Varislerin bir varise rızaen terk yapmaları durumunda vergi.

Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
31
Veraset ve İntikal vergisi hakkında aşağıdaki sorularımıza cevap verirseniz seviniriz.
1- Varislere düşen intikaller, Veraset ve İntikal Vergisinin istisna hadleri içinde kalırsa vergi çıkmasa bile bu varisler beyanname vermek zorundalar mı?
2- Varislerden bir kaçı kendilerine kalan intikalleri diğer bir varise bırakabilirler mi? Bu durumda oluşacak yeni duruma göre, vergileme hususunda ve trafik ve tapu sicilinde yapılacak işlemler hakkında nelere dikkat etmek gerekir.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederiz.
İsmail Hakkı ÇELİK
 
Merhaba,
Sorunu 2. sorudan başlayarak yanıtlamaya çalışayım.

Varislerden bir yada birkaçı diğer varisler adına haklarından vazgeçebilirler. Bu mümkündür. Yalnız bu işlemin veraset ilamı aşamasında yapılması gereklidir. Aksi takdirde intikaller gerçekleştikten yapılırsa sıradan bir satış veya devirden farkı olmaz ve ilave olarak birçok devir masrafı ortaya çıkar.

Veraset ve İntikal Beyannamesini her durumda vermek durumundasınız. Terekenin muafiyet sınırının altında olması beyanda bulunma zorunluğunu değiştirmez. Beyannamenizi vereceksiniz vergi tutarı "0" olarak tahakkuk edecektir.
 
merhaba

Konuya ilave bilgi:

Veraseten intikaller murisin ölümü ile gerçekleşir. Bu intikal veraset ilamında nüfus kayıtları esas alınarak tespit edilir. Varisler veraset ilamında terekeye iştirak halinde malik olurlar. Sonradan tapu dairesine müracaatla mülkiyetlerini müşterek mülkiyet halinde tescil ettirebilirler.
Veraset ilamında sadece varisler ve bunların terekeden hisseleri tespit edilir. V.İ.V. Kanununun 9. maddesinde beyanname verme müddetini “ölüm tarihini takibeden dört ay içinde” olarak tespit etmiştir. Dolayısıyla mali açıdan mükellefiyetin tesisi ölüm olayı ile gerçekleşir. Mükellefiyetten kurtulmak için mirası reddetmek gerekir. Bu da bu konuda sulh hukuk mahkemesine dava açarak hüküm tesis ettirmekle mümkün olur.
Eğer ölümü takibeden dört ay içinde mahkeme ilamı alınamayacaksa mükellef durumunda olan varisin ihtirazi kayıtla beyanname vermesi gerekir.
Diğer taraftan varislerden birinin diğer varisler lehine feragatte bulunması V.İ.V. açısından ivazsız intikal mahiyetindedir. Dolayısıyla vergiye tabidir.
.........
 
Üst