Vergi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SSERKAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1-Mukayyet değer nedir açıklayınız.Mukayyet bedel ile değerlenen varlıkları sayınız.

2-Kısmi hacz edilebilecek gelirleri sayınız.

3-emsal Kira Bedelini açıklayınız.Emsal Kira bedeli uygulanmayacak halleri sayınız.

4-İşetme Kamu yararına faaliyet gösteren derneğe 20.000 Tl + %18 kdv değerinde emtia bağışlamıştır.Muhasebe kaydını yapınız.Satışı K.V.K. ve K.D.V. kanunlarına göre değerlendiriniz.

sorular çok zor değildi.2 .soru sürpriz geldi sadece ücret ve tazminatlar yazabildim.
2.soruyada sadece senetsiz borç alacaklar yazdım ama liste bihayli kalabalıkmış
Senetsiz alacak ve borçlar(çekler dahil)(VUK.Mad.281 ve 285)
Aktifleştirilen kuruluş ve örgütlenme giderleri ile peştemallıklar (VUK.Mad.282)
Aktif geçici hesap kıymetleri(VUK.Mad.283)
Gelecek yıllar için peşin ödenen giderler
Tahakkuk eden ancak tahsil edilmemiş hasılatlar
İdrak edilmemiş mahsuller için yapılan giderler
Pasif geçici hesap kıymetleri(VUK.Mad.287)
Gelecek yıllar için peşin tahsil edilmiş hasılat
Tahakkuk eden ancak ödenmemiş giderler.
Karşılıklar(VUK.Mad.288)
4.sorudada sanırım KDV de tam istisnayı göze alıp alışta idirilen kdvyi düzeltmek gerekiyordu ve K.V.K. diğer indirimlerde bağışı göz önünde bulundurmak gerekiyordu.

sanırım 40 alacam:( herkese geçmiş olsun

Ynt: VERGİ

valla sorular kolay gibi görünsede hiç beklediğim gibi olmadı malesef:(((

arkadaş nedir bu vergiden çektiğimiz yine ters köşe olduk :(

evet mukayyet değerdi.sınava girmeden önce bakmıştım aklımda kalsın diyede muhasebe=mukayyet değer demiştim mu ile başlıyor ya:)) görüncede gülümsedim sınavda ama 40 anca gelir bağışı nasıl yaptınız????

maliyet-ve mukayyet değeri sürekli karıştırım burdada karıştırmışım. Benim geçip geçmeyeceğimi 4.soru belirleyecek 10-15 puan çıkarsa geçerim..Çıkarmı sizce ???

Şöyle bir cevap verdim
Muhasebe kaydı

--------- / --------
689 20.000

153 20.000
-------- / --------------

Kvk'ya göre Kamu yararına çalışan dernekler diğer indirimler kapsamında yer almaktadır.Kurumlar yaptıkları bağış ve yardımları yıllık kurum kazancının % 5 ini geçmeyecek şekilde Beyannamede göstermek suretiyle indirebilirler.

KDV ye göre Kamu yararına çalışan dernekler tam istisna kapsamında yer almaktadır.

KDV kanununda indirilmeyecek giderlerler içinde yer alan

vergiden muaf ve istisna edilmiş işlemlere ait alış vesikalarında gösterilen kdv indirim konusu yapılamaz.

Bu madde gereğince indirim yapılmış yıla ait Kdv'nin düzeltilmesi gerekmektedir.Düzeltme İndirimin yapıldığı döneme ait kdv beyannamesinin düzeltilmesi ile yada aşağıdaki kayıt ile yapılabilir

-----------------------/ ------------------

689 3600

391.07 diğer hesaplanan kdv 3.600
-----------------------/-------------------------------

arkadaşlar herkese selamlar tek kalan dersim vergiden 2 ci girişimdi bugün sınav haklarımı doğum nedeniyle kullanmadım ve 2 yıllık süremin son sınavıydı bu yani Allahın izniyle vergiden geçmem lazım

1. soru vergiden mukayyet değer tanımını çok iyi bilmeme rağmen maliyet bedelinin tanımını yazmışım sınav heyecanı :( neyseki değerlenecek varlıkların hepsini doğru yazdım

2. soru ödenekler hariç ve birkaç kelime hatasıyla hepsini yazdım

3. sorum tam ama birkaç kelime hatam var bina arazi vergi değeri %5 yerine gayrimenkul değeri yazmışım (ama aynı anlama gelior )

4. soru da da sadece bağış yardımının kvk na göre kanun maddesini yazdım % 5 kadar indirilebilir die

ayrıca bu sorunun benzeri buldum nette

2008 yılında 5.000 ytl maliyet 900 kdv li alınan emtia kamu menfaatine yararlı derneğe bağışlamıştır.

770 Genel Yön Gideri 5.900
153 Tic. Mal 5.000
391 Hesaplanan KDV 900

KDV 17/2-b uyarınca kamuya yararlı derneğe bedelsiz teslim KDV den istisna olduğu için 30/a uyarınca indiremiyor.

cevap bu sizce

yukarıdaki cevaplara göre enaz 50 alsam yeterli arkadaşlar geçerim die umuyorum fazla puan kırılmassa son hakkım lütfen yorumlarınızı bekliorum yarın sınava gireceklere allah yardımcı olsun

dehanın sitesinde cevaplar yayınlanmış, bu cevaplara göre yine kaldık :(

ordaki cevaba göre bana 10-15 puan çıkacak gibi, ama aynı ay içinde aldığı ve bağışladığı emtia için ne demek yani bu olasalıklamı diyerek alternatif cevapmı vermişler bişi anlamadım.

cemileonat ' Alıntı:
arkadaşlar herkese selamlar tek kalan dersim vergiden 2 ci girişimdi bugün sınav haklarımı doğum nedeniyle kullanmadım ve 2 yıllık süremin son sınavıydı bu yani Allahın izniyle vergiden geçmem lazım

1. soru vergiden mukayyet değer tanımını çok iyi bilmeme rağmen maliyet bedelinin tanımını yazmışım sınav heyecanı :( neyseki değerlenecek varlıkların hepsini doğru yazdım 15 puan

2. soru ödenekler hariç ve birkaç kelime hatasıyla hepsini yazdım 15 puan

3. sorum tam ama birkaç kelime hatam var bina arazi vergi değeri %5 yerine gayrimenkul değeri yazmışım (ama aynı anlama gelior ) 25 puan
4. soru da da sadece bağış yardımının kvk na göre kanun maddesini yazdım % 5 kadar indirilebilir die 5 puan
ayrıca bu sorunun benzeri buldum nette

2008 yılında 5.000 ytl maliyet 900 kdv li alınan emtia kamu menfaatine yararlı derneğe bağışlamıştır.

770 Genel Yön Gideri 5.900
153 Tic. Mal 5.000
391 Hesaplanan KDV 900

KDV 17/2-b uyarınca kamuya yararlı derneğe bedelsiz teslim KDV den istisna olduğu için 30/a uyarınca indiremiyor.

cevap bu sizce

yukarıdaki cevaplara göre enaz 50 alsam yeterli arkadaşlar geçerim die umuyorum fazla puan kırılmassa son hakkım lütfen yorumlarınızı bekliorum yarın sınava gireceklere allah yardımcı olsun

cemile hanım notunuzu verdim
15+15+25+5=60 tebrikler başarılı oldunuz

serkan bey
yorumunuz için teşekkürler ayrıca umarım anlaşılmışımdır soruların cevaplarını yazarken :( fazla özet olduda üfffffff bu sınav beni mahfetti sürekli devrik cümleler kurup duruyorum cümle kurmayı konuşmayı unuttum

Ynt: Vergi

candandinc ' Alıntı:
bildiğim kadarıyla gider yazılması gereken rakam bağışlanan tutarın %5'i değil, beyan edilen gelirin %5'ini geçmemek koşuluyla gider yazılabiliyor. bu durumda beyan edilen geliri bilmediğimiz için, koşullu bir cevap yazılması gerektiğini düşündüm.

aynı fikirdeyim ;)

arkadaşlar,bu mukayyet bedel sorusunda tanımı yaptım ama degerlendırılen varlıklara salladıgım şeyler tutmamış,20 puanlık soruydu,sızce sadece tanıma ne kadar puan gelebılır?tanım 10,degerlendırılen varlıklar 10 seklınde puanlama yapılır mı sizce? ordan gelecek 10 puanla gecme sansım artacak da:)

mukayyet değerin tanımı 10 puan getirir diye hesapladım bende.
fakat son soru
770 23.600
153 20.000
391 3.600

Daha sonra

945 23.600
995 23.600

kkeg yapıp, beyannamede matrahın %5 ini aşmayacak şekilde düşülür die yazdım.
acaba burdan ne kadar puan gelir.
kdv de bağışlanan emtia teslim hükmünde olduğundan kdv hesaplanıp beyanname ile ödenir yazdım.
görüşlerinizi bekliyorum.
Ayrıca bizim bağış ve yardımlara şirkette yaptığımız kayıtlar bu şekilde. Deha 689 olarak yapmış benim 770 yaptığım yeri ama.
neyse görüşlerinizi bekliyorum.

ÖZEL SMMM SINAVI
20 Aralık 2009 Pazar (2009/1. Dönem)
VERGİ HUKUKU
Soru 1- Vergi Usul Kanunu na göre değerleme ölçülerini yazınız
Cevap 1-
a) Maliyet bedeli
b) Borsa rayici
c) Tasarruf değeri
d) Mukayyet değeri
e) İtibari değer
f) Vergi değeri
g) Rayiç bedel
h) Emsal bedeli ve ücreti
Soru 2- Vergi Usul Kanunu na göre vergi borcunu sona erdiren sebepler nelerdir, sıralayınız
Cevap 2-
a) Ödeme
b) Zamanaşımı
c) Uzlaşma
d) Yargı kararları
e) Hata düzeltme
f) Af
Soru 3- Vergi Usul Kanunu na göre vergi mükellefi ve vergi sorumlusu kavramlarını kısaca
tanımlayınız
Cevap 3-
Vergi Mükellefi : Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden
gerçek ve tüzel kişidir.
Vergi Sorumlusu : Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap
olan kişidir.
Soru 4- Vergi mevzuatında vergi cezasını sona erdiren nedenler nelerdir, sıralayınız
Cevap 4-
a) Ölüm
b) Ceza indirimi
c) Af

Soru 5- Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca Katma Değer Vergisinden istisna edilen
işlemler nelerdir, sıralayınız
Cevap 5-
a) Mal ve hizmet ihracatı
b) Araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda
istisna
c) Taşımacılık istisnası
d) Diplomatik istisnalar
e) İthalat istisnası
f) Sosyal ve askeri amaçlı istisnalar
g) Diğer istisnalar

arkadaşlar mrb
temmuz ayındaki vergi sorularının 4 ünede yarım cvp lar verebildim bildiğim kadarını yazdım.
sizce bu dersten geçebilirmiyim.herkes hocanın puanı bol diyor ama.yinede içim rahat değil.

arkadaşlar merhaba bende temmuzdaki vergi sınavına girdim.30 puanlık soruyu tam 20 puanlık sorudanda iki madde eksik diğer 20 puanlık sorudanda yarım olarak yaptım.acaba geçermiyim diye sorduğum arkadaşlar vergi hocasının notunun bol olduğunu söyleyip geçersin diyolar ama ben sınırda kalmaktan çok korkuyorum.sizce geçermiyim ne dersiniz?

sema bence sen 50 gibi bir not alırsın adley sende büyük ihtimalle 55 alırsın..

benimde emsl kira bedeli tam(30 puan)
6183 le ilgili soru yarım
mukayyet değerin tanımı doğru ve sadece satıcı borç alacakları değerlenir dedim
son soruda da sadece muhasebe kaydım yok,kn. dayanaklarım doğru

geçerim diye düşünüyorum,martta bundan daha kötü bir kağıt vermiştim 45 almıştım.Hoca not kıran bi hoca değil,yaptığın kadarını hakkıyla veriyor,martta 45 -50 alırım demiştim.Bundan ümitliyim inşallah
Geçerim di mii:)