Vergi No TC No' su Oldu!

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HASAN100
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
29 Tem 2006
Mesajlar
58
arkadaşlar hepinize iyi çalışmalar sizin görüsünüzü almak istediğim konu 15 ekim 2006 tarih ve 474 sayı numaralı maliye sigorta yorumları dergisinin 134 syf. yer alan ödeme kaydedici cihazların en geç 01/11/2006 tarihine kadar tc numarası ayarlanması gerektiği ben bu kanun metnini resmi gazete de okuduğum kadarıyla 01/01/2007 tarihine kadar süresi var şeklinde ibare var ve ihtiyari siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ve nasıl bir yol izliyorsunuz bu konu da beni bilgilendirirseniz sevinirim hepinize iyi çalışmalar :?: teşekkürler :?:
 
bunları en başta düşünüp hem bizleri hem mükellefleri zor durumda bırakmasalar şimdi yazar kasa cihazlarını yeniden servislere götürüp yeniden belli bir ücret ödeyip uğraşılacak
 
selamlar bu mecburiyet 1.1.2007den itibaren uygulamaya girecektir.
 
01/11/2006 tarihinden 01/01/2007 tarihine kadar ödeme kaydedici cihazların vergi nosu tc olarak değiştirilecek. bu iki tarih arasında yapılması gerek.
 
Öteden beri faaliyetine devam eden Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişi mükelleflerden; 3100 Sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun(9) gereğince ödeme kaydedici cihaz kullanan mükellefler, ödeme kaydedici cihazlarını Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren cihazlarının kullanma kılavuzlarından yararlanarak (cihaz mührünü bozmadan) tuşlarına basmak suretiyle fiş üzerine yeni vergi kimlik numarasını yazacak şekilde programlayacak veya aynı işlem yetkili servislere yaptırılabilecektir
Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğleri ile yukarıda belirtilen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, vergi kimlik numarasını tespit etme ve kullanma yükümlülüğü getirilen gerçek ve tüzel kişiler, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin anılan tebliğlerde belirtilen işlemleri için vergi kimlik numarası olarak, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını tespit etme ve kullanmaya 1/11/2006 tarihinden itibaren başlayacaklardır

Geçiş hükmü tapu gibi yerler içindir.
 
MERHABA;

29 Ağustos 2006 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 26274
TEBLİĞ
VERGİ KİMLİK NUMARASI GENEL TEBLİĞİ
SIRA NO: 3

4 – Uygulamanın Başlama Tarihi
Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğleri ile yukarıda belirtilen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, vergi kimlik numarasını tespit etme ve kullanma yükümlülüğü getirilen gerçek ve tüzel kişiler, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin anılan tebliğlerde belirtilen işlemleri için vergi kimlik numarası olarak, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını tespit etme ve kullanmaya 1/11/2006 tarihinden itibaren başlayacaklardır.
Tebliğin yayımı tarihinden 1/11/2006 tarihine kadar, vergi kimlik numarasına ilişkin eski düzenlemelerin geçerli olacağı açıktır. Bu sebeple tebliğin yayım tarihinden 1/11/2006 tarihine kadar ilgili işlemler için vergi kimlik numarası aranmaya devam edilecek; temin edilebilmesi durumunda da isteğe bağlı olarak ve vergi kimlik numarasına ek olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılabilecektir.
Geçiş sürecinde olası problemlerin önlenmesi amacıyla, 1/11/2006 ile 1/1/2007 tarihleri arasında anılan işlemler vergi kimlik numarası veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından herhangi birisiyle yapılabilecektir.
1/1/2007 tarihinden itibaren ise bahse konu olan tüm işlemlerde Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak yalnızca Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılacaktır.

İlgi tebliğin 4. maddesinden anlaşılacağı üzere 01.11.2006 - 01.01.2007 tarihleri arasında tc numarası ayarlanması gerektiği görüşündeyim.
 
sayın Nane geçiş hükmünün tapu gibi yerlerde olacağı kanaatine nasıl vardınız?
 
nane' Alıntı:
... cihazlarını Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren ...
... Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını tespit etme ve kullanmaya 1/11/2006 tarihinden itibaren başlayacaklardır

sy orhanbayram28 maliyenin düzenlemelerini "http://www.gib.gov.tr/index.php?id=27" veya "http://rega.basbakanlik.gov.tr" internet adresleriden takip edebilirsiniz.
 
arkadaşlar gösterdiğiniz katkılardan ötürü hepinize teşekküğrlerimi sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
Vergi kimlik no

Ana Sayfa > Mevzuat > Kanunlar > 4358 Sayılı Kanun > İç Genelgeler



VERGİ KİMLİK NUMARASI İÇ GENELGESİ SERİ NO: 2006/ 1
Tarih 31/10/2006
Sayı B.07.1.GİB.0.05.70/7033-158-84223
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı


Sayı : B.07.1.GİB.0.05.70/7033-158-84223




VERGİ KİMLİK NUMARASI İÇ GENELGESİ
SERİ NO: 2006/ 1
………………………VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA


Bilindiği üzere, 3 Sıra No.lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği 29/08/2006 tarih ve 26274 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğ çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılması ile ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

A) VERGİ KİMLİK NUMARASI VERİLMESİNE İLİŞKİN İŞLEMLER

1- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olan Gerçek Kişiler

1.1. Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişiler, vergi mükellefiyetini gerektirecek faaliyetleri nedeniyle mükellefiyetinin tesis edileceği vergi dairesine, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılı bulunan nüfus cüzdanının noter onaylı bir örneğini yada vergi dairesi yetkililerine onaylatmak üzere aslı ve fotokopisini, Vergi Daireleri İşlem Yönergesinde işe başlama bildirimi ekinde istenilen belgelerle birlikte ibraz ederek mükellefiyet kaydı yaptıracaklardır. Nüfus cüzdanında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılı olmayan mükellefler için ise GİB/Sicil Sorgulama/T.C.Kimlik Numarası sorgulama ekranına girilerek Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası öğrenilecektir.

Vergi dairelerince tespit edilen veya işe başlama bırakma bildiriminde belirtilen veya ibraz edilen nüfus cüzdanında yazılı olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası GİB/Sicil Sorgulama/ Nüfus Cüzdanı Doğrulama Seçeneğinden ibraz edilen nüfus cüzdanının başta seri ve sıra numarası olmak üzere tüm bilgileri kontrol edilerek doğruluğu anlaşıldıktan sonra mükellefiyet tesisi yapılacaktır.

1.2. Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyeti olmadığı halde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrası ile 4358 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan tebliğlere istinaden ilgili gerçek ve tüzel kişilere vergi kimlik numarası ibraz etmek zorunda olan Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler, vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını ibraz edeceklerinden, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilere bu bent kapsamındaki işlemler için 01/01/2007 tarihinden itibaren vergi dairelerince potansiyel vergi kimlik numarası verilmeyecektir.

2- Yabancı Uyruklu Gerçek Kişiler

2.1. Yabancı uyruklu gerçek kişiler, vergi mükellefiyetini gerektirecek faaliyetleri nedeniyle mükellefiyetinin tesis edileceği vergi dairesine pasaportlarının noter onaylı örneği yada vergi dairesi yetkililerine onaylatmak üzere aslı ve fotokopisini mükellefiyet tesisi için gerekli diğer belgelerle birlikte ibraz etmeleri halinde, kendilerine mükellefiyet kaydı yapılarak vergi kimlik numarası verilecektir.

2.2. Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyeti olmadığı halde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrası ile 4358 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan tebliğlere istinaden ilgili gerçek ve tüzel kişilere vergi kimlik numarası ibraz etmek zorunda olan yabancı uyruklu gerçek kişiler, herhangi bir vergi dairesine pasaportlarının noter onaylı örneği yada vergi dairesi yetkililerine onaylatmak üzere aslı ve fotokopisi ile birlikte müracaat etmeleri halinde vergi dairelerince kendilerine potansiyel vergi kimlik numarası verilmesi işlemlerine eskiden olduğu gibi devam edilecektir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin vergi kimlik numarası alabilmeleri için nüfus cüzdanlarının / pasaportlarının noter onaylı bir örneğini yada vergi dairesi yetkililerince onaylanmak üzere nüfus cüzdanlarının / pasaportlarının aslı ve fotokopisi ile birlikte müracaat etmeleri halinde, vergi dairelerince kendilerine potansiyel vergi kimlik numarası verilecektir.

3- Tüzel Kişiler

3.1. Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyet nedeniyle mükellef olan tüzel kişilere, vergi kimlik numarası verilmesi işlemlerine eskiden olduğu gibi devam edilecektir.

3.2. Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyeti olmadığı halde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrası ile 4358 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan tebliğlere istinaden ilgili gerçek ve tüzel kişilere vergi kimlik numarası ibraz etmek zorunda olan tüzel kişilere, potansiyel vergi kimlik numarası verilmesi işlemlerine eskiden olduğu gibi devam edilecektir.

4- Yabancı Tüzel Kişiler

4.1. Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyet nedeniyle mükellef olan yabancı tüzel kişilere vergi kimlik numarası verilmesi işlemlerine eskiden olduğu gibi devam edilecektir.

4.2. Vergi mükellefiyetini gerektirecek bir faaliyeti olmadığı halde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrası ile 4358 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan tebliğlere istinaden ilgili gerçek ve tüzel kişilere vergi kimlik numarası ibraz etmek zorunda olan, yurt dışında yerleşik yabancı tüzel kişilerin potansiyel vergi kimlik numarası alması için kendi ülkelerinde geçerli kuruluş belgesinin Türkiye’nin o ülkede bulunan temsilciliğince onaylı Türkçe bir örneğini veya yabancı dilde onaylı kuruluş belgesinin tercüme bürolarınca tercüme edilmiş Türkçe bir örneğini ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri halinde kendilerine potansiyel vergi kimlik numarası verilecektir.

5- Diğer Hususlar

5.1. Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişiler, vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını kullanacağından, bankalarca vergi kimlik numarasını ibraz edemeyen müşterilerinin vergi kimlik numaralarını toplu olarak vergi dairesinden talep etmesine yönelik işlemlerin açıklandığı 17.08.2001 tarih ve B.07.0.GEL.0.71/7103-157/44060 sayılı genel yazımızın Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerle ilgili kısmı yürürlükten kaldırılmıştır.

5.2. Bankalar, kendilerine işlem yapmak için müracaat eden ancak vergi kimlik numarası ibraz edemeyen yabancı müşterileri için, öteden beri kullanılmakta olan “Yabancılar İçin Vergi Kimlik Numarası Talep Formu” nu doldurarak toplu olarak vergi kimlik numarası alabileceklerdir. Bu konudaki yapılacak iş ve işlemler 07.11.2003 tarih ve B.07.0.GEL.0.70/7033-213/48344 sayılı genel yazımızda açıklandığı şekilde yerine getirilecektir.

5.3. 3 Sıra No.lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler için, vergi kimlik numarası olarak kullanılacak olan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının tekrar üretilmesi, sistemden kaldırılması mümkün bulunmamaktadır.

Bu nedenle, 11 haneli vergi kimlik numaralarının (Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının) mükelleflerin iradesi dışında nüfus cüzdanı üzerinde resim değişikliği veya diğer sahtekarlık işlemleri yapılarak vergi dairelerine ibraz edildiğinin, 2003/1 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesinde veya 15.09.2003 tarih 70/7033-158/38023 sayılı genel yazımızda açıklandığı üzere mahkeme kararı veya vergi inceleme raporu ile tespit edilmesi yada adli veya güvenlik makamlarınca bildirilmesi veya vergi dairesi müdürlüğünce yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmesi hallerinde, ilgili belgelerin tasdikli birer örneği anılan iç genelge kapsamında vergi daireleri tarafından Başkanlığımıza gönderilecektir. Başkanlığımızca merkezi vergi kimlik numarası veri tabanında kayıtlı olan vergi kimlik numaralarına tedbir konulacaktır.

Vergi kimlik numarasına tedbir konulan mükelleflerle ilgili işlem yapılmak istendiğinde, vergi dairesindeki bilgisayar ekranında vergi kimlik numarasına tedbir konulduğu yönünde bir uyarı mesajı görülecektir. Bu mesajın görüldüğü anda 11 haneli vergi kimlik numarasını (Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını) ibraz eden mükelleften nüfus cüzdanı aslının ibrazı istenerek, GİB/Sicil Sorgulama/ Nüfus Cüzdanı Doğrulama Seçeneğinden ibraz edilen nüfus cüzdanının başta seri ve sıra numarası olmak üzere tüm bilgileri kontrol edilerek sorgulanacaktır.

Yapılan bu sorgulama sonucunda, ibraz edilen nüfus cüzdanındaki bilgilerde uygunsuzluk bulunmadığı ve nüfus cüzdanının kayıp/çalıntı olmadığının tespiti halinde mükelleften ikinci bir kimlik istenerek ibraz edilen ikinci kimlikteki resim ve bilgiler kontrol edilecek farklılık bulunmadığının tespit edilmesi halinde mükellefin işlemi yerine getirilecektir.

B) TÜRKİYE CUMHURİYETİ TABİYETİNDEKİ GERÇEK KİŞİLERİN VERGİ DAİRELERİNDEKİ TARH DOSYALARI İLE DÜZENLENECEK BASILI FORM VE EVRAKLAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEMLER

Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişilerin vergi dairelerinde tutulan kayıtlarında, beyannamelerde, bildirimlerde ve basılı diğer formlarda vergi kimlik numarası olarak 11 haneli T.C. Kimlik numarası kullanılacaktır. Ayrıca, bu mükellefler için ilk mükellefiyet tesisi sırasında sistem tarafından 10 haneli “Dosya Numarası” üretilecektir.

Mükellefiyet tesisi sırasında oluşturulacak dosyanın üzerine 11 haneli vergi kimlik numarası ve sistem tarafından üretilen 10 haneli dosya numarası yazılacaktır.


Eskiden vergi kimlik numarası almış olan Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki Türk vatandaşlarının vergi kimlik numaraları dosya numarası olarak kullanılacaktır.

Otomasyonlu vergi dairelerinde Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin adlarına düzenlenecek basılı belge ve formlar üzerine 11 haneli vergi kimlik numarası ve dosya numarası sistem tarafından otomatik olarak yazılacaktır.

Otomasyonsuz vergi dairelerinde ise Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindeki gerçek kişilerin adlarına düzenlenecek basılı belge ve formlar üzerine 11 haneli vergi kimlik numarası ve dosya numarası elle yazılacaktır.

Vergi dairelerince, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için oluşturulacak tarh dosyaları eskiden olduğu gibi dosya numarasına göre sıralanarak evrakların dosyalanmasına devam edilecektir.

Bilgi edinilmesi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


Mehmet ATUĞ
Başkan a.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı
 
Üst