fonradar

Vadesiz Senede Dayanarak Kasaya Giriş Kaydı Yapılırsa

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,588
Konum
İSTANBUL
VADESİZ SENEDE DAYANARAK KASAYA GİRİŞ KAYDI YAPILIRSA

SORU: İki yıldır müşterimizden almış bulunduğumuz vadesi olmayan iki senedi kasamızda muhafaza ediyoruz. Bu işlemin nedeni müşterimizin "Borcumu hemen ödeyeceğim" demesidir. Biz bu senetlerin toplamını kasamıza nakit girişi şeklinde gösterdik. Müşterimizin durumu bozulması nedeniyle biz bu defa kendisinden 180 gün vadeli senet aldık. Bu nedenle kasa yekûnuna dâhil olan bu miktarı muhasebe maddesi ile çıkartarak senetleri hesabına alabilir miyiz?
YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 353/6 maddesi hükmü gereği olarak öncelikle yapmış bulunduğunuz ve yapacağınız muhasebe maddesi nedeniyle, muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslarla örtüşmeyen bu işlem için 3500 TL özel usulsüzlük cezası ödemeniz gerekebilecektir.
Bilindiği üzere tek düzen hesap planında yapılması söz konusu olan muhasebe işlemlerinin hangi hesaplara işlenebileceği hususu açıklanmış olup, işlemlerin bu açıklamalar çerçevesinde muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca böyle bir muhasebe işleminin gerçek özellikleri büyük bir olasılıkla yapılması muhtemel incelemede inceleme elemanı tarafından araştırılacaktır. Eğer yapmış bulunduğunuz bu hatalı kaydın, sadece bir bilgi yetersizliğinden kaynaklandığı anlaşılırsa, bu takdirde hakkınızda sadece usulsüzlük cezası uygulanacaktır.



(V. Seviğ)
 
Üst