılarının .. önyargıların .. ben mali müşavir olunca bir baktım etrafımdaki herkes bu işten anlıyormuş meğer ..en az 100 150 mükellef bulman lazım diyen bile çıkıyor.. inanılır gibi değil...bağımlı olmak daha kolay herhalde ama birçoğumuz bu ikilemdeyiz hepimizin hakkında hayırlısı diyorum.

SİBEL ' Alıntı:
Belgemi 25 yaşımı bitirmek üzereyken aldım.26 yaşımda bürom vardı. Büroyu açtığım ilk onbeş günde baht bu ya mükellefimin biri incelemeye çağrıldı.
Denetmen beni görünce küçücük bir kız çocuğunu karşısına almanın verdiği güvenle, benle alay etti, sana ödev vereyim git oku gel, yarına cevabını söyle dedi, mükellefimin yanında beni sürekli sorularıyla sıkıştırdı, küçümsedi, mükellefi başka tanışık olduğu muhasebecilere yönlendirmek istedi.
Sonunda sabrım taştı, '' Neden böyle yapıyorsunuz dedim, genç, hevesli bir meslek mensubunun hayallerini daha en başından kırıyorsunuz, yaşama şansı vermiyorsunuz, destek olup tebrik edeceğinize, köstek oluyorsunuz dedim, bence bu yüzden bu ülkede gelir idaresi ve muhasebeciler başarılı değiller, bu yüzden mali yapımız sorunlu dedim. Gerçekten çok üzgünüm bu davranışınız için'' dedim.
Hiç beklemediğim bir andan ''Sibel Hanım çok özür dilerim, sanırım biz mali müşavirleri küçümsemeyi, onları hep dolandırıcı gibi görmeye alışmışız, davranış şeklimiz otomatikleşmiş'' dedi.

Bence en iyi yerlere gelmiş, olgun kişilerin kendilerine güvenleri olmalı, komplekslerinden arınmış olmalı, gençlere yardım etmeli,
Demek ki korkularından endişelerinden sığrılamamış,
Bence şimdiye dek sizin staj aşamanızdan belge alma sürecinize kadar sizle ilgilenmeli, ortak çalışma şartlarınızı hazırlıyor olmalıydı oysa muhasebe kadrosundan birinin belge aldığından şu an itibariyle haberdar olmuş,
Bence siz ondan önce olgunluk gösterin, siz onu anlayın!!!!

Sayın Sibel Hanım öncelikle tüm Vergi Denetmenlerinin muhasebecilere bakış açısının bu olmadığını bilmenizi isterim. Ben bir Vergi Denetmeni olarak size karşı yapılan bu yanlış davranıştan dolayı şahsen özür dilerim. Sakın aşkınızı şevkinizi kırmayın. Bu devletin ve milletin sizin gibi genç insanlara ihtiyacı var.