fonradar

Vergi Avantajı

Üyelik
12 May 2012
Mesajlar
2
Konum
İSTANBUL
merhaba arkadaşlar
sizlere iş ortaklığıyla ilgili sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim..

A VE B 2 inşaat firması 1 ihale için iş ortaklığı yapıcaklar..2 TANE SÖZLEŞME ŞEKLİ VAR HANGİSİ VERGİ AÇISINDAN DAHA AVANTAJLIDIR SİZCE..
ASLINDA İŞİ A FİRMASI YAPICAK
1. İŞ ORTAKLIĞI İŞİ %90 İLE A FİRMASINI TAŞERON OLARAK GÖSTERİP % 10 KISMINIDA 5 ER 5 ER PAYLAŞALIM
2.İŞ ORTAKLIĞI İŞİ % 95 İLE GENE A FİRMASININ BAŞKA FİRMASI OLAN C ŞİRKETİNİ TAŞERON GÖSTERİP (İŞİN BELLİ BİR KISMINA KADAR) KALAN % 5 LİK KISMI İÇİN 2,5 2,5 A VE B OLARAK PAYLAŞALIM DİYORLAR.TABİ A VE B İŞ ORTAKLIĞINA TAHSİLATLKAR İÇİN FATURA KESİCEK

Başlık açarken ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: VERGİ AVANTAJI

Öncelikle belirttiğiniz formüllerin her ikisi de iş ortaklığının tanımına aykırı, çünkü iş ortaklığında ortaklardan her biri işin bir kısmından değil, tamamın sorumlu olmalıdır.

1 Nolu KVK Genel Tebliği madde 2.5.2;

"2.5.2. Unsurları

Kurulacak olan iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi sayılabilmesi için en az aşağıdaki unsurları taşıması gerekir.

Ortaklardan en az birisinin kurumlar vergisi mükellefi olması,
Ortaklığın belli bir işi sonuçlandırmak üzere yazılı bir sözleşmeyle kurulması,
İş ortaklığı konusunun belli bir iş olması,
Birlikte yapılacak olan işin belli bir süre içinde gerçekleştirilmesinin öngörülmesi,
İş ortaklığı ile işveren arasında bir yüklenim sözleşmesinin olması,
Tarafların, müştereken yüklenilen işin belli bir veya birden fazla bölümünden değil, tamamından işverene karşı sorumlu olmaları,
İşin bitiminde kazancın paylaşılması,

Birlikte yapılması öngörülen ve müştereken yüklenilen işin bitimi ve Vergi Usul Kanununda belirtilen mükellefiyetle ilgili ödevlerin tamamının yerine getirilmesiyle mükellefiyetin sona ermesi.

Yukarıda belirtilen genel unsurlar dikkate alındığında, her ortağın işin belli bir bölümünün yapımını yüklendiği konsorsiyumlar iş ortaklığı tanımı dışında kalmaktadır. Bu tür ortaklıklarda (konsorsiyum) her bir ortağın yapacağı işin yüklenim sözleşmesinde açıkça belirtilmesi zorunludur. Ancak, yüklenim sözleşmesinde belirtilmemekle beraber, ortakların kendi aralarında yapacakları sözleşme ile her bir ortağın yükleneceği işin belirlenmesi ve işveren idarece de bu sözleşmenin kabulü halinde, bu tür ortaklıklar da "konsorsiyum" olarak kabul edilecektir."


İlk olarak bahsettiğiniz şekilde bir iş ortaklığı kurulmasının mümkün olmadığı konusunda mutabık kalalım,sonra alternatif çözümler üretiriz.
 
Ynt: VERGİ AVANTAJI

normalde % 50 % 50 yükleme fakat sözleşme ile dediğiniz gibi işveren kabul ederse olabilir. tabiki sorumluluk var buda sözleşmede yer alıcak.. AYRICA firma açılmıyacak zaten çok külfetli bir iş ..ama anlatmak istediğimi anlatamadım sanırım neyse ki sorumun cevabını buldum. genede çok teşekkür ederim yardımlarınız için
 
Üst