Verilen Kapora

aodabası

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2006
Mesajlar
182
Merhaba,

Firmanın resmi hesaplarından başka bir şirkete gayrimenkul alımı için kapora verildi, ancak ilgili yer alınamadı. Verilen kaporayı da geri vermiyorlar elbette. Kapora rakamını nasıl kayıtlara almak gerekli?

Saygılar,
 
Ynt: verilen kapora

kayıtdışı kalacak yada alabilirseniz karşı firmadan fatura alarak kayda alabilirsiniz.
 
Ynt: Verilen Kapora

5. ?Verilen sipariş avansları ile ilgili olarak satıcının mal teslimi veya hizmet ifasını yerine getirmediği verilen avansın tahsil edilemediği durumlarda firma avansa konu malı veya hizmeti alamadığı gibi verdiği avansı da geri almakta zorlanarak dava açmak veya icra takibine başlamak suretiyle ödenen tutar avans niteliğini kaybederek alelade alacak haline dönüştüğünden faaliyet kapsamında ödenen ve tahsilinde şüphelilik bulunan söz konusu tutarın şüpheli alacak kabul edilmesinde bir beis yoktur
 
Ynt: Verilen Kapora

Bu kapora veya avans bir sözleşmeye dayanarak ödenmektedir. Sözleşmede bu tutarın iade edilmeyeceği yazılı ise gider yazabilirsiniz.
 
Ynt: Verilen Kapora

Konunun hukuki yönü Borçlar kanunun 156. maddesi ve Gelir Vergisi Kanunun 40. maddesi düzenlenmiştir.

Borçlar kanununun 156. maddesi:

PEY AKÇESİ VE ZAMANI RÜCU:

Madde 156 - Bir kimse pey akçesi verdiği takdirde, bunu zamanı rücu olarak değil; belki akdin inikadına delil olmak üzere vermiş addolunur.

Hilafına mahalli adet veya mukavele olmadıkça, pey akçesini alan, matlubuna mahsup etmeyerek onu muhafaza eder.

Zamanı rücu şart edildiği halde, akitlerden her biri akitten rücu salahiyetini haiz addolunur. Pey akçesi vermiş olan rücu ederse, verdiğini terk eder ve pey akçesini almış olan rücu ederse, aldığının iki mislini iade eder.
?????????????????????.

Borçlar kanununun 156. maddesi ile ilgili Yargıtay karar özetleri:

İHALE KOŞULUNDA YAZILI TEMİNATIN SATIŞ BEDELİNİN ÖDENMEMESİ HALİNDE GELİR YAZILACAĞINA İLİŞKİN HÜKÜM TARAFLARCA KARARLAŞTIRILMIŞ BİR CAYMA AKÇESİ OLMADIĞINDAN SATIŞ BEDELİNİ ÖDEMEYEN DAVACI CEZA KOŞULU HÜKÜMLERİNE TABİİ OLMAYAN TEMİNETINI GERİ İSTEYEBİLİR.
(Yarg. 13. HUKUK DAİRESİ E.985/4687 K.985/5339 T.24.09.1985)
?????????????????????????????

SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNDE KONAN CAYMA KOŞULUNUN KULLANILMASI SINIRSIZ DEĞİLDİR.TESCİL DAVASI AÇILMASINDAN SONRA CAYMA İYİNİYETLE BAĞDAŞMAZ. SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNE KONAN CAYMA HALİNDE ÖDENCE VERİLECEĞİNE DAİR HÜKÜM TAMAMEN BİR CEZA KOŞULU NİTELİĞİNDEDİR.
(Yarg. 14. HUKUK DAİRESİ E.985/3898 K.986/1799 T.18.03.1986)
????????????????????????????..

AVANS, CAYMA AKÇESİ (ZIMAN-I RÜCU) VEYA CEZA KOŞULU DEĞİL, AKSİNE ALACAĞA SAYIŞMAK (MAHSUP) ÜZERE BAŞLANGIÇTA ÖDENEN BİR TUTARDIR.
(Yarg. 13. HUKUK DAİRESİ E.986/3614 K.986/4266 T.16.09.1986)
????????????????????????????..

KAPORANIN, CEZA KOŞULU YADA ZAMANI RÜCU OLARAK VERİLDİĞİ TANIK SÖZLERİYLE KANITLANAMAZ.
(Yarg. 13. HUKUK DAİRESİ E.989/1500 K.989/3778 T.01.06.1989)
????????????????????????????.

AKİT YAPILIR YAPILMAZ TARAFLARDAN BİRİNİN DİĞERİNE BİR MİKTAR PARA VERMESİNİN NE GİBİ BİR MAKSADA DAYANDIĞI AÇIKÇA ANLAŞILAMIYORSA, VERİLEN PARANIN PEY AKÇESİ OLDUĞU KARİNE OLARAK KABUL EDİLİR.
(Yarg. 13. HUKUK DAİRESİ E.990/1575 K.990/6049 T.08.10.1990)
????????????????????????????????????????..

GVK?nun 40/3 maddesi:

?3. İşle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar;?
??????????????????????..

Borçlar kanununun 156. maddesinin açık hükmüne göre akitten cayma halinde pey akçesin geri istemek mümkün değildir. Ancak, ortada bunu doğrulayan bir akit olmalıdır. Diğer taraftan yargı kararlarında, böyle bir akit olmasa bile bu pey akçesinin neden verildiği hususunda hakime karar yetkisi veriliyor.

Sonuç olarak, verilen para esasen pey akçesi olduğuna göre geri alınamaz.

Ödenen pey akçesinin gider kaydı ise yukarıda geçen (GVK:40/3) madde gereğince işletmenin faaliyet konusu ile ilgili olmak kaydıyla gider yazılabilir.
 
Üst