Vakıflarda Kira Geliri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mes_ar

Tanınmış Üye
Merhaba arkadaşlar,
bir vakfa şu ana kadar elde ettiği kira gelirlerinden dolayı vergi ceza ihbarnamesi geldi. Vakıflar gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olmadığı halde "kira gelirinden dolayı" vergi mi ödemeli?

sayın mes_ar,

vakıf'ın iktisati işletmesi kurumlar vergisi öder,vakıflar kurumlar vergisine tabii değildir bunların iktisadi işletmeleri kurumlar vergisine tabiidir.
Vakıflar rekabet ilkeleri gereği diğer ticari işletmelerle aynı işi yaparlar ise vergiye tabii olurlar,para kazanmak için işlettikleri işlerden dolayı kurumlar vergisi ödemek zorundalar.

İyi Günler.

Büyük ihtimalle gayrimenkul kiralaması nedeniyle iktisadi işletme oluşmuş ve kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmiştir.

Yalnız 2015 yılında sonuna kadar KVK Geçici md.2/1-a'ya göre dernek ve vakıflarca elde edilen ve tevkifata tabi kira gelirleri için iktisadi işletme oluşmuş sayılmaz. Kiracı tevkifat yapmak zorunda olmayan bir şahıssa belki o zaman iktisadi işletme oluşmuş sayılabilir.[TABLE="width: 750"]
[TR]
[TD]

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Öncelikle vergi dairesine gidip neden böyle bir tarhiyat yapıldığını öğrenin. Gayrimenkul kiralaması nedeniyle iktisadi işletme oluşması için çok fazla gayrimenkulunüz olması veya bu iş için ayrı personel istihdam etmeniz gibi kriterler var.
Duruma göre düzeltme talep etme veya dava açma yolunu seçebilirsiniz.

İktisadi işletme oluştuğu yönünde bir tespit var ise kdv yönündende sorumluluk ortaya çıkacaktır

sayın mes_ar,

vakıf'ın iktisati işletmesi kurumlar vergisi öder,vakıflar kurumlar vergisine tabii değildir bunların iktisadi işletmeleri kurumlar vergisine tabiidir.
Vakıflar rekabet ilkeleri gereği diğer ticari işletmelerle aynı işi yaparlar ise vergiye tabii olurlar,para kazanmak için işlettikleri işlerden dolayı kurumlar vergisi ödemek zorundalar.

İyi Günler.

Artı

Ancak götürü usulde vergilendirilen ticaret erbabının kiralaması sonucunda oluşabilir. (Normalde kooperatiflerin kiraladığı gayrimenkulleri götürü usulde vergilendirilen ticaret erbabının kiralaması sonucu kooperatiflerin kira beyanı göstermesi gerekiyor.)

yukarıda yazdığım cevaplar dışında vergi konusu oluşmayacağını düşünüyorum.

İyi Günler.

Son düzenleme:
Ya arkadaşlar iyi güzel söylüyorsunuz da benim yazdığım KVK geç.md.2/1-a hiç yokmuş gibi davranıyorsunuz. Hayır yasal dayanağı olan karşı bir argüman varsa duymak isterim.

Ayrıca Sayın Demiral "götürü usulde vergilendirilen ticaret erbabı" derken sanırım "basit usulde ticari kazanç elde eden ticari kazanç sahibini" kast ettiniz.

Üstad kiraya verilen kişinin mükellefiyeti olmaması durumunda (örnek olarak vakfa ait konutun kiralanması) artı kdv yükü de doğar mı ?
Teşekkür ederim

Eğer kiracı GVK md.94'te sayılan tevkifat yapmak zorunda olanlardan biri değilse iktisadi işletme doğabilir (kesinlikle doğar demiyorum dikkat ederseniz değerlendirmek lazım)->/İktisadi işletme doğarsa, iktisadi işletmeye dahil taşınmazın kiralanması olan yapılan işlem KDV Kanunun 1/3-f'ye göre kdv'nin konusuna girer-> İktisadi işletmeye dahil bir taşınmaz kiralandığı için KDV Kanunu madde 17/4-d maddesindeki istisnadan da yararlanmak mümkün olmyacaktır

Vergi mükellefi olmayan bir kişi kiralıyorsa veya bir vakıf kiralarsa "ticari" olmadığı için KDV doğmaz ancak vakıf değil de vakfın iktisadi işletmesi kiralamışsa KDV ye tabi olur.

Sayın 5520 olaya tamamen ters tarafından yaklaşmışsınız.

1-"Kiralıyorsa" değil "kiraya veriyorsa" demek istediniz sanırım.

2-Yukarıda da belirttim KDV madde 1/3-g'ye göre ticari işletmeye dahil olsun olmasın GVK md.70'te sayılan mal ve hakların kiraya verilmesi KDV'nin konusuna girer.

3-Ancak KDV Kanunu md.17/4-g'ye göre iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin (yine ince bir nokta GVK md.70'te sayılan tüm mallar değil sadece gayri menkuller) kiralanması işlemi KDV'den istisnadır.

4-İktisadi işletmenin oluşup oluşmadığında kritik nokta da KVK Geç.md.2 uyarınca, kiracının GVK md.94'da sayılan vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlardan olup olmamasıdır. Görüyorum ki siz dahil vergi mükellefi olmayan ibaresi kullanılıyor, bu da yanlış bir kullanım zira bir şahısın vergi mükellefi olması GVKmd.94 kapsamında tevkifat yapmak zorunda olduğu anlamına gelmez. Örneğin bir zirai kazanç sahibi vergi mükellefi olmasına rağmen vergilendirmesi zirai işletme büyüklüğü ölçüsü nedeniyle gerçek usulde değil de stopaj ile yapılıyorsa, bu mükellefe "sen vergi mükellefisin GVK md.94'e göre tevkifat yapacaksın" diyemeyiz.

Son düzenleme:
Ustad ozaman
Iktisadi Isletme olusmadigini varsayarsak fatura duzenlememize gerek var mi ? Yoksa fatura duzenleyip uzerinde stopaji gosterip kdv den istisna midir yazacagiz ?
Tesekkur ederim Saygilarimla

Sayın Day-Dream aslında sorunuzun içinde cevabı da var. Ben direkt bir cevap vermek yerine VUK md.229'u aşağıda veriyorum. Özellikle bold olarak belirttiğim ibareler sorunuzun cevabıdır.

[TABLE="width: 750"]
[TR]
[TD]"Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Son düzenleme:
Sayın 5520 olaya tamamen ters tarafından yaklaşmışsınız.

1-"Kiralıyorsa" değil "kiraya veriyorsa" demek istediniz sanırım.

2-Yukarıda da belirttim KDV madde 1/3-g'ye göre ticari işletmeye dahil olsun olmasın GVK md.70'te sayılan mal ve hakların kiraya verilmesi KDV'nin konusuna girer.

3-Ancak KDV Kanunu md.17/4-g'ye göre iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin (yine ince bir nokta GVK md.70'te sayılan tüm mallar değil sadece gayri menkuller) kiralanması işlemi KDV'den istisnadır.

4-İktisadi işletmenin oluşup oluşmadığında kritik nokta da KVK Geç.md.2 uyarınca, kiracının GVK md.94'da sayılan vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlardan olup olmamasıdır. Görüyorum ki siz dahil vergi mükellefi olmayan ibaresi kullanılıyor, bu da yanlış bir kullanım zira bir şahısın vergi mükellefi olması GVKmd.94 kapsamında tevkifat yapmak zorunda olduğu anlamına gelmez. Örneğin bir zirai kazanç sahibi vergi mükellefi olmasına rağmen vergilendirmesi zirai işletme büyüklüğü ölçüsü nedeniyle gerçek usulde değil de stopaj ile yapılıyorsa, bu mükellefe "sen vergi mükellefisin GVK md.94'e göre tevkifat yapacaksın" diyemeyiz.

Sayın koraykarakaya, düzeltmeleriniz teşekkür ederim.

"Kiralıyorsa" ibaresi ile kastettiğim "kiraya veriyorsa" dır. Yanlış kulanmışım.

Öte yandan vermiş olduğum cevapta GVK veya KVK açısından birşey söylemedim, sadece KDV doğup doğmayacağı yönünden bir değerlendirme yapıp vergi mükellefiyeti bulunmayan bir kişi sahip olduğu gayrimenkulu kiralarsa KDV doğmayacağı ifade etmeye çalıştım.

Rica ederim, ama maalesef yine benzer terminolojik hatalar yapıyorsunuz. Kısaca bıkmadan bir kez daha tekrar etmek isterim ki;

1-Taşınmaz kiraya verilmesi KDV'nin konusuna girer, ancak iktisadi işletmeye dahil olmayan taşınmazların kiraya verilmesi KDV'den msütesnadır.

2-Kiralamada KDV istisnası kiraya verenin vergi mükellefi olup olmaması ile ilgili değil, taşınmazın iktisadi işletmeye dahil olup olmamasına bağlıdır.

3-Aslında ben sizin ne demek istediğinizi anlıyorum, ancak mesleğin henüz başındaki arkadaşların yanlış terimlere alışmasından korkuyorum. Vergi jargonunun doğru kullanılması hakkında aşırı duyarlıyım sanırım.

4-Üniversitede 3 ve 4.sınıfta okuduğumuz Türk Vergi Sistemi kitaplarını ara sıran karıştırmak lazım ki ben aklıma geldikçe yaparım. Böylece verginin konusu, vergi mükellefi-vergi sorumlusu, istisna-muafiyet gibi kavramları günlük pratikte karıştırmayalım bir birbirine.

Vergi mükellefiyeti olmayan bir kişinin sahip olduğu gayrimenkul zaten iktisadi işletmeye dahil olamaz diye düşündüğüm için o şekilde yazdım.

Ancak diğer hususlar sanırım alışkanlık olmuş, "kiraya vermek" "kiralamak" gibi.

...........

3-Aslında ben sizin ne demek istediğinizi anlıyorum, ancak mesleğin henüz başındaki arkadaşların yanlış terimlere alışmasından korkuyorum. Vergi jargonunun doğru kullanılması hakkında aşırı duyarlıyım sanırım.

4-Üniversitede 3 ve 4.sınıfta okuduğumuz Türk Vergi Sistemi kitaplarını ara sıran karıştırmak lazım ki ben aklıma geldikçe yaparım. Böylece verginin konusu, vergi mükellefi-vergi sorumlusu, istisna-muafiyet gibi kavramları günlük pratikte karıştırmayalım bir birbirine.

Size hak veriyorum. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.

Peki o zaman ben size 1-2 soru soracağım müsaadenizle. Konunun iyice netleşmesi için;

Bay (A) toptan gıda ticareti ile uğraşan ve elde ettiği ticari kazanç nedeniyle gerçek usulde ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilen bir vergi mükellefidir. Bay (A)'nın aynı zamanda 1 adet 120m2 konutu olup, bu konut iktisadi işletmesinin aktifine kayıtlı değildir. Bay (A) söz konusu konutu Bay(B)'ye kiraya vermiş olup, aylık olarak 1.000.-TL GMSİ elde etmektedir. Bu durumda gerçek usulde ticari kazancını beyan eden ve vergi mükellefi olan ancak kiraya verdiği konut iktisadi işletmesine dahil olmayan Bay(A)'nın yaptığı kiraya verme işlemi üzerinden KDV hesaplanacak mıdır?