fonradar

Vergi İncelemesi / SMİYB Düzenlemesi hk.

Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
25
Konum
istanbul
merhabalar
Bu yılbaşı çalışmaya başladığım bir mükellefim SMİYB düzenleme fiili ile risk analiz merkezinin tespiti üzerine koda 10 gün evvel alındı ancak henüz vergi incelemesi başlatılmadı. Geçmiş yıllara ait evraklarını kontrol ettiğimde kod da olan firmalardan alışları olduğunu tespit ettim. Sorum şu olacak defterler incelemeye gitmeden gerekli tenzilleri yapsam nasıl olur, tespit olamadan kendi rızamızla düzeltme yaptığımızdan dolayı cezalar indirimli kesilir diyerek biliyorum. Kısacası ne yapsam mükellef açısından daha doğru olacak karar veremiyorum konu ile yardım ve önerilerinizi rica ediyorum.
 
SMİYB düzenleme mi kullanma mı iddiası var. Yazınızdan anlaşılmıyor. Düzenleme, kullanmadan daha ağır bir fiildir. Bu belgelerin bilmeden kullanıldığına dair vergi dairesini ikna edebilirseniz ve düzeltme yaparsanız işiniz daha kolay olur. Uzlaşmaya gidersiniz az bir ceza ile kurtulabilirsiniz.
 
kendisinin böyle bir fiili yok ihracatçı firmalara çalışıyorlar zaten o nedenle sahte düzenleyemez bunun farkında,
fakat altında sahte belge çıktı ki bunları da bilinçli almamış fakat inceleme olmadan SMİYB DÜZENLEME FİİLİ isnad edilerek koda alındı
 
kendisinin böyle bir fiili yok ihracatçı firmalara çalışıyorlar zaten o nedenle sahte düzenleyemez bunun farkında,
fakat altında sahte belge çıktı ki bunları da bilinçli almamış fakat inceleme olmadan SMİYB DÜZENLEME FİİLİ isnad edilerek koda alındı
Büyük bir ihtimalle hazır giyim imalatçısıdır.
 
Eda Hn,

Vergi daireniz ve satıcı firmalarınızla görüşün, satıcı firmaların bu durumdan bilgisi varmı öğrenin, daire düzeltme beyannamesi kabul ediyorsa incelemeye sevk edilmeden düzeltirsiniz, beyannameyi pişmanlıkla verirseniz indirimli olur değilse çıkan cezalara uzlaşma talep edebilirsiniz.

Üretici firma iseniz ve hammadde satıcınızda problem varsa yaptığınız üretimi dolayısıyla üretimin faturasını da kabul etmeme durumu ortaya çıkıyor ki uygulamada ; olmayan üretimin faturasının da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kapsamına girdiğini ve mükellefinde düzenleyici olarak tabir edildiğini görüyorsunuz.

Zorunlu olarak incelemeye sevk durumu var ise ödemelere ait banka belgeleri, malların firmanıza sevkine ait nakliye faturalarını, irsaliyelerini ve bu irsaliyelerde taşıyan kişinin plaka ve diğer bilgileriniz mutlaka tam olmasına dikkat edin.Tutanak ve dava aşamasında teslim ve hizmeti fiilen aldığınızı kanıtlamanız için gerekli.

Koddan çıkmak için bir avukatla görüşün, dava açıp mahkeme kararıyla kodda çıkarılmanız sağlanabilir.(Mükellefleri fişlemek Anayasaya aykırıdır.)

Kolay gelsin
 
Üst