fonradar

Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

  • Konbuyu başlatan Sevim Canyakmaz
  • Başlangıç tarihi
S

Sevim Canyakmaz

Ziyaretçi
Merhaba,

Arkadaşlar vergi dairesinde bugün başıma gelen olayı aynen aktarıyorum. Mükellefe ceza salınacakmış

Bir şahıs firması mükellefim 01.10.2011 tarihinde yeni adresine taşındı. Ben ticaret siciline adres değişikliği vermeden evvel vergi dairesine adres değişikliğini 28.10.2011 tarihinde ekine kira kontratı koyup dilekçe ile bildirdim. Yoklamaya bile geldiler.

11.11.2011 tarihinde ticaret siciline adres değişikliği ile birlikte unvan ve iştigal konusu değişikliğini bildirdim. Yalnız sicil, aynı tadil belgesinde bu üç değişikliğinde bir arada olmasını istedi ve bizde noterden yaptırdığımız tadil metninde; hem unvan, hem iştigal konusu, hemde adres değişikliğini aynı belgede tasdiklettik. Sicildende 14.11.2011 tarihinde ilanını yaptırdım.
Bugün 25.11.2011 de, vergi dairesine ilan belgesi, noterden aldığım tadil metni ve yeni ünvanlı sicil tasdiknamesi ile birlikte değişiklikleri bildirmek üzere dilekçe ile başvurusunu yaptım.
Sicil şefi tadil metninde adres değişikliğininde bulunduğunu söylerek, adres değişikliği yanıltıcı olarak daireye bildirdiğiniz için ceza kesilecek dedi.
Ben adres değişikliği dilekçesinide gösterdim. Ama bunu tanımıyorum diyor sicil şefi.
Ceza kesilecek diyor. Yanıltıcı belge vermekten kesilecekmiş ceza?

Böyle birşey olabilir mi?
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

Selamlar
İlginç.
Nasıl bir yorum yapılabilir onu düşünüyorum :)
dilekçenize göre 01.10 da taşındınız.Sicile göre 14.11 de taşındınız.Her iki dilekçede kanuni süresinde verilmiş.Dairenin geç bildirimden dolayı ceza kesmek gibi bir seçeneğide yok.Ama ortada iki dilekçe var. Vergi dairesi haliyle daha resmi olan tescil edilmiş halini kabul ediyor.Sonuçta ilk verdiğiniz dilekçede yanıltıcı ve gerçek dışı kabul ediliyor.Vergi dairesi 2.dilekçeyi işleme alacağından inisiyatifini devlet lehine kullanarak sizi cezalandırmak istiyor.Daireye kalmış,ceza kesmeyebilir de.
Ama ortada verilmiş bir dilekçe var.Görmezden de gelinemez.Kayıtlardan da çıkarılamaz.
Dairenin insafına kalmış,ama yanıltıcı belge olarak değerlendirmek çokta yanlış değil bana göre...
Sık rastlanan bir durum değil maalesef.
Saygılar
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

aslında vergi dairesi sicilden adres değişikliği ile ilgili bir evrak istemediğinden, sicilden evvel vergi dairesi daha önemli olduğu için ( bir ay içinde bildirim zorunluluğu olduğundan) 28.10 da vergi dairesine adres değişikliğini bildirdim.
Ancak adres değişikliğini sicile vermeden evvel, mükellef unvan ve buna bağlı olarakda iştigal konusu değişikliği yaptı. Sicilde ayrı ayrı tadil istemediğinden; her değişikliği gösterir (eski yeni) tadil metni yaptırmamı istedi. Bende hem unvan, hem iştigal konusu hemde adres değişikliğini noterden tasdikletip, sicilden tescilini yaptım 14.11 dede ilanını yaptırdım.
Vergi dairesine bildirilen değişiklik; aslında unvana bağlı iştigal konusu değişikliği ile alakalı, ama sicil ayrı ayrı tadil istemediğinden; hepsi aynı evrakta kaldı. Yanıltıcı durum bundan kaynaklanıyor. Bunu böyle anlattıysamda yararı olmadı. Daire ceza kesilecek dedi bana.
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

ilginç ve gereksiz bir tutum olmuş sonuçta yoklama memuru yoklama için o adrese daha önce geldi di mi yani sizin orada faaliyette bulunduğunuzu tespit etti şimdi vergi dairesi kendisine mi ticaret siciline mi yanıltıcı bilgi verdiğiniz konusunda ceza kesecek ayrıca siz ltd şirket için mi bu işlemleri yaptınız
vergi dairesindeki arkadaş durumdan görev çıkarmış gibi geldi bana
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

Ticaret odasinin kapisini acarken Vd nin ki kapanmis. Sicil sefini gecin durumu net bir sekilde, tadil oncesine ait dilekce ve yoklama tutanaginiz oldugunu, simdi ise diger degisiklikler icin bildirimde bulunmak istediginizi soyleyin. Yerlerse... Neden;
Once noter, ticaret odasi olmamalimiydi. Dilekcenin ekinde kira kont haricinde bunlarinda nushalari eklenmemelimiydi?
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

değişiklik yapmadan evvel vergi dairesinin sicil servisi ile görüştüm. Sicilden adres değişikliğine dair bir evrak istemediklerini sadece kira kontratı ve dilekçe yeterli dediler. Şimdide daireyi yanıltınız diye ceza keseceklermiş

Bu arada bu mükellef gerçek kişi yani şirket değil.
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

İyi geceler.
Şahıs firmalarında malum ticaret odası kaydı zorunlu tutulmadığından adres değişikliklerinde kontrat yeterlidir.Vergi dairesi de bu amaçla sadece bunları istemiştir.
Aslında burada art niyetli bir hareket veya bilinçli olarak yapılmış bir hata yok.Şöyle yapsaydınız olurdu gibilerinden tavsiyeye de ihtiyacınız olduğunu sanmam :)
Sicil şefi,ben cezayı keserim,ne gerekiyorsa yap diyecektir.İtiraz,indirim,mahkeme size bırakacaktır. Kendisi de sözüm ona görevini yerine getirmiş olmanın gururunu yaşayacaktır!!
Siz acilen bence müdür yardımcısı ve gerekirse müdürle görüşüp durumu belgeleriyle birlikte anlatın.
yanıltıcı belge,ağır bir karar olmuş.Siz sahtekar mısınız?Sciilin isteği doğrultusunda hereket etmişsiniz.Kaldı ki yoklamada tutulmuş.tarih hatasından başka bir usulsüzlüğünüzde olmamış.Ben hala en kötü,geç bildirim cezası olabilir kanaatindeyim.Sıkı bir ikna kabiliyet politikası gerekebilir.
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

Sevim Canyakmaz ' Alıntı:
değişiklik yapmadan evvel vergi dairesinin sicil servisi ile görüştüm. Sicilden adres değişikliğine dair bir evrak istemediklerini sadece kira kontratı ve dilekçe yeterli dediler. Şimdide daireyi yanıltınız diye ceza keseceklermiş

Bu arada bu mükellef gerçek kişi yani şirket değil.

tamam gerçek kişi ama ticaret odasına kayıtlı. Değişiklikleri noter ve tescil evraklarıyla bildirmeniz gerekiyor.
 
Ynt: Vergi dairesinin Tutumu doğru mu?

Sicil servisi doğru bilgi vermiş. Hatta belki kira kontratı bile fazla sadece dilekçe bile yeterli olabilirdi. Yanıltıcı belge savıda son derece saçma çünkü zaten yoklama memurları adres değişikliğini onaylamış. Ayrıca verilen bir dilekçeyi de ben bunu tanımıyorum demek kendini kanunlardan daha üstün gördüğünü göstermektedir. Yüce insan vergi dairesi şefi sizi biraz sıkıştırmak istemiş anlaşılan... İkincisi siz zaten iyi niyetli davranarak tüm belgeleri vergi dairesine ibraz etmişsiniz. Bence eğer ceza çıkacaksa tüm yasal haklarınızı kullanıcağınızı söyleyin. Mahkemelerde kaybedilecek davalar vergi dairelerinin sicili için önemlidir.
 
Üst