Vergi Mükellefi Olmayan Nihai Tüketicilere Yapılacak Ödemeler Hakkında

Üyelik
20 May 2018
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Merhaba,

Reklam alanlarının pazarlama ve satışları ile iştigal eden bir girişimimiz bulunmaktadır. Bir süreden beri bu işi mobil platformda daha büyük kitlelere açmak için çalışıyoruz.

Vergi mükellefi olanlar ile igili pek bir sıkıntımız olmamakla beraber vergi mükellefi olmayan fakat sahibi bulunduğu emtialar ve araçlar vasıtasıyla reklam satmak isteyen nihai tuketiciler hakkında işleyiş konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Örneğin: Bir ev hanımı kendisine ait internet sitesinde bulunan bir reklam alanını bizim platformumuzdan satışa çıkarıyor ve bu alanı mobil reklam pazaryeri platformumuzdan x bir işletmeye bir süreliğine kiralıyor. X Firması'da kendi reklamını yayınlatmak için Ev Hanımı'nın belirlediği ücreti bize sitemiz üzerinden kredi kartı ile ödüyor. Firmam, X Firması'na bu odeme karşılığı bir fatura keser, komisyonunu mahsup ettikten sonra Ev Hanımı'na da kalan odemeyi gerceklestirir.

Yani; Ev Hanımı Reklam Alanını 100 TL den satışa çıkarttı biz buna +%18 KDV ekleyerek 118 TL den X Firmasına kiraladık ve 118 TL fatura kestik. Ev Hanımı'na da 100 TL lik işlemden %10 komisyonumuzu+%18 komisyon KDV'si keserek 100 TL - 11.8 TL=88.2 TL ödedik.

Vergi mükellefi olmayan Ev Hanımı'na yaptığımız bu odemeyi nasıl muhasebeleştirebiliriz? Vergi mükellefi olmamasına karşın EV HANIMI için bir vergi tevfikatı yaparak bunu bildirmemiz gerekir mi? Gerekirse eger bu oran nedir? Ticaret sanal ortamda gercekleseceğinden dolayı her iki taraf ile de fiziksel bir temas kurmamız da mumkun değildir.

Konu hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Kolay Gelsin...
 
Sayın apendix

Karşı firmaya fatura kesmeniz doğru. Ev hanımına yaptığınız ödemeyi ise Gider Pusulası ile belgelendireceksiniz . Yalnız burada Ev hanımının yaptığı iş süreklilik arz edeceğinden vergi mükellefiyeti kaydı yaptırması gerekir.


Sizin Keseceğiniz fatura

____________________________________/_____________________________________

120- (B)








600-(A)

391-(A)
_____________________________________/______________________________________


Ev Hanımı'na yaptığınız bu odemeyi nasıl muhasebeleştirebiliriz?


________________________________/________________________________________

740 / 760 - (B)


































320 / 329 /100 /102-(A)

360- Gider Pusulası Stopaj (A)

________________________________________/____________________________________________________


EV HANIMI için bir vergi tevfikatı yaparak bunu bildirmemiz gerekir mi?

Evet

Gerekirse eger bu oran nedir?

% 20
 
Üst