Vergi Mevzuatı ve Uygulaması - 7 Günde

  • Konbuyu başlatan Liszt
  • Başlangıç tarihi
L

Liszt

Ziyaretçi
Öncelikle herkese selamlar.. Bu forumu uzun zamandır takip ediyorum ve nihayetinde ilk gönderimi sınava bir hafta kala gerçekleştiriyorum :)

Bu başlığı açmaktaki amacım, "Vergi Mevzuatı ve Uygulaması" dersini 7 Günde sonlandırmak. Biliyorum ki herkes bunun imkansız olduğunu düşünecek, ama bence bir şans verin ve başlığa katkı da bulunun. Eş zamanlı olarak çalışmalarımı buradan sürdürüp sonlandıracağım..

Önce küçük bir tespitimi yazmak istiyorum. Çıkmış sınav sorularına göz attım ve her sene 3 sınavdan 1'inde Kurumlar Vergisi Kanunu'ndan soru gelmediğini fark ettim. Geçtiğimiz Temmuz ayı sınavında da KVK'ndan soru gelmediğini düşününce, önümüzdeki hafta çok büyük olasılıkla KVK'ndan soru gelecek diye tahminde bulunuyorum. Bu sadece dediğim gibi küçük bir tespit..

Çalışmaya başlarsak;
İlk önemli konu, KVK Madde 1 ve Madde 2 çok çok önemli. Madde 1'de yer alan kurumları (Sermaye şirketleri, Kooperatifler ..) - yani mükellefleri - çok iyi tanımlayabilmek gerekiyor. Sık soru sorulan bölgeler buralar..
 
KVK Madde 2'den (Mükellefler) "Sermaye Şirketleri" ve "İş Ortaklıkları" daha önce detaylı olarak sorulmuş. Bu ve diğer mükellefler sorulabileceği için konunun üzerinde durulmalı.
 
KVK Madde 3 ise soru gelme olasılığı düşük, ancak bilgi değeri çok yüksek olan bir konu. "Tam Mükellefiyet" ve "Dar Mükellefiyet"i doğru ve tam anlamak gerekiyor. Bir yerlerde karşımıza çıkacaktır..
 
KVK Madde 4'te Kurumlar Vergisi Kanunu'ndan kimlerin muaf tutulacağını öğreniyoruz.. 2008 yılının yine 3.dönem sınavında "Kooperatiflerin Muaflığı" sorulmuş.

Muafiyet konusunu oluşturan toplam 15 kalem var.
Bunları az çok tanımak gerekiyor ve sonuna da mutlaka : "Bu maddenin uygulanmasına ilişkin unsurlar Maliye Bakanlığı'nca belirlenir." yazılmalı.
 
Daha önce hiç soru gelmemiş bir madde : Madde 5 (İstisnalar)
Uzun ve bence sıkıcı bir konu olduğu fazla takılmadan devam ediyorum. Tabi bir kez okumakta fayda var.. (Deha Yayınları - Ders Notları Sayfa 5-6)
 
Madde 6 - Safi Kurum Kazancı (Burası cevaplanabilecek bir soru çıkabilir diyor bana..) Öyle ki, Safi kurum kazancı hakkında bilgi veriniz?
Madde 7 - Kontrol Edilen Yabancı Kurum Kazancı (Daha önce soru çıkmamış bir başka madde, tam bir fiyasko konu. Hızla ilerleyelim buradan..)
 
Madde 8 - İndirilecek Giderler Kesinlikle önemli bir konu. Tamamını özet olarak sorabilirler. (Aynı geçmişte özetini sordukları Madde 9 - Zarar Mahsubu gibi.)
 
Madde 9 - Zarar Mahsubu konusu bahsettiğim gibi daha önce özet olarak tamamen sorulmuş. O yüzden önemli bir madde..

Madde 10 - Diğer İndirimler. Buradan da 2009 yılı 2. dönem sınavında "Ar-Ge İndirimi" sorulmuş. İçerik olarak geniş bir madde. Üzerinde daha çok durulması gereken konu sanırım "Bağış ve Yardımlarda İndirim" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki İndirimler"
 
Madde 11 - Kabul Edilmeyen İndirimler
Madde 12 - Örtülü Sermaye
Madde 13 - Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı

Bu üç maddenin ortak özelliği daha önce hiç bir sınavda sorulmaması. Ancak Madde 11'in üzerinde durmakta fayda var bence. Madde 12 ve 13'ü okuyup geçiyorum.. Çünkü sırada Madde 14 var. Çok önemli..
 
Madde 14 - Beyan Esası
Kesinlikle bilgi sahibi olunması gerekiyor. Soru gelebilir, üzerinde duruyorum bu konunun.

Madde 15 - Vergi Kesintisi (2008 - 1.dönem sınavında sorulmuş.)
Yine önemli bir konu. Hazırlıklı olmak lazım buraya da..

Madde 16 - Vergilendirme Dönemi ve Tarhiyat (Hiç soru gelmemiş. Güzel soru çıkartılabilir buradan. Göz atın.)

Madde 17 - Tasfiye (2010 - 3.dönem sınavında soru geldi. Tasfiye memurlarının sorumluluğu nedir? diye sordular.)
Aslına bakarsanız bu maddede sorulabilecek en baskın soru o idi ve sordular. İkincisi önemli başlığı bence "Tasfiye Dönemi" olabilir. Tasfiye dönemi hakkında bilgi edinmekte fayda var.
 
Madde 18 - Birleşme (Tanım şeklinde soru gelebilir. Hiç sorulmamış bir madde.)

Madde 19 - Devir, Bölünme ve Hisse Değişimi (2012 - 1.dönem sınavında hisse değişimini tanım olarak sormuşlar.)
Bu maddenin önemi büyük. Tanım sorularına hazırlıklı olmak lazım.
 
Arkadaşlar, eş zamanlı olarak "Vergi Mevzuatı ve Uygulaması" çalışmalarımı şu ana kadar bu başlıkta paylaştım. KVK'nda Madde 19'a kadar geldim. Bundan sonraki Madde 20-35 arasındaki konulardan sadece 1 soru çıkmış, ki o da döneminde güncel bir konu olduğundan sorulmuş: "İndirimli Kurumlar Vergisi - Madde 32/A" (2012 - 3.dönem sorusu)

Madde 20-35 arasında yer alan konulara fazla değinmiyorum. Sadece neler olduğunu görmek yeterli bence.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU BURADA BİTER! :alkış:
 
Arkadaşlar, KVK'nu bitirdiğimi burada paylaştıktan sonra, konuyla ilgili çıkmış sorulara tekrar göz attım. Üzerinde durulması gereken konuları tekrar tekrar okudum..
Bugün problem olarak çıkmış sınav sorularına ve Deha Yayınları'nın kitabında yer alan uygulamalara bulaştım biraz.. ve bunaldım açıkçası :ıslık:

Şimdi biraz Genel Muhasebe'ye dönüyorum. Kafayı dağıttıktan sonra Hukuk'a devam edeceğim. Zaman var daha, telaş yok :) Gerçekten öyle.
 
zamanmı var lizst sabaha karşı 4de yattım tek kurumlar vergisi bitti bırak hukuku biz vergiye devam edelim:D
 
Vergiye devam edelim tabi ama daha zaman var. Akılda kalması için sınava çok yakın yüklenmeliyiz Aslı. Arada bir sayfa arası yapıp Hukuk'a bakıyorum, benim sistemim böyle şimdilik. Tavsiye ederim..

Cumartesi günü Vergi Hukuku ve Hukuk derslerinden sınavım var. Pazar günü ise Muhasebeler beni bekliyor. Sizin sınavlarınız nelerden var?
 
Sayın Liszt izlediğiniz yol son derece yanlış Bir kere vergi mevzuatı değil 7 günde, 7 ayda bile bitmez. İkincisi tek amacınız sınav geçmek olmamalı, bu sizin mesleğiniz olacak ve o bilgileri meslek hayatınız boyunca kullanacaksınız. Zaten sırf sınav geçmek için çalışıldığı ve daha sonra da kitap kapağı açılmadığı için meslek mensuplarının mevzuat bilgisi -bazı istisnalar hariç olmak üzere- içler acısı bir halde. Dost acı söyler ben de söyledim. Genç arkadaşların dikkate almasını umarım bu anlattıklarımı.
 
Bu anı bekliyordum dünden bugüne..
Teşekkürler tabi düşüncenizi paylaştınız, ama benim şu an için tek derdim sınavı vermek. Forumda açtığım başlıkta bu yönde zaten. Tartışmaya girmek yersiz. Başarılar..
 
Üst