Vergi İndirim Belgesi

aşkınbulduk

Tanınmış Üye
Üyelik
20 Ara 2008
Mesajlar
2,544
Konum
istanbul
bu konuyu başka bir yerde tartıştık...Birde formumda sorayım...

engelli çalışan , vergi indirim belgesi almadan emeklilik şartlarından yararlanamaz mı ?

vergi indirim belgesinin emeklilikle ilgisi ne ? ben indirim almak istemiyorum...
 
Dediğiniz gibi engelli belgesi vergi indiriminden yararlanmasını sağlıyor engelli kişinin. Maaşı biraz daha artıyor. Bunun emeklilikle ne alakası var bende bilmiyorum. Belki sgk gerçekten engelli olduğuna bir kanıt olması için istiyordur.
 
Engelli sayılabilmek için en az %40 raporlu olunması gerekir. Bu rapor devlet hastahanelerine başvurulup sağlık kurullarınca verilir. Bu rapor bağlı bulunan işkur müdürlüklerine beyan edilerek müdürlükçe kişinin özürlü kaydı yapılır. Bu kişiler işletmelerde %3 özürlü kontenjan dahilinde çalıştırılabilir. Ama işin içine erken emeklilik olayı dahil olunca devlet hastanelerinde alınan rapor yeterli olmamaktadır. Bu kişilerin hastaneden aldıkları raporla bağlı bulundukları vergi dairelerine gidip vergi indirimine başvuru yapmaları gerekir. Vergi dairesi kişiden ve çalıştığı yerden aldığı evrakları sanırım sgk nın sağlık kurullarına göndererek buradan aldığı bilgiye göre raporu onaylar veya raporlu özürlülük derecesini düşürebilir. Örneğin devlet hastanesinden alınan %40 rapor %35 e, ya da %60 lık rapor %50 ye düşürülebilir. Yani özürlülük statüsünden çıkarabilir veya derecesini düşürebilir. Rapor en az %40 şeklinde onaylanırsa vergi indirimi söz konusu oluyor ve erken emeklilik şartları oluşuyor. Enteresan ama sanırım durum bu.
 
ARKADAŞLAR ENGELLİ HALİNDE EMEKLİLİK İLE ÖZÜRLÜ RAPORU FARKLI KONULARDIR. SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK % 60 ENGEL İLE YADA ÇALIŞMA GÜCÜNÜN

2/3 KAYBETMEYLE BAŞLIYOR. O ZAMAN EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANIYOR. FAKAT SAKATLIK İNDİRİMİ GVK 31.MADDE DE VAR;

2015 YILI İÇİN (AŞAĞIDAKİ RAKAMLAR HER YIL DEĞİŞİYOR)

1-I. Derece Engelliler (Çalışma gücünün asgari % 80 ni kaybetmiş olanlar) 880,00TL

2-II. Derece Engelliler (Çalışma gücünün asgari % 60 ni kaybetmiş olanlar) 440,00 TL

3-III. Derece Engelliler (Çalışma gücünün asgari % 40 ni kaybetmiş olanlar) 200,00 TL

ÇALIŞAN ENGELLİ PERSONELİN GELİR VERGİSİ MATRAHINDAN İNDİRİLİR. DOLAYISI İLE KESİNTİ YAPILACAK GELİR VERGİSİ O DÖNEM İÇİN HANGİ DİLİME GİRİYORSA (GVK103. %15 ile
%35 arası) ÇALIŞAN ENGELLİ PERSONELİN NET ELE GEÇEN ÜCRETİ ARTIYOR. YANİ BİR NEVİ "KİŞİSEL VERGİ İSTİSNASI" OLUYOR.



"Sizi Övdükleri Sürece biliniz ki yolunuzda değilsiniz. F.W.Nietzsche
 
Son düzenleme:
Vergi indiriminden yararlanmak için önce defterdarlığa müracaat edilir. Oradan alınacak belge ile yetkili kılınan tam teşekküllü devlet hastanelerinden rapor alınır. Daha sonra bu rapor "yüksek sağlık kurumuna" gönderilir, oradan çıkan sonuç işverene gönderilir. Bu raporla vergi indiriminden yararlanıldığı gibi engellilik oranına göre emeklilik içinde geçerlidir.
 
Üst